Michel & Gerard Vanhee din Wervik (Belgia)

Istoria columbofiliei belgiene

 

– Concursurile cu puii –

 

Când sunt înţărcaţi puii in crescatoria lui M&G Vanhee?

Puii sunt mutaţi de lângă părinţii lor la vârsta de 22 – 24 de zile. E valabil atât pentru puii scoşi în iarnă, cât şi pentru cei eclozaţi mai târziu. Puii scoşi iarna sunt transferaţi într-un compartiment separat unde funcţionează un radiator electric, care menţine constant o temperatură de12° C, în special pe timpul nopţii şi când afară e ger. În primele 8 – 10 zile, podeaua compartimentului este acoperită cu un strat gros de paie. Imediat după separare, toţi puii înţărcaţi trec printr-o cură cu scopul de a le pune guşa în funcţiune şi pentru a-şi întări şi dezvolta rapid organismul. Această cură constă în administrarea unei linguriţe de Teramicină formula EGH la 5 litri de apă. În ziua când puii sunt înţărcaţi, are loc şi separarea pe sexe. Un număr de vreo 50 de masculi, al căror sex deja poate fi determinat, sunt plasaţi într-un compartiment separat cu intenţia de a-i juca mai târziu la văduvie. Restul puilor, adică femelele si masculii care nu pot fi încă recunoscuţi, sunt mutaţi în alt compartiment.

 

Ce tip de hrană primesc puii recent înţărcaţi?

În primele 10 zile de la înţărcare, puii primesc următorul amestec: 50% depurativ şi 50% amestec reproducţie. În perioada mai sus amintită, puii sunt hrăniţi pe săturate cu acest amestec, asta însemnând că întotdeauna rămân grăunţe, astfel încât şi cei care nu au mâncat imediat să mai aibă ceva la dispoziţie. Hrana e reîmprospătată de două ori pe zi.

 

Se acordă o atenţie deosebită gritului şi vitaminelor. Puii, în special cei recent înţărcaţi, au mare nevoie de grit. De aceea este recomandat să li se reîmprospăteze gritul de două ori pe zi. După primele 10 sau chiar 14 zile de la înţărcare, dacă se consideră necesar, se poate face o schimbare în regimul normal de alimentaţie al porumbeilor maturi, adică amestec depurativ dimineaţa şi amestec pentru reproducţie seara, până când se satură. Întotdeauna hrănitoarele vor fi îndepărtate din compartiment. După perioada de 10 zile în care se acomodează cu separeul destinat înţărcării, tuturor puilor care deja au început să bată din aripi li se administrează tainul de dimineaţă, după care sunt ţinuţi afară până la următoarea masă. Dacă timpul e favorabil, de acum înainte puii vor beneficia de o baie în fiecare zi. Cădiţa de baie se curăţă o dată la două zile şi va fi alimentată cu apă proaspătă, în care se adaugă faimoasa sare de baie pentru porumbei. Din momentul în care puii se înalţă în zbor pentru prima dată, trapa crescătoriei va fi deschisă în fiecare zi, astfel încât aceştia să poată intra şi ieşi afară până la masa de seară. Când puii se încumetă să se înalţe în stol, se încep antrenamentele. Acest lucru se aplică şi masculilor tineri care, aşa cum am spus anterior, sunt ţinuţi într-un compartiment separat, care nu se află în vecinătatea adăpostului celorlalţi pui.

 

Când se încep antrenamentele cu puii in crescatoria G&M Vanhee?

Antrenamentele încep când puii au tendinţa să se înalţe în stol. Dimineaţa, după ce se face curat în crescătorie, dar înainte de servirea mesei, puii fac cunoştinţă pentru prima oară cu panerul de concurs. Metoda de antrenament a familiei Vanhee este următoarea: puii sunt însoţiţi la locul de lansare (aproximativ 3 km) de 50 de femele mature. Apoi, se face saltul la 5 şi 10 km, însă femele mature îi vor însoţi în permanenţă, deoarece trebuie să le arate puilor cum să-şi găsească drumul spre casă.

