Porumbei zburati la vaduvie.

Sistemul văduviei explicat

Autor: Frank McLaughlin

 

Zborul la văduvie se practică de aproape 80 de ani sau chiar mai bine. Când am fost în Belgia acum câţiva ani, am vizionat un film regizat în 1930 pentru Expoziţia Internaţională. Sistemul văduviei de atunci era identic cu cel practicat în zilele noastre, până şi feţele de boxe erau la fel. Exista concepţia greşită că văduvia a fost un mare secret până în 1950.

 Vaduvia clasica, vaduvia dubla (vaduvia totala)

Văduvia clasică (doar cu masculii) este cea mai productivă şi mai eficientă metodă de a concura porumbeii. Toate celelalte sisteme favorizează femelele. Văduvia avantajează masculii. Pentru a concura cu maturii trebuie să aplicaţi un sistem. Cel mai bun este văduvia clasică, urmat de văduvia dublă (sau totală), apoi sistemul celibatului şi, doar în ultimă instanţă, sistemul natural. Aţi auzit bine, orice sistem din cele prezentate mai sus e mai avantajos decât sistemul natural.

 

Mulţi crescători pretind că femelele lor excelează când sunt zburate la natural şi de aceea nu vor să treacă la văduvie. Sistemul natural avantajează femelele, celibatul avantajează femelele, văduvia dublă avantajează femelele. Înţelegeţi ce vreau să spun? Dacă zburaţi într-un sistem care avantajează femelele, atunci femelele vor fi zburători mai buni. Văduvia clasică avantajează masculii şi va avea cu regularitate câştig de cauză în faţa celorlalte sisteme. Vreme de mulţi ani, am afirmat că tot ce ştiu despre văduvie poate fi aşternut pe o singură coală de hârtie. Iar articolul ce urmează va confirma acest lucru.

 

Principala întrebare şi dilemă care se naşte este dacă ar trebui să împerechem masculii, să-i lăsăm să crească doi pui, un singur pui sau doar ouă etc. Iată şi răspunsul. Nu are prea mare importanţă. Iată cum procedez eu. Masculii îşi văd femela pentru prima oară în noaptea îmbarcării pentru prima etapă. Eu nu complic lucrurile. Motivul pentru care le arăt femela abia atunci este că fără femele îi pot antrena şi zbura oricând. Folosesc femele de matcă şi un număr suplimentar de femele stinghere. Fără împerechere şi pui de crescut, masculii se menţin într-o formă bună, nu se îngraşă şi pot evita astfel cu uşurinţă atacurile răpitoarelor. Masculii mei nu-şi consumă energia crescând pui sau gonind femela la cuib. În ce priveşte năpârlirea, până la ultima etapă aruncă doar primele două pene.

 

#1.  Masculii trebuie să stea cu femelele 30 de minute înainte de îmbarcările pentru primele etape. Sunt lăsaţi cu femelele 2 ore după o cursă de viteză şi pot rămâne împreună chiar peste noapte după o etapă de fond. Acest lucru nu are prea mare importanţă. După săptămâna 3, deschideţi boxele doar pentru 15 minute înainte de îmbarcare. Înainte să aduceţi femelele, îndepărtaţi masculii care nu vor concura. Aduceţi-i înapoi în compartimentul lor după ce femelele au fost îndepărtate sau, în dimineaţa cursei, lansaţi în particular acei masculi care nu au concurat.

 

#2.  Cu o zi înainte de îmbarcarea pentru o etapă de viteză, adică joi seara în cazul meu, îi hrănesc la saturaţie cu un amestec conţinând 20% orz, 70% amestec European (de concurs / văduvie) şi 10% şofrănaş/cânepă/in.

 

#3.  Vinerea, ziua îmbarcării pentru o etapă de viteză, administrez 20 gr / porumbel amestec european dimineaţa şi 7 gr / porumbel şofrănaş/cânepă/in în jurul orelor 13. Nu-i hrăniţi niciodată prea târziu pentru că s-ar putea deshidrata. În ziua îmbarcării, apa va fi întotdeauna proaspătă, fără să adaug nimic.

 

#4. Administraţi o baie călduţă în ziua îmbarcării, cam la aproximativ o oră după masa de la orele 13. Baia îi relaxează şi îi ajută să stea calmi toată noaptea cât se vor afla în maşina de transport, plus că îi şi aduce în formă. Renunţaţi la baie dacă se anunţă ploaie.
#5.  În momentul sosirii dintr-o cursă de viteză, hrăniţi-i astfel: jumătate amestec european şi jumătate amestec depurativ pentru a-şi reface rezervele de energie. De luni până duminică – 100% depurativ, joi dimineaţa – 75% depurativ, 25% european. Pentru joi seara – vezi mai sus.

 

#7.  În ziua întoarcerii din cursă, la 1 galon de apă (4,5 L) adăugaţi o lingură de glucoză, un sfert de linguriţă de vitamine şi electroliţi, un sfert de linguriţă de sare iodată şi probiotice.

 

#8.  Pentru cursele de fond de peste 650 km, administraţi 50% depurativ şi 50% amestec european de sâmbătă până marţi. Hrăniţi dimineaţa şi seara. Miercuri şi joi, joia fiind ziua îmbarcării, administraţi 50% amestec european şi 50% amestec format din şofrănaş, cânepă, rapiţă şi in. Hrăniţi păsările la saturaţie, după care îndepărtaţi boabele rămase.

