Porumbeii de fond si maraton

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească porumbeii zburători la fond şi maraton

 

Autor: Liam O Comain

 

Când citim despre anumiţi crescători care au excelat în concursuri pe distanţe lungi şi foarte lungi, vom observa că se fac referiri la familii sau linii de porumbeii care pretind că au dat câştigători la toate categoriile de distanţă. Însă, aşa cum există exemplare bune sau proaste în toate liniile, e necesar să ştim că există abateri individuale de la regulă. Nu încape nici o îndoială că în istoria columbofiliei au existat crescători care au obţinut performanţe extraordinare la toate categoriile, însă e discutabil dacă există sau a existat o linie care să exceleze la toate categoriile.

 

Viteza este un ingredient necesar în cursele de viteză sau demi-fond, dar ea este necesară şi în cursele de fond sau maraton, dublată de o voinţă de fier şi de rezistenţă. În condiţii meteorologice nefavorabile, cele mai importante cerinţe sunt voinţa şi rezistenţa, însă factorul viteză poate interveni atunci când pasărea intră pe teritoriul cunoscut şi depune un efort suplimentar pentru a ajunge la crescătorie.

 

Opinia mea este că împerecherile intensive din ultimii 100 de ani, dar în special din ultimii 40 – 50 de ani, au produs un porumbel de concurs cu un grad înalt de inteligenţă animală. Capacităţile mentale sunt mult mai importante decât cele fizice. Chiar dacă un porumbel arată superb din punct de vedere fizic, dacă îi lipsesc capacităţile mentale adecvate, adică acea abilitate de se orienta cu exactitate şi a se pune pe direcţia de zbor şi o dorinţă puternică de a se întoarce acasă, atunci pasărea respectivă nu are nici o valoare, fapt dovedit de porumbeii pripăşiţi, dar bine clădiţi, care împânzesc rutele de concurs şi de antrenament.

 

Într-adevăr, abilitatea de a găsi drumul spre casă, o vedere ageră, o dorinţă puternică şi o rezistenţă de fier, toate pe fundalul unui grad înalt de inteligenţă animală, reprezintă condiţiile ce trebuie îndeplinite. De fapt, acestea sunt calităţile pe care le întrunesc campionii! Şi se găsesc într-un pedigree bun, unul în care rezultatele de ordin competiţional şi reproductiv ale asdendenţilor sunt extraordinare. În aceste condiţii, şansele ca urmaşii să repete performanţele predecesorilor sunt foarte mari.

 

Sursa: http://www.pigeonnetwork.com/articles/Requirements.html

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Porumbeii de fond si maraton"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.