Zborul porumbeilor la vaduvie

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (1-7)
Partea 1

Autor: Jules Gallez
Editat de: Martin Degrave

Consideram ca cea mai buna cale de a va informa despre metodele utilizate in sistemul vaduviei este cea sub forma intrebarilor si raspunsurilor. Aceasta abordare va ofera o prezentare completa si detaliata asupra subiectului si va ajunge un dialog intre un crescator de porumbei incepator si un expert care este dispus sa-si impartaseasca cunostintele dobandite in ani de experienta.

 1. Considerati ca metoda vaduviei este singura metoda care asigura succesul?

  Nu cred ca vaduvia este singura metoda care garanteaza succesul. In prezent, multi crescatori care au ramas devotati metodei zborului la natural se disting prin rezultate bune. Insa de ce nu am reusi si noi cu o metoda care la altii a dat randament?

 2. Pe care dintre cele doua metode o preferati?
  Metoda vaduviei imi ofera, de departe, mai multa siguranta, indiferent ce ar spune unii sau altii. De asemenea, este mai usor de pus in aplicare si necesita cel mai putin timp alocat.
  O echipa de vaduvi bine gestionata intra mai usor in forma, lucru ce-i permite crescatorului sa fie mai mult sau mai putin multumit, in timp ce un detaliu minor poate fi de ajuns sa-ti puna in dificultate porumbeii zburati pe cuib. Pentru a inregistra succese la zboruri practicand metoda naturala trebuie sa fii un adevarat artist si sa petreci mult timp printre pasari. Chiar si asa, un crescator cu un lot mic de porumbei poate iesi in evidenta cu acesta metoda traditionala, cu conditia sa urmeze anumite procedee necunoscute in trecut. Astazi, un crescator nu poate tine un lot mare de porumbei in conditii bune daca nu ii zboara dupa metoda vaduviei. Sfatul nostru pentru crescatorii care se afla in aceasta situatie este sa incerce ambele metode in acelasi timp. Un crescator poate zbura masculii maturi dupa metoda vaduviei, in timp ce in alt compartiment poate zbura femelele care sunt imperecheate cu masculi tineri, dupa metoda naturala. Folosind aceasta metoda inveti sa iti cunosti femelele si astfel sa le poti introduce la reproductie pe cele mai valoroase. In acelasi timp, aceasta metoda iti ofera posibilitatea de a feri cele mai bune femele de o stare artificiala, care le poate slabi organismul.
 3. Metoda vaduviei necesita instalatii speciale?

  Este o conditie obligatorie. In ceea ce ma priveste, pentru o scurta perioada de timp am inregistrat rezultate bune la zbor cu vaduvi care se aflau in acelasi compartiment cu alte pasari. Dar, daca vrei sa ai succes in permanenta, atunci trebuie sa iti gazduiesti vaduvii in incaperi separate si sa le oferi linistea necesara. Si acest lucru se poate obtine foarte usor daca ii desparti de ceilalti porumbei. Pentru vaduvi trebuie sa ai si boxe speciale, binecunoscute de catre toti cei ce practica vaduvia. Atunci cand incepem sa practicam vaduvia pentru prima data, de obicei nu avem la dispozitie cele mai potrivite boxe. Si acest lucru ne provoaca dificultati si complicatii inutile. De aceea este indicat sa fim bine sfatuiti chiar de la inceput si sa avem rabdare. Nu este nevoie sa facem exces de fonduri pentru a ne dota cu incaperi luxoase, dar fiecare crescator trebuie sa aiba la dispozitie cel putin doua sau trei incaperi. Una pentru vaduvi, alta pentru pasarile de reproductie si o a treia pentru pui. Dupa ce crescatorul va fi mai bine echipat din punctul de vedere al instalatiilor, totul va deveni mai placut si mai comod.

 4. La ce data incep zborurile cu vaduvii?

  Nu exista o data fixa. Totul depinde de conditia in care se afla pasarile si, in mod special, de cursele pe care le urmaresti. In principiu, este posibil sa pastrezi lotul de vaduvi in forma timp de 2 sau 3 luni. Forma fizica de durata se instaleaza atunci cand temperatura devine mai stabila. Un crescator care are la dispozitie spatiu suficient si porumbei multi poate practica vaduvia cu succes incepand de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii august. Acesta poate incepe in martie sau inceputul lui aprilie cu vaduvi care nu au fost imperecheati si si-au vazut femelele numai de doua sau trei ori, la intoarcerea de la zborurile de antrenament. La mijlocul sezonului de zbor, crescatorul poate zbura masculii care au fost imperecheati intre martie si sfarsitul lui aprilie si apoi au fost trecuti la vaduvie, iar la sfarsitul sezonului de zbor poate zbura la vaduvie masculii care nu au fost imperecheati, dupa o perioada de repaus de aproximativ zece zile pentru a intarzia pe cat posibil naparlirea. Dar acestea sunt exceptii care sunt folosite doar de unii crescatori. Perioada normala de vaduvie este intre 15 aprilie si sfarsitul lunii iulie. Crescatorii cei mai valorosi, care au la dispozitie pasari puternice, sunt capabili sa isi pastreze porumbeii in starea de vaduvie in toata aceasta perioada. Totusi, mai presus de orice, in zilele noastre este necesar sa ne aliniem porumbeii la start intr-o conditie fizica mai proaspata decat cea a concurentilor. In acest caz, zicala `Rabdarea este de aur` este foarte adevarata.

