Sistemul de hranire si intretinere al porumbeilor – 1

Ca sa nu fie prea lung materialul si plictisitor ,m-am gandit sa-l fac din mai multe parti. Acest material este strict informativ , fara a face nici un fel de referire la hrana sau produse ,sa nu se inteleaga ca fac vre-o publicitate ! Fiecare isi alege ce crede de cuvinta si in functie de buget .

Unul dintre principalele aspecte atunci cand vorbim despre sport este nutritia. Pentru o sanatate de fier, primul lucru care se pune in discutie este legat de provenienta mancarii si a continutului acesteia, de calitate si de totalul elementelor ce trebuiesc consumate.
Pentru mulţi columbofili, hrănirea şi întreţinerea porumbeilor reprezintă şi astăzi un subiect de discuţie. Este ceva despre care nu s-a scris până acum pe această temă? Crescătorii de porumbei caută în permanenţă noi amestecuri, amestecuri minune, care să le permită porumbeilor să obţină rezultate şi mai bune.
La marile expoziţii, furnizorii de hrană sunt mereu întrebaţi despre noutăţi. De aceea multe amestecuri sunt gândite să corespundă până la ultima centime nevoilor speciale ale porumbeilor sau, mai bine zis, ale crescătorilor. Veţi găsi amestecuri pentru diferite rute de zbor, pentru diferite sisteme de zbor şi ce-o mai fi.
O procedură de hrănire complicată, permanenta cântărire a hranei, astea sunt lucruri care nu au nici o însemnătate pentru un crescător de porumbei. Metoda de hrănire a păsărilor trebuie să fie cât mai simplă şi, în plus, trebuie adaptată nevoilor reale ale porumbeilor si totul trebuie să fie ancorat în realitate.
În funcţie de perioada anului – reproducţie, concurs ori năpârlire – puteţi adăuga unul sau mai multe ingrediente. Asta înseamnă că procentul de carbohidraţi, proteine sau grăsimi poate fi mărit. Doar prin simpla adăugare a acestora, amestecul de bază se poate transforma într-unul adecvat pentru reproducţie, concurs sau năpârlire.
Hrănirea porumbeilor în timpul sezonului de concursuri necesită din partea crescătorului abilitatea de a face observaţii precise. Porumbeii trebuie hrăniţi în funcţie de duritatea ultimului concurs şi a celui care urmează. Păsările trebuie să revină în scurt timp la greutatea optimă de concurs. Asta înseamnă că trebuie să dispună de suficiente substanţe nutritive pentru a face faţă următorului zbor.
Pe piaţă există o multitudine de produse de care porumbeii nu au nevoie pentru a zbura bine, dar nu are rost să le amintim.In schimb astăzi există pe piaţă o serie de produse cu influenţă pozitivă asupra stării fizice şi de sănătate a porumbeilor.
Hrănirea porumbeilor cu un amestec uşor nu este ultima concluzie. Porumbeii trebuie să înmagazineze substantele nutritive necesare pentru a face faţă unui sezon lung şi extenuant.Legat de hrănirea porumbeilor dumneavoastră, trebuie să aveţi în vedere următorul considerent: cum a fost ultima etapă şi cum intuiţi că va fi următoarea? Crescătorul însuşi trebuie să-şi supravegheze porumbeii ca să se asigure că la final va ocupa cele mai înalte trepte ale podiumului. Puterea de observaţie şi intuiţia crescătorului în privinţa găsirii greutăţii ideale de concurs a porumbeilor contează mult în obţinerea rezultatelor de top.
Trebuie sa incepem sa gandim logic acest sport si tot ceea ce facem, pentru ca altfel este o tombola, o loterie de prost gust, in care ne batem joc de timpul si de banii nostri.
Pe langa hrana de calitate ,trebuie sa administrati si produse care contine toate substantele nutritive esentiale, cum ar fi aminoacizi, minerale şi oligoelemente, special echilibrat pentru metabolismul porumbelului. În plus faţă de aceasta, conţine nu doar aceeaşi combinaţie de colonizarii microorganisme endemice pentru porumbel de asemenea, o combinaţie unică şi dovedită de carbohidrati care ajuta în procesul digestiv.
Sistemul imunitar slab dezvoltat al porumbeilor tineri este cauza decisiva pentru focar de boală sau de adenoviroza. Chiar înainte de izbucnirea acestei boli trebuie făcut ceva pentru stabilizarea florei intestinale şi pentru a consolida sistemul imunitar natural.
Stresul, schimbarile de dieta sau tratamentul antibiotic duc rapid la schimbări ale florei intestinale naturale. Produsele alimentare nu mai sunt digerate optim, sistemul imunitar este slăbit şi porumbelul isi pierde capacitatea sa de a respinge bolile intestinale.
Proteinele nu sunt doar indispensabile pentru viaţă, sunt indispensabile în creşterea performanţelor sportivilor de top. Acesta oferă organismului energie, precum şi componente pentru producerea şi repararea hormonilor, anticorpilor si enzimelor. . Un program alimentar „bine-gândit”care conservă proteinele proprii organismului şi poate reduce timpul de regenerare dupa antrenament în mod semnificativ.