 

Vitamine şi electroliţi miercurea, apă proaspătă joia. Porumbeii ar trebui să primească vitamine şi electroliţi la întoarcerea din cursă şi în ziua premergătoare îmbarcării.

 

Marţea şi joia, pe durata întregului sezon, adaugaţi în amestecul de boabe servit la o masă o jumătate de lingură de ulei de in, apoi drojdie de bere, vitamineral, proteină din zer sau făină de vanilie şi 1/8 lingură de sare iodată.

 

Gritul trebuie să fie la discreţie. Plus un vas mic cu vitamineral, un vas mic cu piatră de ciugulit şi un vas mic cu grit cu scoici pisate.

#9.  La jumătatea sezonului, dacă rezultatele scad, lăsaţi masculii să stea peste noapte cu femela la întoarcerea din concurs. Săptămâna următoare, aduceţi femelele cu 24 de ore înainte de îmbarcare. Puneţi în boxă cuibare şi paie. Îmbarcaţi masculii şi, la întoarcere, lăsaţi-i să petreacă noaptea alături de femelă. După care revenţi la sistemul obişnuit. Vor fi în formă maximă şi, din punct de vedere mental, vor fi pregătiţi din nou.
#10.  Variaţi sistemul pentru a menţine porumbeii motivaţi.

Săptămâna 3 – aduceţi în compartimentul masculilor doar o femelă înainte de îmbarcare.

Săptămâna 4 – puneţi în boxă cuibarele pentru prima dată.

Săptămâna 5 – nimic, doar îmbarcaţi şi atât.

Săptămâna 6 – plasaţi un mascul străin în secţiunea văduvilor cu o oră înainte de îmbarcare.

Săptămâna 7 – aduceţi femelele cu 24 h înainte, vezi descrierea de mai sus.

 

Întotdeauna hrăniţi bine femelele care îşi aşteaptă masculii din cursă.

#11.  Ţineţi femelele pe odihnitori în formă de “V” şi nu le lăsaţi să se împerecheze. Administraţi un amestec bogat în proteine şi carbohidraţi în ziua când femelele îşi văd masculii. Nu e indicat să le stea gândul la mâncare atunci când masculii sosesc din cursă. Daţi femelelor văduve orz de 5 ori pe săptămână. Nu le hrăniţi la saturaţie, ţineţi-le un pic înfometate. Trataţi femelele cu aceleaşi medicamente şi în aceeaşi perioadă ca masculii. Nu le lăsaţi să re-infecteze masculii.

 

Dacă femelele se împerechează între ele, nu le mai folosiţi pentru văduvi. Mai bine să nu le prezentaţi femela sau le arătaţi femela altui mascul decât să folosiţi una împerecheată.

 

Folosiţi femele de matcă care au fost stingherite, sunt mai focoase.

Folosiţi femele yearlinge, se împerechează mai uşor.

 

#12.  Antrenamentul: lăsaţi masculii să zboare afară timp de o oră, timp de 4-5 dimineţi şi de 2-3 ori seara în fiecare săptămână. Masculii care nu au fost zburaţi în acea săptămână îi puteţi duce la un antrenament privat dacă este nevoie. Faceţi un antrenament mai lung (110 km) la jumătatea săptămânii în prima lună a sezonului competiţional. Dacă au zburat o etapă de 480 km sau chiar mai mult, pot sta două săptămâni pe bară, fără să mai fie zburaţi sau antrenaţi. Le va fi suficient antrenamentul în jurul crescătoriei. Nu lăsaţi femelele să-i aştepte la întoarcerea dintr-un zbor de antrenament la jumătatea săptămânii. Vederea femelelor la poate cauza o pierdere de formă.
#13.  Păstraţi liniştea. Nu intraţi în crescătorie când păsările se odihnesc. Toate activităţile din crescătorie trebuie efectuate când porumbeii se antrenează afară. Văduvii doar mănâncă, se antrenează şi se odihnesc. Asta înseamnă văduvie. Fără perturbări! Adăpostul trebuie să fie confortabil şi călduţ. Nu trebuie să existe spaţii deschise (voliere), unde păsările să se sperie de ceva. Nu lăsaţi umiditatea să pătrundă înăuntru. Închideţi adăpostul când plouă sau e frig pentru a asigura o atmosferă uscată.

#14.  Trebuie să urmaţi un program de sănătate, administrând medicamente împotriva tricomonozei şi a infecţiilor respiratorii o dată la 2 săptămâni, duminică după-masă, luni şi marţi. Administraţi prin rotaţie şi folosiţi antibiotice diferite. Eu folosesc alternativ Flagyl, Ridzol sau Emtryl împotriva tricomonozei. Pentru infecţiile respiratorii folosesc Sunavoil sau Doxiciclină. Când plouă o perioadă mai îndelungată şi e multă umezeală, puteţi folosi Baycox împotriva coccidiozei (numai dacă este cazul). Deparazitaţi intern în săptămâna a şasea sau a şaptea (numai dacă este cazul). Folosirea alternativă a medicamentelor este indicată pentru a evita creşterea antibiorezistenţei bacteriilor patogene la antibioticele utilizate.
Sursa: www.pigeonracingpigeons.com

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea

 

 

 

Be the first to comment on "Porumbei zburati la vaduvie."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.