 5. In cazul folosirii metodei vaduviei, este necesar un lot de porumbei mai numeros decat in cazul metodei naturale?
  Uneori, se pare ca este nevoie de un numar mai mare de porumbei, dar nu este o regula stricta. Este stiut ca in sistemul vaduviei sunt zburati masculii, iar numarul mai mic de porumbei disponibili este compensat de faptul ca vaduvii pot fi zburati mult mai des in cursele de viteza si demi-fond decat masculii si femelele care sunt zburati dupa metoda naturala. Un crescator care detine un lot mediu de 30 de porumbei, din care 12 perechi sunt zburate la vaduvie, in fiecare duminica (sau sambata, in Marea Britanie), va avea acelasi numar de masculi pregatiti pentru zbor, spre deosebire de un alt crescator care are acelasi numar de porumbei, dar zboara dupa metoda naturala. Din cele afirmate mai sus nu trebuie sa intelegem ca vaduvii sunt intotdeauna intr-o conditie fizica excelenta, dar avantajul lor este ca manifesta intotdeauna aceeasi dorinta de a se intoarce cat mai repede acasa acasa, lucru care nu se intampla de fiecare data cu pasarile care zboara dupa metoda naturala. Un crescator care detine 30 de porumbei trebuie sa treaca in compartimentul de reproductie cel putin 3 masculi, pentru a-si asigura continuitatea susei. Atunci cand in lotul nostru de porumbei descoperim una sau doua femele bune zburatoare, atunci le trecem alaturi de perechile de baza in compartimentul de reproductie si, daca avem grija sa nu reproducem din ele in mod excesiv, le putem zbura dupa metoda naturala.
 6. Exista vreun pericol pentru porumbei atunci cand sunt zburati prin metoda vaduviei?
  In cele mai multe cazuri, riscurile la care sunt expusi masculii vaduvi nu sunt diferite de cele ale masculilor imperecheati in timpul antrenamentului. Cu un management bun si un antrenament eficient vaduvii sunt expusi la aceleasi riscuri ca atunci cand sunt zburati la natural. Totusi, daca apar diferente, atunci acestea ar fi in avantajul vaduvilor. In anul 1937, am inceput sa zbor in mod regulat dupa metoda vaduviei si atunci am pierdut numai 7 porumbei, printre ei numarandu-se 5 tardivi pe care ma asteptam sa-i pierd. Nu acelasi rezultat l-as fi obtinut daca as fi zburat pasarile pe cuib. Pericolul real in aceasta situatie este numarul redus de pui, dupa cum am observat in vizitele noastre la crescatoriile mici ale unor columbofili. Acesti crescatori neglijenti isi zboara toti masculii si femelele dupa metoda vaduviei. Si, dupa doi-trei ani de succese, acele femele neglijate, prost ingrijite si tinute in compartimente necorespunzatoare nu mai pot da satisfactie ca reproducatoare. Cu aceasta problema nu se confrunta si crescatoriile mari deoarece acestea au incaperi special dedicate reproductiei. Din aceasta cauza trebuie sa avem grija ca in fiecare an, indiferent de posibilitatile materiale mai mari sau mai mici pe care le avem, sa retragem cateva perechi de porumbei de la vaduvie si sa le trecem la reproductie. Cine nu va respecta acest sfat va regreta pana la urma.
 7. Este indicat sa permitem vaduvilor sa creasca un pui inainte de inceperea sezonului de zbor?

Nu exista nici o dovada ca acest lucru va fi mai de folos decat reproductia. Cu cativa ani in urma, am facut unele investigatii in cateva crescatorii mari din Belgia. Aceste cercetari nu ne-au oferit nici dovezi pro, nici contra, referitor la influenta cresterii puilor pentru viitorii vaduvi. Daca nu exista avantaje certe in privinta opririi de la reproductie, cu siguranta exista un avantaj cert pentru cei care reproduc inainte de inceperea sezonului competitional, si anume faptul ca vor avea niste pui in plus. Am facut un sondaj printre primii douazeci de castigatori in concursurile nationale si am constatat ca, in peste 60% dintre cazuri, vaduvilor care obtinusera rezultate bune in anii anteriori li se permisese sa reproduca unul sau doi pui inainte de a fi trecuti la vaduvie. Printre cei 60% se numarau mari campioni din zonele Flandra si Antwerp, in timp ce restul de 40% erau campioni provenind din zona Liege, unde crescatorii nu agreeaza ideea de a-si lasa vaduvii sa reproduca inaintea inceperii concursurilor. Nu va ascund faptul ca unii crescatori mai sceptici nu au crezut in autenticitatea raspunsurilor obtinute. Le spunem ca se inseala daca sunt de parere ca acei mari campioni nu au fost onesti si au mintit in legatura cu metodele folosite. Va marturisesc ca le-am vizitat crescatoriile cand se aflau in culmea gloriei si am vazut cu ochii mei ca in toate cuiburile zburatorilor se aflau pui. Daca cineva da crezare spusele acelor autori care sunt de parere ca reproductia inaintea sezonului competitional diminueaza fortele si resursele interne ale viitorilor cursieri, ar trebui de asemenea sa credem ca porumbeii marilor campioni din regiunea Flandra (care cresc doi pui si deci sunt dezavantajati din start la castigarea etapelor) trebuie sa fie calitativ superiori in comparatie cu adversarii care nu scot pui inainte de startul sezonului, deoarece acei campioni ai Flandrei chiar castiga curse.

In acest punct al comentariului venim cu urmatoarea concluzie: Daca avem nevoie de pui, trebuie sa reproducem din viitorii vaduvi si, daca inregistram un sezon prost, trebuie sa fim onesti si sa cautam cauzele esecului in alta parte.

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (8-14)
Partea a 2-a

 

 1. Care este momentul cel mai potrivit, dupa incheierea perioadei de crestere a puilor, pentru a trece masculii la vaduvie?
  Sfatul nostru este sa retragem femelele dupa ce au ouat a doua oara si au clocit intre 10 si 12 zile. Pentru ca toate femelele sa oua in acelasi timp, pe cele mai lenese la ouat trebuie sa le pacalim cu un ou de plastic. Si, dupa ce vom proceda astfel, probabil vor oua dupa 2-3 zile. Masculul va fi ridicat intotdeauna de pe oua, iar acest lucru il va impiedica sa mai goneasca la cuib.
 2. De ce nu sunteti de acord ca viitorii vaduvi sa cloceasca prea mult pe a doua serie de oua?
  Cele 10 sau 12 zile de clocit sunt suficiente pentru vaduvi pentru a se odihni dupa ce au crescut un rand de pui si au obosit gonindu-si iar femela. In acest moment, pofta de mancare va creste datorita formarii laptelui de gusa, drept urmare vor prezenta un apetit sanatos in primele zile de vaduvie. Acesta este un lucru foarte important. Totusi, dupa 2-3 saptamani, se constata o slabire a vaduvilor din cauza faptului ca acestia nu vor manca suficient. Unii ii vor rasfata si vor incerca sa-i ademeneasca sa manance mai mult, oferindu-le seminte mici. Numai ca acest lucru nu va ameliora situatia, ci o va inrautati. Vaduvii isi pierd greutatea de zbor recomandata si singura solutie este sa-i reimperechem in mijlocul sezonului de zbor.

