Util sau Inutil?

Drojdia de bere, Gritul, Otetul si Iaurtul, Baia, Electrolitii….

Un interesant articol scris de celebrul Ad Schaerlaeckens in care sunt puse la mare pret produsele considerate de multi inutile,sau bune doar in bucataria umana unele dintre ele.

Gritul:

Gritul (calciu si minerale) este de departe cel mai important supliment pentru porumbeii nostri. Este imperios necesar pentru dezvoltarea corespunzatoare a sistemului osos, iar porumbeii au nevoie de el pentru a digera hrana. Testele de laborator au dovedit ca deficienta de hrana minerala dauneaza grav organismului unui porumbel.

In Germania, un cercetator a facut un experiment si a privat porumbeii voiajori de grit timp de jumatate de an. Dupa 6 luni, porumbeii slabisera foarte mult. Cum a reluat administrarea de grit, porumbeii si-au recapatat imediat greutatea. Instinctul porumbeilor dovedeste cat de mult organismul lor are nevoie de hrana minerala.

Daca, dupa o cursa dura, porumbelul are la dispozitie hrana obisnuita si grit, mai intai va ciuguli gritul.

Spuneam intr-un articol ca gritul ar trebui sa fie mereu proaspat. Unii crescatori de porumbei voiajori au in fata crescatoriei o dala de piatra unde arunca gritul vechi, care a fost inauntru si porumbeii nu-l mai mancau. Bineinteles ca nu-l vor manca nici acum, dar acest lucru se va schimba dupa prima ploaie, cand  gritul a fost spalat si porumbeii il vor ciuguli cu pofta.

Uneori, se intampla ca la sosirea din cursa, porumbeii voiajori sa se opreasca pe aceasta dala de piatra si sa ciuguleasca gritul spalat de ploaie si abia apoi sa intre in crescatorie.

Daca gritul este este asa de important, unii s-ar putea intreba de ce nu este promovat si nu i se face deloc reclama? motivul e simplu. Cantareste mult, este ieftin si,din moment ce e ieftin, nu se fac bani din el.

Drojdia de bere:

Drojdia de bere este unul dintre putinele suplimente in care am incredere. Cercetatorii ii lauda valoarea nutritionala atat in cazul oamenilor,cat si al animalelor. Creste pofta de mancare si e un bun depurativ al sangelui. Multi crescatori dau porumbeilor voiajori drojdie de bere tot timpul anului. E disponibila atat sub forma de pilule, cat si sub forma lichida sau pudra. Eu prefer pudra, pe care o amestec cu grauntele umectate in prealabil.

Otetul si Iaurtul:

La sfarsitul secolului trecut, a aparut o carte despre particularitatile otetului. Se putea citi acolo despre multiplele calitati ale otetului si efectele sale benefice asupra starii de sanatate a oamenilor. Cartea a devenit astfel interesanta si pentru crescatorii de porumbei voiajori. datorita PH-ului sau ridicat, se presupune ca previne formarea dezvoltarea bacteriilor E.Coli, de aceea multi crescatori pun otet in apa de baut inca d ela jumatatea anilor ’90.

Unii fac acest lucru aproape zilnic, o lingura la litrul de apa. Deoarece o serie intreaga de medici veterinari, campioni ai sportului columbofili si oameni de stiinta au o parere buna despre otet (de mere), e clar ca acesta are un efect benefic asupra starii de sanatate a porumbeilor voiajori. Inainte credeam ca iaurtul si laptele batut care contin lacto-bacili ajuta si ele la prevenirea problemelor cauzate de E.Coli, insa acum am dubiile mele.

Baia:

Baia oferita cu regularitate e imperios necesara. Este recomandat sa puneti in apa si putin otet si sare de bucatarie. Este buna si sarea de baie din comert, dar, in opinia mea, va irositi banii. Porumbeii voiajori care naparlesc au absoluta nevoie de o baie servita cu regularitate.

Acesta e si un parametru al formei sportive, asa cum am mentionat intr-un articol precedent. Un lucru de care trebuie sa tineti seama : Nu lasati porumbeii sa se scalde seara. Penajul nu are timp sa se usuce pana la lasarea intunericului si, din moment ce porumbeii nu se pot misca pe intuneric, vor ramane uzi , iar acest lucru poate dauna formei.

Electrolitii, Alunele, Sedocholul si Vitaminele:

Intr-un alt material am scris de ce consider ca electrolitii sunt folositori si am aceeasi parere si despre alune. Imediat ce porumbeii voiajori se obisnuiesc cu ele, incep sa le placa si de aceea le puteti folosi pentru a va imblanzi porumbeii. La intoarcerea din cursa, porumbeii mei „stiu” ca ii asteapta cateva alune in boxa si cred cu tarie ca acest lucru ii face sa intre mai repede inauntru.

Unii crescatori dau alune in ziua imbarcarii pentru a energiza porumbeii, insa eu nu cred ca poti energiza un porumbel doar intr-o zi. De asemenea, cred in eficienta Sedochol-ului. Vitaminele mi se par inutile. Totusi, daca sunteti un zburator de succes si administrati vitamine porumbeilor, va rog sa continuati acest lucru. „Echipa care castiga nu se schimba niciodata”, dar …….nu exagerati. Mai mult, daca administrati vitamine, oferiti intotdeauna un complex polivitaminic. Deci niciodata doar vitamina A,B,E si asa mai departe. Totodata,retineti ca vitaminele expira foarte repede. In cazul expunerii la caldura sau lumina, unele dintre acestea expira chiar dupa doua ore si pot deveni chiar toxice.

Sursa: www.schaerlaeckens.com

Traducere: Andrei Silviu Oprea

 

1 Comment on "Util sau Inutil?"

  1. Cei de la C.N.T. Mehedinti , probabil si-au dat seama , ca n-are nici un sens ca in 2013 sa mai plestaaca 40 ron la F.R.S.C. , ca sa fie membrii la o asociatie de VOIAJORI .Daca mai ramaneau acolo , probabil ar fi urmat sa zboare la general si la fond , ca sa vorbim in termeni voiajoristici .Din pozele de mai sus , am inteles toti , indiferent cat de naroji am fi , ca locul lor este langa cei din Asociatia Crescatorilor de Porumbei Jucatori de Galati RO .Se stie ca in aceasta asociatie sunt afiliate atat rase de ZBOR de DURATA si INALTIME , cat si rase de FRUMUSETE romanesti si straine .Este o asociatie din care fac parte columbofili care cresc toate rasele de zbor , zbor/joc si ornament .Coincidenta sau nu , tot 40 ron au cotizatii , atat Asociatia Crescatorilor de Porumbei Jucatori de Galati din Romania , cat si F.R.S.C.-ul ;Singura diferenta , este ca prima se ocupa cu porumbei de zbor si agrement , iar cea din urma , cu voiajori !Mai este ceva important :- U.C.P.J.G.-RO au si Comisie de Standardizare , conform statutului , ei avand drepul de a standardiza rase romanesti , etc. .Misto !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.