 

De la 10 km, puii sunt antrenaţi în fiecare zi, timp de 14 zile până la 3 săptămâni. După care urmează un zbor de antrenament de la Douai, 40 km, şi de aici se face saltul la 135 km şi 160 km.
După lansarea de la 160 km, puii dau primele semne că vor să se împerecheze. E momentul când masculii tineri sunt împerecheaţi cu femele mature, care sunt special ţinute pentru acest scop şi pregătite pentru momentul respectiv. Înainte de împerecherea tinerilor masculi, şi pe o zi însorită, aceştia sunt introduşi în coş imediat după servirea tainului de dimineaţă. Nu li se pune apă la dispoziţie în crescătorie şi astfel sunt învăţaţi să bea direct din paner. Porumbeii sunt lăsaţi în coş timp de o zi, într-un spaţiu bine luminat, după care sunt eliberaţi cu o oră înainte de masa de seară. Această acţiune se repetă şi în ziua următoare, astfel încât masculilor tineri, care vor avea de înfruntat curse grele în timpul sezonului de zbor cu puii şi care vor trebui să stea uneori şi câte 2-3 zile în cuşcă, să poată găsi cu uşurinţă sursa de apă din container şi să nu li se facă sete ulterior.
Pui care au depus ouă

A trecut demult vremea când crescătorilor de porumbei le era teamă să-şi lase tinerele femele să ouă în anul naşterii. În acea perioadă, jocul cu puii nu era foarte evoluat. Şi data la care se încep concursurile cu puii a cunoscut schimbări radicale, încât s-a ajuns ca puii să fie zburaţi în iunie peste tot în lume. Majoritatea puilor au la această dată vârsta de 6 luni şi putem spune fără să ne înşelăm că 80 dintre ei au deja cuib. Zborurile cu puii au devenit atât de frumoase şi atractive încât e greu să stai deoparte. E de la sine înţeles că multe femele tinere nu depun ouă fecundate la această vârstă. Fie au slăbit din cauza goanei la cuib, fie s-a ivit o altă problemă care a provocat o inflamaţie a oviductelor. Gerard şi Michel Vanhee şi-au câştigat reputaţia în urma zborurilor cu puii. Au câştigat o serie de locuri întîi şi clasări de top de la Clermont, Dourdan, Orléans, Tours, Poitiers, Angoulême şi Bordeaux. Chiar au pus bazele unei metode proprii cu ajutorul căreia concurează cu succes la zborurile cu puii, o metodă pe care o vom analiza în continuare. Nu au nimic împotriva femelelor tinere care ouă, este ceva absolut normal pentru ei.

 

E de la sine înţeles că femelele tinere necesită o atenţie specială când devine limpede pentru toată lumea că o să se împerecheze în curând, după zborurile de antrenament. În crescătoriile familiei Vanhee s-au luat toate măsurile de siguranţă. Puii primesc exact acelaşi tip de hrană ca şi păsările mature. Li se pune la dispoziţie grit proaspăt şi chiar o combinaţie între diverse sortimente, printre care şi piatră roşie (red stone), fărâmiţată în părticele mici. Înaintea perioadei de antrenamente, li se administrează o cură de vitamine şi suplimente minerale ca să-şi dezvolte o constituţie solidă. Toate acestea îi ajută să se maturizeze armonios. Asta nu înseamnă că toate femelele ajung brusc la maturitate şi sunt gata să se împerecheze, însă un lucru este cert: tinerele femele nu vor întâmpina dificultăţi la depunerea primului rând de ouă. Nu le este compromisă viitoarea carieră ca reproducătoare după un sezon cu rezultate bune de vreme ce zeci de femele sunt trecute la reproducţie după primul an de concursuri. Avem dovada în faţa ochilor atunci când constatăm numărul mare de tinere femele din compartimentul de reproducţie al familiei Vanhee. Exact ca în celelalte compartimente, tinerelor femele le sunt oferite din abundenţă minerale vitaminizate, combinate cu Stop Santos, al cărui efect constă într-un găinaţ rotund şi uscat. Ca atare, trebuie să admitem că una dintre regulile care circulau odinioară, şi anume că o tânără femelă devine matură odată cu împlinirea vârstei de nouă luni, astăzi nu mai este deloc valabilă. În lunile iunie, iulie şi august se pot câştiga o grămadă de bani de pe urma concursurilor cu puii. E firesc atunci ca tinerele femele să fie „coapte” mult mai devreme. Pe langă asta, arătaţi-mi un specialist în concursurile cu păsările tinere care să afirme că puii săi zboară numai pentru realizarea normei.

 

 

Pui zburaţi la văduvie în anul naşterii            

În cartea noastră, „101 Metode – Partea a II-a”, tratăm subiectul zborurilor cu puii în anul naşterii, conform metodei utilizate pentru prima oară în 1970 de Gerard şi Michel Vanhee. Această experienţă în domeniu a familiei Vanhee este pentru noi cel mai bun mod de a învăţa şi a fost confirmată de nişte rezultate cu un ecou remarcabil. Astfel, în 1972, ambii crescători s-au implicat şi mai serios în concursurile cu puii.