 3. Se pot incepe zborurile cu vaduvii inainte ca femelele acestora sa fi depus a doua serie de oua?

  Desigur. Multi crescatori care imperecheaza porumbeii de zbor mai tarziu recupereaza timpul pierdut incepand zborurile cu vaduvii atunci cand acestia au un pui mare. Dar ca acest sistem sa dea randament, crescatorul trebuie sa previna ca masculul sa inceapa gonirea la cuib pentru a doua oara. De aceea, femela trebuie retrasa imediat ce puii au atins varsta de 8 – 10 zile. In timpul zborurilor de antrenament, femelele trebuie aduse inapoi in crescatorie pentru a hrani puii in absenta masculilor. Unii masculi inregistreaza cele mai bune rezultate cand cresc un pui. Porumbeii care sunt supusi acestui tratament isi arunca prima pana ceva mai tarziu decat cei carora li s-a permis sa depuna al doilea rand de oua si sa cloceasca inca 10 zile. Dar acest lucru isi arata avantajele la sfasitul sezonului competitional.
 4. Cum trebuie inceput cu porumbeii care nu au crescut nici un pui, inainte de a-i trece la vaduvie?
  Asa cum am mentionat si mai inainte, femelele trebuie retrase dupa ce au clocit intre 10 si 12 zile. In acest caz, trebuie sa avem grija sa nu le reimperechem prea repede, pentru a le putea trece la vaduvie in a doua jumatate a lunii aprilie. Altminteri, nimic nu le va impiedica sa cloceasca al doilea rand de oua; prima oara 15 zile, iar a doua oara 10 zile. Sunt impotriva retragerii femelelor timp de o saptamana intre cele doua perioade de reproductie. In acest caz, se abuzeaza prea mult de conditia porumbeilor supusi unui astfel de tratament. E absolut prematur sa facem acest lucru iar pierderea de forma va fi destul de mare. Daca va antrenati porumbeii cand clocesc al doilea rand de oua, puteti face in asa fel incat sa-i concurati in duminica de dinaintea indepartarii femelelor, adica la 10 zile dupa depunerea oualor. Aceasta meetoda ofera rezultate bune la zbor.

 

 1. Este o cerinta ca vaduvii sa fi schimbat prima pana inainte de a obtine rezultate in concursuri?
  Absolut deloc. Totul depinde de maniera in care porumbeii sunt antrenati. Si la vaduvi si la porumbeii care zboara de pe pozitii de cuib naparlirea trebuie sa se desfasoare in mod normal. Asta este tot. Stim cazuri concrete de porumbei, vaduvi si nu numai, care au zburat mai bine inainte de a schimba prima pana. Ceea ce conteaza este ca, odata naparlirea declansata, acest proces sa se desfasoare normal. Printr-o naparlire normala intelegem ca un porumbel, care a fost imperecheat dupa data de 15 februarie si a crescut un pui, trebuie sa isi schimbe prima pana in timpul celei de-a doua perioade de imperechere sau la scurt timp dupa ce a fost trecut la vaduvie. Vaduvii care nu cresc pui vor naparli mai tarziu, cel putin in cazul primei pene. 13. Ce masuri trebuie sa luam referitor la data fixa de trecere la vaduvie?
  Pentru crescatorul care foloseste si in anul in curs acelasi lot de vaduvi ca cel utilizat anul trecut, un sfat bun este acela de a incepe antrenamentele inainte ca femelele sa fie luate de pe oua sau de pe pui. Ca atare, acei porumbei isi vor intra deja in rol. Personal, am obtinut rezultate bune in urmatoarele situatii: In prima duminica, porumbeii au fost zburati pe oua de 8-10 zile. Si am procedat astfel: Imediat ce masculii erau separati, le luam ouale din cuibare, astfel incat femelele sa stie ca nu mai au cuib. Duminica dimineata, inainte de sosirea vaduvilor acasa, femelele erau scoase afara si plasate in alta voliera. Ouale erau puse din nou in cuib. Duminica, la sosire, masculii isi reluau clocitul. In seara aceleasi zile, din cuibar era luat un ou, iar luni dimineata, in timpul zborului de antrenament, era luat si al doilea. In seara urmatoare, cuibarele erau fie indepartate, fie intoarse cu fata in jos.
 2. Porumbeii pot fi zburati la vaduvie si duminica urmatoare?
  Desigur. Daca vaduvii se prezinta bine din punct de vedere fizic dupa prima cursa, atunci pot fi zburati fara probleme si in duminica urmatoare. Conditia principala ar fi ca pasarea sa fie bine motivata. In timpul primei saptamani, femelele sunt hranite dimineata, in voliera, cu seminte mici. Conditia lor joaca un rol important in concursul organizat in prima duminica.