Porumbeii obţin 90% din energia de care au nevoie pentru a acoperi din metabolismul de grăsime, adică arderea de acizi graşi. Cu toate acestea, aproximativ 10% din energia necesară este dobândită prin metabolismul de proteine. Aceasta proteina este derivat din masa musculară de pasăre, prin care porumbelul pierde masa musculara săptămâni după substanţă săptămână în timpul sezonului de curse. În scopul de a regenera cât mai repede posibil, muschii au nevoie de proteine suplimentare. În sezonul de curse cresterea masei musculare are loc în principal în timpul fazei de repaus, adică pe timp de noapte. Prin urmare, este important ca organismul sa primeasca suficiente proteine.
Porumbeii tinerii au nevoie foarte mult de proteine de înaltă calitate în timpul fazei de creştere. Deoarece aceste păsări cresc destul de rapid, ei nu trebuie să sufere de deficite in dieta. În cele din urmă, perioada de năpârlire plasează, de asemenea, cerinţe speciale dietetice. Creşterea şi dezvoltarea penelor este aproape exclusiv dependentă de suficiente proteine. Exact în acest moment, este extrem de important ca proteinele găsite în alimentaţie sa fie foarte bine exploatate, în scopul de a preveni deteriorarea penelor.
Deasemeni va trebuii sa gasiti si sa folositi produsele adecvate pentru un efect preventiv impotriva bacteriilor patogene precum: coccidiilor, hexamitelor, e.coli, salmolla, streptococi, clamydia, precum si impotriva viermilor capillaria, nematodelor si diferite specii de ciuperci precum aspergillus, candida si actinomicete.
In timpul sezonului competitional ,fiecare crescator trebuie sa urmareasca cateva obiective de o importanta primordiala .Si anume : Accelerarea recuperarii ,reducerea riscului de infectie a porumbeilor,intarirea sistemului iminitar,stimularea metabolismului,acumularea de rezerve de energie vitala ,pastrarea cailor respiratorii in stareoptima si optimizarea aportului de minerale si oligoelemente.
Fiecare cursa reprezinta o solicitare asupra organismului ,consumand resursele in functie de durata zborului.In primele ore de zbor se consuma glicogen,dupa care grasimile devin principala sursa de energie. Arderea proteinei nu este de mare importanta ca si sursa de energiepe durata zborului.Indiferent ca avem o etapa cu vant din fata sau din spate ,rezervele de energie trebuie sa se desfasoare rapid,iar cel mai rapid mod de refacere este depozitarea de carbohidrati sub forma de glicogen in ficat si muschi.
Pentru a grabi faza de recuperare ,carbohidratii trebuie introdusi cat mai repede posibil.Caile de actiune sunt prin apa de baut sau prin graunte cu un grad ridicat de glucide.Avantajul administrarii in apa de baut consta in faptul ca porumbeii ce sosesc din concurs , beau multa apa si recuperarea incepe din momentul sosirii .De aceea este recomandat o combinatie de carbohidrati cu absortie rapida si una lenta ce pastreaza nivelul zaharurilor din sange la nivel constant.
Un alt aspect ce apare in timpul curselor lungi este arderea accelerata a grasimilor si oxidarea acizilor grasi in timpul cursei.
Mentinerea si refacerea integritatii tesuturilor ,cum ar fi muschii,ligamentele ,organele interne ,a sangelui si ficatului devin sarcina secundara pe parcursul unei saptamani,iar in acest sens ,administrarea in cantitati majore a proteinei usor digerabile si de calitate este foarte importanta dupa concurs.
A doua zi dupa concurs in sangele porumbeilor sunt identificati indicatori ai faptului ca tesuturile musculare au avut de suferit.Acest aspect nu este imediat vizibil dupa cursa .Totusi ,in a doua zi dupa cursa ,dupa ce rezervele de glicogen au fost refacute ,metabolismul face o asa zisa ” inspectie” .Pe durata recuperarii musculaturii ,fibrele musculare sunt reconstruite .
Pentru ca acest proces sa aibe succes,anabolismulnecesita un aport suficient de amino acizi ( AA) .Acest proces complex are o rezolvere simpla : o sursa de proteina animala sau o combinatie de proteina animala cu proteina din plante sunr ideale.
Sub nici o forma nu trebuie sa administram multa proteinea in ziua imbarcarii .In acest caz metabolismul va genera initial energia din priteine ( gliconeogeneza ) . Proteina nu poate fi metabolizata integral ,iar acest proces va produce cantitati mari de amoniac ceea ce ,in final ,va avea ca efect producerea de : sange albastru” toxic pentru celule. Metabolismul produce si elimina ureea si acid uric ,consumand energie si amanand procesul de recuperare .Cititi in continuare si :

( https://www.columbofil.com/rolul-proteinei-in-viata-porumbeilor-partea-2 )
( https://www.columbofil.com/rolul-aminoacizilor-in-viata-porumbeilor-partea-1 )
( https://www.columbofil.com/rolul-vitaminelormineraleloruleiurilor-naturale-energizante-in-viata-porumbeilor-3 )

Be the first to comment on "Sistemul de hranire si intretinere al porumbeilor – 1"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.