 

Rezultatele obţinute au fost extraordinare.

Enumerăm câteva dintre ele:

30-7 Blois (380 km) Interprovincial – locurile 1, 2, 3, 5, 7 etc. împotriva a 1039 porumbei.
12-8 Blois (420 km) Interprovincial – locurile 1, 2 etc. împotriva a 1051 porumbei.
1973
29-7 Blois Interprovincial – locurile 1, 2, 3, 6, 16, 24, 52, 60 etc. împotriva a 2048 porumbei. În acelaşi concurs, Blois Interprovincial, împotriva a 364 porumbei maturi, au obţinut locurile 1, 2, 3, 10, 15, 22, 32, 35 etc.
Astfel de rezultate stârnesc imaginaţia fiecărui crescător de porumbei care face tot posibilul să se numere printre campionii acestui tip de concursuri. Familia Vanhee şi-a continuat munca, iar metoda de îngrijire şi pregătire a puilor a fost revizuită şi optimizată. Tratamentul aplicat puilor înainte de îmbarcare a fost complet îmbunătăţit. Pe scurt, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării şi toate acestea cu scopul de a aduce porumbeii în vârf de formă la startul fiecărei etape. Bineînţeles că puii avuţi în vizor sunt cei eclozaţi în timpul iernii. Conform regulii generale aplicabile puilor de iarnă, aceştia sunt inelaţi pe 31 decembrie, însemnând că porumbeii de la matcă au fost împerecheaţi în jurul datei de 26 noimebrie. Metoda pe care am ajuns să o explicăm are în vedere aşa-zişii pui timpurii sau de iarnă, eclozaţi în jurul datei de 24 decembrie şi inelaţi pe 31 decembrie.

 

Un compartiment special amenjat pentru pui  

Imediat ce puii sunt înţărcaţi (între 20 şi 25 ianuarie), şi se încearcă să se înţarce cât mai mulţi posibil şi să se determine pe loc sexul lor, masculii sunt plasaţi într-un compartiment separat pentru văduvie. Se aleg vreo 60 – 70 de masculi, deşi nu există spaţiu decât pentru 48. Deci avem de-a face cu un separeu cu 48 de boxe pentru văduvie. Pe măsură ce puii se maturizează şi în urma unei supravegheri stricte, cei care se dovedesc femele sunt retrase, în timp ce masculii consideraţi iniţial femele sunt trecuţi şi ei în compartimentul văduvilor tineri. La câteva zile după înţărcare, li se dă drumul afară. La început, puii ies doar pe trapă, însă, după câteva zile, deja zboară pe acoperiş. Odată ce încep să dea ture în jurul crescătoriei, au libertate de mişcare toată ziua.

 

La sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie, văduvii maturi sunt gata să înceapă primele antrenamente. La vârsta de trei luni, masculii tineri sunt antrenaţi împreună cu cei maturi. Deoarece familia Vanhee locuieşte aproape de graniţă, porumbeii sunt antrenaţi din direcţii diferite, până la o distanţă de 15 – 20 km. După aceste zboruri scurte de antrenament, masculii tineri sunt lansaţi de două ori împreună cu maturii de la Clermont, 160 km. Odată parcurse aceste distanţe de antrenament pe ruta Franţa, păsările încep să dea semne că ar vrea să se împerecheze. La acel moment, câteva zile sunt hrănite bine şi fiecare îşi primeşte o boxă de văduvie dacă nu şi-a ales deja una pe cont propriu.

 

Pe data de 15 mai (în cazul primei serii de pui) şi pe 15 iunie (în cazul celei de-a doua serii, plasate într-un compartiment separat), tinerilor văduvi le sunt prezentate femelele mature. Femele care sunt obişnuite cu acele compartimente şi îşi cunosc bine boxa. Sunt închişi în boxe până când s-au împerecheat. Uneori, când boxele sunt deschise, au loc unele lupte ori porumbeii îşi schimbă boxele, dar îngrijitorul îi supraveghează atent ca să se asigure că totul decurge bine. Femelele sunt închise în jumătatea de boxă rezervată lor şi, odată ce tinerii masculi ajung să-şi recunoască boxa, li se acordă libertate totală, astfel încât să facă tot ce doresc şi să se ataşeze la maxim de femelele lor.