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (15-21)
Partea 3

 1. Cum trebuie facuta pregatirea lotului in prima saptamana de zbor?
  Incepand de marti. Dimineata si seara, toti vaduvii trebuie lasati afara sa se antreneze. Aceste antrenamente pot fi libere sau fortate. Durata lor poate fi de la ½ la 1 ora, iar la intrarea in crescatorie vaduvii trebuie sa zboare direct in boxele lor. Pentru a-i obisnui cu acest comportament, crescatorul trebuie sa le ofere graunte mici in interiorul boxei imediat ce au intrat pe trapa. Aceasta recompensa la sosirea de la un zbor trebuie pastrata pe toate perioada sezonului. Iar pasarile incapatanate nu primesc nimic pana la urmatoarea masa. La sosire, crescatorul trebuie sa-i lase singuri vreme de 10 minute inainte de a-i hrani. Grauntele se administreaza fie in hranitoare, fie individual, in interiorul boxelor. Personal, sunt adeptul primei metode deoarece se creeaza o stare de emulatie intre porumbei. In ziua de vineri, in locul antrenamentului de dimineata din jurul crescatoriei, porumbeii sunt lansati de la o distanta de 2-3 km. Pleaca fara sa li se arate femela. La sosire, acestia vor gasi in boxe numai cateva graunte mici. Si masa propriu-zisa o vor primi, cel mai devreme, la o ora si jumatate dupa intrarea in adapost. Acelasi program este repetat sambata dimineata, dar la intoarcere isi vor gasi femelele in jumatatea de boxa rezervata lor. Masculilor li se permite sa-si vada femelele, fara a avea contact cu ele, timp de 5 minute, dupa care femelele sunt ridicate si duse inapoi in alta voliera. La cursele de o zi, vaduvii primesc un amestec usor de hrana. In ultima clipa inainte de imbarcarea in cosurile de concurs, femelele sunt aduse in crescatorie. Se ia fiecare femela si se plaseaza in boxa sa, apoi, imediat dupa aceasta operatie, masculii sunt ridicati si pusi in cosul de transport. Adica timp suficient pentru ca masculul sa isi zareasca femela in boxa. Din nou vaduvii sunt antrenati pe o distanta scurta, asa cum am mentionat mai sus, dar acum acestia sunt eliberati in grupuri mici de 4-6 porumbei, in functie de numarul total de porumbei. De la acest ultim antrenament vaduvii se vor intoarce acasa precum rachetele, iar ingrijitorul sau proprietarul crescatoriei trebuie sa ii astepte in interiorul adapostului. El trebuie sa poata deschide 2 sau 3 boxe in acelasi timp pentru ca masculii sa zboare imediat la femelele lor. Atunci cand porumbeii incep sa se cuibareasca, masculul trebuie sa fie ridicat din boxa si pus in cos pentru imbarcarea de la club. Totul se poate face in 5 – 6 minute.
 2. Ii dati voie masculului sa-si calce femela inainte de angajare?
  In principiu, nu. Un vaduv nu va concura niciodata bine daca si-a primit rasplata inainte de a fi trimis la concurs. Nu la fel stau lucrurile in cazul unui porumbel temperamental si tanar, de aceea este necesar cateodata sa-i las sa-si calce perechea. Procedand astfel, am avut multi masculi tineri care au castigat locuri de top.
 3. Exista vreun pericol ca masculii sa se intoarca acasa mai tarziu de la acest ultim antrenament?
  Deloc, cu conditia sa fi respectat indicatiile de mai sus. Vaduvului trebuie sa-i insufli cat mai curand idea ca la fiecare intoarcere de la o lansare isi va gasi femela in boxa. Cei mai batrani, care sunt obisnuiti cu aceasta metoda, se prind imediat. Cand ai de-a face cu o echipa intreaga, care nu a zburat niciodata la vaduvie, trebuie sa fi mult mai precaut. Este esential ca masculii sa fie antrenati de mai multe ori in prima saptamana si, de fiecare data cand se intorc, femela trebuie sa-i astepte in boxa si sa-i intampine, chiar si pentru un minut. Pentru a-i ajuta sa se deprinda cu acest lucru, antrenati-i din aceeasi locatie. Scopul acestui demers este de a le inocula ideea ca, la capatul zborului, femela ii asteapta acasa. Este primul pas in atingerea succesului.
 4. Aceste antrenamente trebuie repetate si pe parcursul urmatoarelor saptamani?
  Da, cel putin pentru urmatoarele 2-3 saptamani, daca lotul vaduvilor este nou si daca este vorba de concursuri de viteza. Dar pentru vaduvii maturi este suficient o saptamana, antrenamentul facandu-se sambata, chiar inainte de imbarcarea in cosurile de concurs. Pe masura ce antrenamentele isi fac efectul si increderea porumbeilor creste, inlocuiti aceste lansari cu exercitii scurte de zbor. Iata cum trebuie procedat: plasati o femela a unuia dintre masculi in compartiment. Cand masculii incep sa se excite la vederea femelei, indepartati porumbita si dati drumul masculilor sa zboare afara. Cand dispar din campul vizual, inchideti trapa si, cat mai repede cu putinta, aduceti inauntru toate femelele si plasati-le in boxe, dupa care puteti deschide trapa la loc si lasa masculii sa intre.
 5. Poate constitui un avantaj aratarea femelelor la masculi in timpul primei saptamani de antrenament?
  Nu cred ca exista vreun avantaj daca procedam astfel si, chiar si asa, satisfactia va fi de scurta durata. Odata ce procesul de educare a vaduvilor s-a incheiat, acestia trebuie sa ramana cat mai linistiti cu putinta. Acesta este un mare avantaj pe care metoda zborului la vaduvie il are fata de celelalte metode de zbor. Niciodata nu poti aprinde o lumanare la ambele capete. Este mult mai important ca vaduvii sa ramana linistiti si sa se refaca pe perioada saptamanii. In ceea ce priveste antrenamentele, zborurile de dimineata si seara sunt suficiente. In rest, acestia trebuie sa beneficieze de odihna totala pana sambata, inainte de imbarcare.
 6. Este indicat sa lasam femelele afara sa zboare in timp ce masculii sunt angajati in concursuri?

Absolut. E un lucru bun sa le obisnuim astfel. Este singura modalitate prin care le putem tine in forma. Cel mai potrivit moment pentru acest lucru este imediat ce masculii au fost trimisi la concurs, deoarece putem fi siguri ca nu vor intarzia prea mult. Trebuie lasate afara cu trapa de la intrare inchisa. Odata ce s-au intors inauntru, nu trebuie sa le mai dam drumul deoarece, imediat ce au observat ca masculii sunt plecati, dorinta de a se reintoarce la crescatorie dispare. Insa femelele vaduve nu trebuie lasate libere duminica dimineata.


 1. Cum se pregatesc femelele la intoarcerea acasa a vaduvilor?
  Atunci cand vaduvii sunt angajati in curse de mai multe zile, femelele trebuie duse inapoi in voliera imediat dupa introducerea masculilor in cos sau dupa ultimul antrenament. Cand vorbim de curse pe distante scurte, atunci femelele pot fi inchise in boxa masculilor. Ele trebuie hranite suficient, astfel incat sa nu fie flamande la intoarcerea masculilor. Dupa masa obisnuita, acestora trebuie sa li se ofere si desert (constand in graunte mici) pentru a ne asigura ca s-au saturat. Dupa o masa buna, femelele vor deveni mai infocate si, fiind bine hranite, nu vor avea altceva de facut decat sa isi astepte masculii. N-are rost sa mai amintim ca femelelor trebuie sa li se asigure si apa in crescatorie.

