Tricomonoza la porumbei.

Ce trebuie să ştie un columbofil începător despre tricomonoză?

 

Tricomonoza mai este numită şi Cancer şi este cea mai întâlnită boală în cazul porumbeilor. Este provocată de o protozoare microscopică şi flagelată, deci mobilă. Se poate transmite de la o pasăre la alta, de obicei prin intermediul apei de băut, iar părinţii îşi pot infesta puii prin mâncarea regurgitată.

 Care ar fi simptomele ce ne-ar trada prezenta tricomonozei la porumbeii nostri?

Simptomele păsărilor infestate constau într-o reducere drastică a activităţii, penaj zbârlit, pierdere în greutate, consum ridicat de apă şi diaree. Adesea, în cioc şi în gât se pot observa depuneri brânzoase şi galbene. În stadii avansate, în cioc se constată o secreţie vâscoasă ce degajă un miros greu. Cele mai sensibile sunt păsările tinere.

 Ce este de facut pentru a preveni tricomonoza in randul porumbeilor nostri?

Pentru a preîntâmpina tricomonoza, controlaţi stresul, respectaţi programul de hrănire şi adăpare, dezinfectaţi regulat adăpătoarele, izolaţi şi ţineţi sub observaţie timp de câteva săptămâni păsările recent achiziţionate şi administraţi regulat un medicament anti-tricomonoză în timpul anului. Vizitele la medicul veterinar pot varia între o dată la trei săptămâni până la o dată pe lună. Acestea depind de incidenţa bolii şi de suspiciunea de infestare a coloniei pe care o deţineţi.

 

Sursa: www.pigeonracingpigeons.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Tricomonoza la porumbei."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.