 

Se subliniază faptul că ar fi de preferat să cuplaţi femele mature, de la 2 ani în sus, cu masculi tineri. Perioada de goană la cuib este scurtată de vreme ce femelele mature deja au ouă în cuib la 8 – 9 zile de la împerechere. De la împerechere şi până la depunerea ouălor, porumbeii primesc din belşug amestec pentru reproducţie şi grit în boxe.

 

În timpul clocitului, masculii tineri nu sunt zburaţi. Sunt hrăniţi de două ori pe zi: dimineaţa – o lingură depurativ pe cap de porumbel, iar seara – o lingură amestec reproducţie pe cap de porumbel. Această cantitate e suficientă, altfel masculii tineri se vor îngrăşa de la atâta repaus pe cuib.

 

În perioada clocitului, masculii sunt lăsaţi afară de două ori pe zi, a doua oară întotdeauna când femela îşi reia locul pe cuib. Spre sfârşitul perioadei de clocit, masculii tineri sunt antrenaţi încă o dată de la 160 km. Şi, când au în cuib un pui de aproximativ 14 zile, trebuie să fie pregătiţi pentru primul concurs, adică prima etapă de la Dourban, 260 km.

 

Hrana administrată puilor în perioada de pregătire a curselor de viteză şi demifond.

Ca să vă puteţi număra printre stelele sau campionii acestei categorii de distanţă, este foarte important să asiguraţi puilor hrana adecvată, astfel încât aceştia să fie în cea mai bună formă săptămână de săptămână. Conform metodei familiei Vanhee, puii din seriile a 3-a şi a 4-a sunt concuraţi numai în cursele de viteză: între 160 şi 260 km. Bineînţeles că aceşti pui sunt foarte tineri şi, din pricina vârstei fragede, nu li se oferă ocazia să participe în cursele de mare demifond şi fond. În cazul acelor pui care zboară numai la viteză şi demi-fond scurt, familia Vanhee vă recomandă următoarea metodă de hrănire, care lor le-a adus rezultate bune. După o serie de antrenamente, adică în momentul când puii au fost suficient antrenaţi, se respectă cu stricteţe următorul program de hrănire.

 

  1. Dimineaţa, cu o oră înainte de a li se da drumul afară: un amestec pe bază de pâine prăjită. Iniţial, pâinea proaspătă este fărâmiţată, apoi uscată în cuptor. Ulterior, se adaugă 7 sortimente de seminţe mici: seminţe folosite în hrănirea canarilor (rotunde sau turtite), seminţe de rapiţă roşie, neagră şi normală, seminţe de cânepă, in şi orez. Amestecul constă în părţi egale, câte un kilogram din fiecare ingredient, incluzând aici şi pâinea prăjită. Puii primesc câte o lingură din acest amestec în fiecare dimineaţă. Astfel, tinerii porumbei nu se umflă în guşă pe timpul zilei, iar amestecul este uşor digerat.

2) Seara, se administrează amestecul normal, similar cu cel al porumbeilor maturi. Sunt hrăniţi încet, până când primul porumbel se îndreaptă spre adăpătoare. În zilele de dinaintea îmbarcării, dacă porumbeilor încă le este foame, aceştia primesc o porţie în plus. În ziua introducerii în coş, li se administrează numai hrană uşoară, dimineaţa.

 

Tatăl şi fiul tandemului Vanhee acordă o atenţie deosebită artei de a hrăni porumbeii, pe care o controlează cu mână de fier. În felul acesta, familia Vanhee se evidenţiază săptămână de săptămână în cursele până în 250 km. Bineînţeles că puii înţărcaţi nu primesc hrană din abundenţă. Mai degrabă sunt ţinuţi un pic înfometaţi, în special dimineaţa, dar seara trebuie să fie bine hrăniţi şi să primească amestecul necesar dezvoltării armonioase pentru a face faţă curselor viitoare. E de la sine înţeles că puii din această categorie primesc şi necesarul de vitamine în apa de băut, de obicei lunea şi joia. Puii care concurează numai la categoria viteză şi demi-fond scurt sunt hrăniţi mai uşor, însă trebuie să dispună de suficientă energie pentru a parcurge cu succes distanţa de concurs şi pentru a intra în crescătorie imediat ce ajung la destinaţie.

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/history-belgian-pigeon-sport-101-methods-vanhee-michel-gerard-wervik-be-game

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

Be the first to comment on "Michel & Gerard Vanhee din Wervik (Belgia)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.