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (22-28)
Partea 4

 1. In ce-i priveste pe masculi, li se permite acestora sa manance si sa bea pe saturate la sosirea din concurs?
  Cunoastem diversi campioni care procedeaza diferit. Asta denota faptul ca nu exista doar o singura metoda nici in aceasta privinta. In crescatoria mea, exista in fiecare boxa cate un mic vas plin cu apa. Dar apa pe care o servim porumbeilor nu este niciodata rece, ci la temperatura camerei. La intoarcere, porumbeii nu primesc niciodata porumb, doar o mica cantitate de seminte mici (desert), care intotdeauna se gasesc la dispozitia porumbeilor, chiar si la intoarcerea de la antrenamente, si intotdeauna se afla acelasi loc. Indiferent daca acestia se intorc de la concurs sau de la un zbor de antrenament. La o jumatate de ora dupa ce femelele sunt ridicate, vaduvii primesc o masa `usoara`.
 2. Cat timp ii este permis unui vaduv sa stea cu femela sa la intoarcerea din concurs?
  Nici aici nu exista o regula stricta. Am cunoscut crescatori care au obtinut rezultate excelente aplicand metode complet diferite. In general, problema trebuie privita in felul urmator: Principiul de baza al metodei vaduviei este sa nu-i permiti masculului sa aiba contact sexual cu femela in timpul saptamanii. Acest lucru ii este permis doar ca rasplata in ziua de duminica, dupa ce si-a indeplinit sarcina de concurs. Dupa ce vaduvul a sosit si a fost constatat, este lasat sa bea apa si sa manance putinele graunte care ii sunt puse la dispozitie in boxa, si abia dupa ce s-a odihnit putin ii este permis sa stea cu femela. Dupa ce au fost pusi imprena, ii putem lasa in pace. Timpul cat le este permis sa stea impreuna depinde de urmatoarele circumstante: daca am avut o etapa usoara iar vaduvul nu da semne de oboseala si este foarte excitat, durata va fi mai scurta. In principiu, trebuie sa evitam acuplarile frecvente, mai ales daca masculul va fi angajat intr-o cursa saptamana viitoare. Daca vaduvul va participa la o etapa ce va avea loc la mijlocul aceleasi saptamani, atunci nu i se va permite sub nici o forma acuplarea. In general, porumbeii sunt lasati sa stea impreuna la sfarsitul curselor de viteza care se tin si duminica viitoare.
 3. Ce ne putei spune despre perioada in care pasarile se lasa impreuna?
  Timpul pe care il acordam pasarilor sa se giugiuleasca si sa se calce depinde de distanta de concurs si de starea in care se afla pasarea la intoarcere. Cand este foarte obosita, aceasta se izoleaza in boxa sa intre 30 de minute si o ora inainte de a fi lasata impreuna cu femela. In aceste conditii, nu exista pericolul acuplarilor prea frecvente. Totusi, trebuie avut in vedere ca, atunci cand pasarea este foarte obosita, trebuie sa beneficieze de doua saptamani de odihna inaintea urmatoarei curse.
 4. Exista columbofili care, in timpul sezonului competitional, reduc la minimum avansurile amoroase dintre mascul si femela?
  De cand se practica metoda vaduviei, s-au incercat tot felul de abordari. Unii practicanti ai vaduviei au obtinut rezultate bune nepermitandu-le masculilor nici cea mai mica satisfactie sexuala. Alti crescatori folosesc chiar boxe special construite in acest sens (la nevoie, inaltimea boxei poate fi redusa pana la inaltimea unui porumbel prin coborarea unei policioare). Din punctul meu de vedere, un astfel de sistem demoralizeaza porumbeii. In orice caz, nu se incadreaza in principiile jocului la vaduvie. Eu prefer, cel putin in cazul etapelor de fond, sa ma axez pe regulile vaduviei totale. Cu alte cuvinte: fara femele, astfel incat masculii sa se intoarca acasa numai datorita atasamentului fata de crescatorie si de boxa sa.
 5. Cuibarele trebuie indepartate sau intoarse cu fata in jos imediat ce femelele sunt separate?
  Daca folositi cuibare din ceramica, sfatul meu este mai bine sa le luati din boxa decat sa le intoarceti cu fata in jos. Asta in cazul in care nu ati fost prevazatori si nu ati pus in cuibar ceva care sa tina de cald. De asemenea, puteti pune in locul cuibarului o bucata de lemn, care poate fi folosita ca odihnitor. Ideal ar fi sa folositi cuibare din pluta sau fibra de in. Pentru a preintampina scaderea brusca a apetitului sexual al masculului, sfatul meu e sa-i lasati cuibarul toata ziua de duminica. Il puteti ridica luni dimineata, in timpul primei mese, sau il puteti intoarce cu fata in jos.
 6. Trebuie acordat un tratament special vaduvilor care se intorc din cursa?
  Aspectul de care trebuie avuta cea mai mare grija este urmatorul: duminica, in special atunci cand etapa s-a dovedit a fi una lunga si dura, nu trebuie sa le dati de mancare amestecul obisnuit, ci un amestec usor, format din paine prajita, seminte de rapita, orez, dari si putin grau, in proportie de 15-20 grame pe cap de porumbel. Puteti adauga in apa de baut o lingura de miere la 1 litru de lichid.
 7. Sunteti adeptul utilizarii purgativelor?
  Da, sunt in favoarea lor, insa nu asa cum fac unii crescatori, care le administreaza in fiecare duminica. Atata vreme cat vaduvii sunt bine ingrijiti si hraniti, aceasta procedura este absolut inutila. Purgativele sunt necesare numai atunci cand proprietarul sau managerul crescatoriei foloseste amestecuri periculoase pentru a curata si dezinfecta organismul, sau cand porumbeii primesc in exces graunte care le provoaca constipatia. In locul purgativului puteti folosi lapte integral, insa nefiert. Acesta reprezinta un excelent laxativ pentru porumbei.

