Un crescător disperat

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Un crescător irlandez mi-a scris ceva de genul: “Vă rog să mă ajutaţi. Dacă nu o faceţi, nu am altă soluţie decât să mă las de porumbei deoarece mă confrunt cu o mare problemă. Porumbeii mei suferă în mod constant de probleme respiratorii. Anul acesta i-am tratat a patra oară, însă totul a fost în zadar. Cum procedează campionii din Belgia şi Olanda în acest caz? Îmi puteţi trimite programul dvs. de tratamente? Cât de des ar trebui să administrez medicamente şi care sunt cele mai bune împotriva problemelor respiratorii?”

 

SPĂLAT PE CREIER

Mi-e teamă că bietul om a fost spălat pe creier de reclamele pe care le citeşte şi în care tuturor crescătorilor li se induce ideea că pot să-şi ia adio de la rezultate dacă nu administrează cu regularitate medicamente. Mi-a adus aminte de acel american care îşi trata păsările în fiecare lună împotriva viermilor (nu fiţi surprinşi). Nu e de mirare că irlandezul nostru nu-şi poate menţine porumbeii sănătoşi. Tratamentele frecvente le-au distrus imunitatea păsărilor. Eu mi-am tratat porumbeii împotriva viermilor o singură dată în viaţă şi niciodată nu am avut de-a face cu coccidioza. Iar cu problemele respiratorii m-am confruntat o dată la cinci ani, poate chiar mai rar.

 

PROBLEMELE RESPIRATORII

Dacă faceţi tratamente la fel de des ca irlandezul de mai sus, inevitabil veţi avea păsări care abia vor fi în stare să-şi menţină starea de sănătate. Încercaţi pe cât posibil să staţi departe de medicamente. Dacă înţărcaţi puii sănătoşi şi îi mutaţi într-un compartiment ce beneficiază de un climat perfect, veţi reduce considerabil riscurile unei infecţii. Unii crescători îşi tratează porumbeii după un zbor nereuşit, lucru total GREŞIT. Chiar şi cei mai mari campioni înregistrează câteodată un rezultat slab. La fel cum oamenii au fluctuaţii de formă, acelaşi lucru se poate întâmpla şi porumbeilor. Să fii în formă maximă tot anul este o iluzie. Este o mare greşeală să administrezi medicamente ori de câte ori forma sportivă scade, fără să ştii dacă păsările sunt bolnave cu adevărat sau de ce anume suferă. Dacă aveţi, să spunem, 80 de păsări şi 3 dintre ele se îmbolnăvesc, nu aveţi decât o singură soluţie: scăpaţi de cele 3, indiferent de originea lor, şi nu trataţi 77 de păsări ca să vindecaţi doar 3. Dacă pe 2 stundeţi îi doare capul, nu daţi aspirină întregii clase. “Schemele” de tratament, adică tratarea păsărilor în fiecare lună, nu duc nicăieri. Cine poate să-şi dea seama dacă păsările vor suferi mai târziu de viermi, tricomonoză sau ce-o mai fi?

NU E CHIAR AŞA DE SIMPLU

Şi, chiar dacă porumbeii suferă de probleme respiratorii, nu e chiar aşa de simplu cum s-ar crede. Există multe antibiotice pe piaţă, însă ne confruntăm cu o problemă în acest caz. Chlamidia, herpesul, micoplasmoza, ornitoza şi alţi agenţi patogeni virali sau bacteriologici de toate tipurile pot constitui problema şi toate necesită un tratament diferit. De aceea, este greşit doar să punem “ceva” în apa de băut pentru a însănătoşi păsările. Pur şi simplu nu există un singur medicament care să vindece toate aceste boli. În cazul unor astfel de probleme, trebuie să mergeţi la un medic veterinar specializat în porumbei. Din nefericire, în majoritatea ţărilor nu există foarte mulţi astfel de medici, iar noi, crescătorii din Belgia şi Olanda, suntem privilegiaţi. Ca atare, străinii ar trebui să acorde o atenţie deosebită compartimentului de matcă. Sursa multor necazuri acolo se află! Reproducătorii trebuie să fie 100% sănătoşi, necontaminaţi de nici o boală.