 

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (29-35)
Partea 5

 

 1. Porumbeii care zboara la natural din aprilie cum pot fi trecuti pe metoda vaduviei la jumatatea sezonului competitional?
  Cel mai important lucru este ca acei porumbei sa fie intr-o conditie excelenta atunci cand sunt trecuti la vaduvie. La vaduvie nu poti angaja porumbei care sunt foarte obositi si cu o naparlire avansata. Daca la jumatatea sezonului intentionezi sa trimiti in curse porumbei trecuti la vaduvie, trebuie sa reproduci cu multa chibzuinta pui din ei. Cresterea puilor, desfasurata in acelasi timp cu sezonul competitional, iti poate ruina in scurt timp si cele mai puternice exemplare.
 2. Sunteti impotriva ca acesti porumbei sa scoata pui?
  Tinand cont de cele afirmate mai sus, nu va sfatuiesc sa scoateti pui din ei. Nu-i mai putin adevarat ca reproductia nu le dauneaza atunci cand se afla intr-o conditie fizica buna si li se ofera posibilitatea de a se recupera, lasandu-i sa cloceasca o perioada de timp inainte de a fi trecuti la vaduvie. Avantajul metodei vaduviei este ca puteti angaja in concurs porumbei care sunt la capacitate fizica maxima.
 3. Ii sfatuiti pe crescatori sa scoata pui la inceputul lunii ianuarie?
  Ar fi mult mai bine, insa cu o singura conditie: sa fie o iarna blanda. Dar, daca se face foarte frig, ceea ce de obicei se si intampla, ar putea fi un mare handicap pentru viitorii cursieri. In orice caz, reproductia timpurie va grabi naparlirea, astfel incat sezonul competitional se va termina mult mai devreme pentru porumbeii dumneavoastra. Daca vreti sa aveti la dispozitie cursieri bine pregatiti, pe care sa va bazati intreg sezonul si pe care sa-i zburati initial la natural, apoi la vaduvie, cresterile repetate de pui nu sunt indicate.
 4. Dumneavoastra ce ati face in acest caz?
  As imperechea devreme si as face in asa fel incat sa depuna oua cu cateva zile inainte de startul sezonului competitional. Inchizand femelele in sectiunea de boxa rezervata lor, am impiedica masculii sa-si iroseasca energia pe care o implica gonitul la cuib. Dupa cateva zile de clocit, masculul isi va redobandi fortele si greutatea de concurs. As angaja masculii trei duminici consecutive pe oua. Dupa 4-5 zile de clocit, as reduce procentajul de porumb din ratia zilnica si i-as tine un pic infometati, in special la sfarsitul perioadei de reproductie, pentru ca nimic nu dauneaza mai mult decat sa-ti hranesti prea abundent porumbeii care clocesc si nu li se permite sa creasca pui. As incerca sa-i angajez si in a patra duminica inainte de a-si abandona ouale. Imediat ce masculul e imbarcat pentru aceasta ultima cursa, i-as indeparta ouale. La intoarcere, isi va gasi femela fara cuib. La o ora dupa sosire, femela e plasata in sectiunea ei de boxa. Duminica seara, toate femelele sunt mutate intr-un compartiment separat. Daca se concureaza si duminica urmatoare, femela trebuie adusa in compartimentul vaduvilor cu o ora inainte ca masculul sa fie introdus in cosul de concurs. Ii este permis sa stea alaturi de mascul, dar nu trebuie lasati sa se calce. Prima cursa iti va da indicatii pretioase despre felul in care iti poti adapta pasarile la metoda vaduviei.
 5. Se continua metoda vaduviei dupa acest pas?
  Da, se poate daca doriti acest lucru. Puteti continua, asa cum am explicat mai sus, dar numai ca masura pregatitoare. Nici zborurule scurte, de dinainte de imbarcare, nu mai sunt necesare deoarece porumbeii sunt suficient de bine antrenati. Sunt de parere ca, pentru un crescator caruia ii place sa-si concureze pasarile o perioada mai lunga de timp si la intervale dese, sistemul vaduviei necesita eforturi fizice minime din partea porumbeilor, iar aceasta este o cerinta obligatorie pentru un sezon de durata. Mai adaug faptul ca, atunci cand un crescator are multa rabdare, poate astepta pana cand porumbeii depun al doilea rand de oua inainte de a-i trece la vaduvie, ca sa poata incepe jocul la vaduvie la inceputul lunii iunie.
 6. Ce parere aveti despre exercitiile fortate?
  Practicate cu regularitate si bine gestionate, aceste exercitii sunt excelente, insa opiniile pe seama lor si modalitatile de punere in practica difera foarte mult. Columbofili foarte cunoscuti, cum ar fi fratii Cattrysse din Moere (Belgia), raman devotati acestor zboruri fortate, in timp ce alti crescatori se multumesc cu antrenamentele libere. In rest, putem spune ca nu sunt nici pe departe esentiale. Daca as putea sta acasa asa cum o faceam pe vremuri, as incepe din nou cu aceste exercitii. Lipsa timpului m-a fortat sa-i las in pace. Persoanei responsabile de managementul crescatoriei ii este teama de ele. Toate rezultatele bune inregistrate inainte de razboi le-am obtinut practicand zborurile fortate. Porumbeii trebuiau sa zboare cate o ora dimineata si seara. Chiar si porumbeii zburati pe cuib erau supusi antrenamentelor fortate.
 7. Din ce motive unii crescatori incearca sa-i convinga pe ceilalti ca ei se opun antrenamentelor fortate?
  Fiecare isi asterne asa cum vrea sa doarma. Totusi, cu toti suntem de acord ca exercitiul este obligatoriu oricarui atlet ca etapa preliminara antrenamentului propriu-zis. Nu am timp sa dezbat toate obiectiile care se aduc. Ma rezum doar la cateva cuvinte pentru a arata ca, in timp ce antrenamentul este necesar, exercitiile in jurul crescatoriei sunt folosite pentru a spori gradual durata zborurilor de antrenament. Cel caruia ii este frica sa-si antreneze porumbeii mai dur poate astepta pana in ultimul moment inceperea antrenamentelor si se poate opri la distanta de 200 – 300 km, dupa care sa le inlocuiasca cu zborurile in jurul crescatoriei. Cel mai important este ca vaduvii care nu sunt concurati sa beneficieze de odihna totala. Acest lucru se poate obtine numai daca se lucreaza cu dibacie si se iau toate masurile de precautie. Probleme se pot ivi atunci cand unii dintre porumbeii ce participa la curse sunt gazduiti in acelasi compartiment cu cei lasati acasa, o parte dintre pasari fiind imbarcate la fiecare cateva zile.

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri (36-48)
Partea 6

36 Nu credeti ca e mai bine ca vaduvii care nu sunt concurati sa fie cei mutati?
Nu cred ca este o metoda inteleapta. Sa presupunem ca-i mutam din compartiment atunci cand imbarcam vaduvii care pleaca vineri. Atunci, pe acei porumbei care sunt lasati acasa vom fi obligati sa-i tinem inchisi in cosuri de vineri pana duminica, pana cand femelele sunt izolate din nou. Asta doar daca nu preferati sa-i scoateti din compartiment de 3 ori: prima data – cand pasarile ce urmeaza a fi angajate sunt pregatite, a doua oara – cand femelele sunt prezentate masculilor ce vor fi imbarcati sambata, si a treia oara – duminica, cand se restabileste perioada de acalmie in compartiment. Puteti fi siguri ca vaduvii tratati astfel vor manifesta aceeasi dorinta ca cei trimisi in cursa si, din moment ce nu-si irosesc energia, vor manca mai putin. In astfel de cazuri, odihna nu va mai avea prea multa insemnatate.

37 Cu alte cuvinte, ii putem tine in compartiment atunci cand femelele sunt prezentate masculilor ce urmeaza a fi angajati?
Principiul pe care trebuie sa-l respectati este urmatorul: sa va asigurati ca au parte de cat mai multa odihna, fara sa fie deranjati. Vaduvilor care raman in compartiment le este permis sa auda, dar sa nu vada nimic. Plasarea boxelor intr-un anumit fel si cateva mici aranjamente pot fi facute cu usurinta. Aceste lucruri vor face ca vaduvii ce se odihnesc sa nu fie deranjati aproape deloc. E bine ca boxele sa fie dispuse pe un singur perete al compartimentului, astfel incat sa nu poata vedea alte boxe. In afara de asta, boxele trebuie sa fie construite de asa maniera incat sa poata fi obscurizate la nevoie. Cea mai buna metoda e ca fiecare boxa sa fie prevazuta cu un panou din placaj/furnir, suspendat de plafonul boxei, si care sa poata fi lasat in jos astfel incat sa blocheze patrunderea luminii in boxa. Daca nu dispuneti de astfel de instalatii, putei folosi o bucata de carton pe care sa o lipiti de gratiile usitelor, iar rezultatul va fi acelasi. Evident ca e mai bine atunci cand vaduvii sunt familiarizati cu aceste masuri pentru ca schimbarile facute in absenta lor ii vor face sa devina agitati.