 

AMERICA

Am fost odată în America, fiind invitat de un crescător să-i văd păsările. Când am văzut în ce stare proastă de sănătate erau, mi-a părut rău pentru el, iar când i-am văzut crescătoria, am rămas şocat. “Ai o problemă cu adăpostul”, i-am spus. “Schimbă-l, ai grijă să fie uscat şi călduros, fără curenţi de aer, şi scapă de exemplarele bolnave.” Mi-a urmat sfatul şi, la scurt timp după, mi-a trimis câteva sticle de vin. Vă daţi seama de ce.

 

PORTUGALIA

Şi în Portugalia, cu mult timp în urmă, s-a petrecut cam acelaşi lucru. Am vizitat crescătoria unui columbofil care cheltuiese averi pe porumbei, dar care nu i-au adus nici un progres. Nu puteam să cred că fusese înşelat de toţi crescătorii de la care cumpărase porumbei şi nici nu îmi puteam imagina că nici una dintre păsările sale nu era bună de nimic. Însă până şi un copil îşi putea da seama care era problema: compartimentele erau mult prea aglomerate. Era şi el conştient că are prea multe păsări, însă nu putea scăpa de ele din moment ce îl costaseră mulţi bani. I-am spus că nu are altă alternativă decât să ţină mai puţine păsări. Le-am luat la mână pe toate 300, i-am spus care exemplar nu are nici o şansă să fie bun deoarece are prea multe defecte şi l-am sfătuit să le elimine pe cele bolnave. Câteva ore mai târziu, avea 60 de păsări în loc de 300, iar 2 ani mai târziu a devenit campion pe zona sa.

 

EU ŞI CU MINE

Ştiu că, de multe ori, ne e greu să renunţăm la ceva. Astă primăvară, cel mai bun reproducător al meu avea în cuib doi pui, dintre care unul nu crescuse bine încă din prima zi. În mod normal, nici măcar nu mă gândesc să păstrez o astfel de pasăre, însă acesta era scos de unul dintre cei mai buni reproducători şi am decis să-i mai acord o şansă. I-am pus inelul la două zile după ce îl inelasem pe fratele său deoarece era prea mic, iar degetele prea subţiri. L-am înţărcat la 4 zile după fratele său deoarece rămăsese prea mult în urmă. Însă, din clipa când l-am mutat în compartimentul puilor, nu s-a prezentat deloc bine. Penele nu erau lipite corp şi nu străluceau deloc. La antrenamente, era întotdeauna printre ultimii sosiţi, venind obosit mai ales pe vreme urâtă. L-am eliminat şi nu mi-a părut rău. Era doar un slăbănog, iar slăbănogii sunt porumbei fără viitor. Chiar dacă sunt din cei mai buni reproducători, astfel de păsări nu au ce căuta în crescătoria dumneavoastră.

 

Probleme respiratorii, probleme respiratorii. Au auzit vorbindu-se despre ele aproape întreaga viaţa. Însă de ce întotdeauna sunt aceeaşi crescători care se plâng de ele, în timp ce alţii nu s-au confruntat niciodată cu aşa ceva? Toate au un motiv. Iată ce i-am răspuns irlandezului.

 

Problema se pune în felul următor: e important să previi, nu să tratezi!

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

1 Comment on "Un crescător disperat"

  1. Va salut!Foarte frumos!In 2010 am prmiit cadou 2 pui de voiajor de la un columbofil din prahova.Si nu sunt tocmai junior ca am 35 de ani.Bine,ca dupa aia am mai achizitionat cativa pui de la crescatori destul de cunoscuti.Incerc sa imi fac o matca si poate la toamna incerc puii!Este frumos sa daruiesti!Am simtit pe pielea mea ce inseamna asta!Cu respect!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.