38 Deci, vaduvii care se odihnesc trebuie tinuti in obscuritate?
Da, trebuie procedat in acest fel in timp ce femelele sunt prezentate masculilor care sunt angajati si, de asemena, in cursul zilei de duminica, pana cand femelele sunt mutate intr-o voliera separata. Trebuie sa asteptati ca atmosfera sa se linisteasca, abia apoi puteti ridica panoul sau indeparta cartonul. Puteti preveni toate dificultatile nearatand femelele vaduvilor care sunt angajati la etape unde sunt nevoiti sa petreaca in cos (n.t. masina de concurs) doua sau trei zile. Mai adaugam ca vaduvii care sunt obisnuiti cu aceasta metoda isi vor aminti intotdeauna ca la intoarcere isi vor gasi femela asteptandu-i in boxa. Vor sta mult mai calmi in panerul de concurs, iar randamentul lor va fi pe masura.
39 Nu este necesar ca duminica sa prezentam femelele vaduvilor care nu au avut concurs in acea zi?
Sub nici o forma, doar daca s-au odihnit o perioada de trei sau mai multe saptamani. Apoi trebuie sa le dati femelele duminica, la sosirea din concurs a celorlalti vaduvi, dar numai pentru un sfert de ora. La fel se actioneaza si atunci cand unii porumbei nu au fost angajati cel putin doua saptamani, pentru a-i mentine in forma si a preveni apatia. Cand un mascul nu si-a vazut femela de mult timp, e mai bine sa i-o prezentam inainte de a fi trimis in cursa, cu atat mai mult in cazul curselor de fond. Dar acestea sunt numai reguli generale. Un crescator priceput isi va studia in amanunt fiecare favorit si intotdeauna va actiona in cunostinta de cauza. In unele cazuri, puteti prezenta femela 15 minute cu o zi sau doua inainte, imediat ce se intunericeste. Dupa cum puteti observa, sistemul de pregatire difera de la o pasare la alta. Personal, experimentez tot timpul si de aceea sunt in masura sa confirm faptul ca in privinta acestui aspect, ca in multe alte aspecte ale sportului columbofil, nu exista reguli stricte.
40 Credeti ca este mai bine sa odihnim intreaga echipa in aceeasi zi?
Acesta este unul dintre acele aspecte asupra caruia suntem hotarati inca din timpul iernii sa-l punem in aplicare, insa, fie din cauza rezistentei scazute a unora dintre pasari, fie din cauza planului de zbor, nu reusim sa-l ducem la bun sfarsit. Daca aveti la dispozitie doua compartimente pentru vaduvi, atunci va va fi usor. In ce priveste etapele sub 300 – 400 km, puteti concura fara probleme patru sau cinci duminici consecutive si sa odihniti tot lotul in aceeasi duminica. Puteti profita de acea duminica pentru a le oferi purgative, dupa care ii treceti pe dieta timp de doua zile. Rezultatele ce vor urma cu siguranta vor fi influentate pozitiv de aceasta cura de detoxifiere.
41 Ce fel de purgative ne sfatuiti sa le administram?
Un singur purgativ, la jumatatea sezonului, asa cum am mentionat mai sus, poate avea efecte benefice. Personal, nu imi este teama sa le administrez o lingurita de supa de Carlsbadsalt ori sulfat de sodiu la doi litri de apa. In urmatoarele doua zile, le ofer o masa usoara, 20 gr. de graunte pe cap de porumbel, compusa din: 25% paine prajita, 25% orz, 25% grau, 15% dari si 10% in. Mai trebuie sa le oferim si niste verdeturi. Cu efect laxativ poate fi folosit si laptele integral, asa cum am explicat mai sus.
42 Exista vreun risc ca vaduvii menajati sa-si piarda motivatia?
Asta nu se va intampla niciodata dupa cele doua zile de dieta, cea pe care am mentionat-o anterior, si dupa detoxifierea completa cu ajutorul purgativului. In rest, crescatorul trebuie sa actioneze cu multa pricepere. E inutil sa ne asteptam ca vaduvii sa-si manifeste la maximum apetitul de zbor pe toata durata celor paisprezece zile. Vaduvii menajati trebuie tratati in aceeasi masura ca cei angajati in duminica respectiva. Spre exemplu: vaduvii angajati la o etapa de viteza nu sunt hraniti sambata si primesc doar seminte mici duminica dimineata. Aceleasi restrictii se impun si celor menajati, dar nu trebuie sa se piarda din vedere urmatoarea imbarcare. Spre exemplu: in ce priveste cursa de la Angouleme, cand pasarile sunt introduse in cos de miercurea, dieta trebuie administrata la jumatatea intervalului dintre cursa aflata in desfasurare si data la care este programata urmatoarea etapa. Astfel, pasarile sunt hranite normal in ultimele 5 – 6 zile pe care le petrec in crescatorie.
43 Putem sa antrenam porumbeii care sunt lasati acasa, in timp ce restul sunt plecati in cursa?
Nimic nu va impiedica sa faceti asta, dar nu este deloc necesar. Au fost antrenati suficient, iar faptul ca ii tineti acasa pentru cateva zile nu le dauneaza. Totusi, trebuie sa va amintiti ca atunci cand un porumbel este antrenat cu regularitate, pofta sa de zbor creste si devine mai stabila.
44 Ce trebuie sa facem atunci cand vaduvii se intorc din cursa?
Prima data aplicam sistemul clasic pe care il practica majoritatea celor care joaca la vaduvie si pe care eu l-am urmat timp de multi ani. Dupa aceea, va voi prezenta motivul pentru care am apelat la unele variatii. Asadar: femelele se afla in partea de boxa rezervata lor unde, asa cum am spus, si-au primit boabele de porumb si apa de baut. Imediat dupa ce vaduvii au fost constatati, se deschide usita despartitoare a boxei si perechea poate sta impreuna. Durata difera in functie de efortul pe care masculii l-au depus si de intervalul de timp pana la urmatoarea cursa.
45 Puteti explica mai in amanunt?
Vreau sa spun ca unui mascul care a concurat pe o distanta scurta, care e mai putin obosit si mai energic atunci cand se intoarce din cursa, trebuie sa i se permita sa stea mai putin cu femela sa decat unuia care s-a intors extenuat. Cu atat mai mult cu cat un vaduv zburat pe distante scurte e angajat din nou vinerea sau sambata viitoare, in timp ce un vaduv zburat la fond are nevoie de cel putin doua saptamani de odihna inainte de a fi angajat din nou. Cand masculii ce se intorc acasa sunt prea energici, e bine sa preveniti acuplarile frecvente. La nevoie, nu trebuie sa-i permiteti masculului sa se duca la femela sa imediat ce a sosit. Masculul va gasi in hranitoare cateva seminte mici, alaturi de bolul cu apa, toate la locul obisnuit. Va fi mai putin agitat daca trebuie sa-si astepte masa pana cand femela e indepartata. Pentru pasarile zburate la viteza, durata sederii impreuna poate varia intre un sfert de ora si o ora intreaga. Daca doriti sa la prelungiti forma, trebuie sa fiti foarte stricti in privinta acestui aspect, in special pe durata sezonului competitional. Pasarile zburate in cursele de demifond, si care sunt angajate in vinerea urmatoare, au parte de acelasi tratament. Cand vine vorba de porumbeii jucati la fond, masculii si femelele pot sta impreuna pana seara, fara supraveghere sau interdictii.
46 Cand si cum sunt hraniti vaduvii la sosirea din cursa?
Iata cum procedez eu, dupa ce a trecut o ora de la sosire: le pun un mic bol cu seminte mici in partea lor de boxa si, imediat ce masculul incepe sa manance, ii indepartez femela. Spre deosebire de celelalte zile, tin masculii inchisi in boxa duminica, pana la masa de seara. La scurt timp dupa ce femelele sunt indepartate, vaduvii primesc in boxa 10 grame de amestec usor, constand in: paine, grau, orz si o cantitate mica de in. Dupa 4 ore, deschid boxele si le dau putin orz pe podea. In timp ce mananca, intorc cuibarele cu fata in jos.
47 Prin urmare, vaduvii nu primesc duminica mancare pe saturate?
Nu, nu primesc, si ar fi bine ca nici lunea sa nu fie hraniti pe saturate. Nu li se da drumul afara lunea, iar in acea zi primesc un adaos de 20% orz in amestecul obisnuit. Ca sa va asigurati ca mananca toata portia de graunte, trebuie sa le dati cate un pumn de boabe pe rand. In zilele urmatoare, isi primesc amestecul normal. Daca ati urmat sfaturile pe care vi le-am dat referitor la zilele de duminica si luni, nu trebuie sa va fie teama ca vaduvii si-ar putea pierde pofta de zbor inainte de a fi angajati la urmatoarea cursa. Trebuie sa incercati intotdeauna sa va mentineti in buna conditie acele pasari ale caror organe digestive au fost afectate intr-o oarecare masura. Si tineti minte ca nu tot ce a fost ingerat devine nutrient, ci doar ce a fost digerat.
48 Ati mentionat ceva mai devreme despre un nou sistem si care ar fi motivul pentru care l-ati schimba pe acesta?
In primul rand, pentru ca vreau sa experimentez si sa impartasesc si cititorilor nostri rezultatele obtinute. Apoi, pentru ca am observat in nenumarate randuri in sezoanele trecute ca, dupa 4 – 5 duminici in care vaduvii sunt entuziasti, forma scade. Prin urmare, incercam sa gasim un remediu de a conserva un timp cat mai indelungat motivatia dobandita initial.

 

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Zborul porumbeilor la vaduvie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.