Marian Dumitrache si 78306-10

1.Domnul Marian Dumitrache, prezentandu-si campionul la  demifond din 2012

Marian Dumitrache, Bărcăneşti, UCP Prahova
Loc 1 Naţional Demifond Maturi în 2012 cu masculul 78306-10

Domnul Marian Dumitrache este cunoscut în mediul columbofil drept un crescător ai cărui porumbei obţin rezultate formidabile în cursele de anduranţă, crescătoria din Bărcăneşti fiind totodată şi o valoroasă pepinieră pentru crescătorii care urmăresc să-şi întărească lotul de matcă pentru categoriile fond şi maraton. Nu-i mai puţin adevărat că domnul Dumitrache a înregistrat an de an succese şi la categoriile viteză şi demifond, de multe ori cu porumbei provenind din suşe consacrate zborurilor de fond. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie campionul UCP la viteză din 2010, masculul 1238010-08. Nici în 2012 lucrurile nu au stat altfel, porumbeii domnului Dumitrache înregistrând norme frumoase la categoriile I şi a II-a, sezonul încheindu-se cu un binemeritat titlu de campion naţional UCP la categoria Demifond maturi. I-am cerut domnului Dumitrache câteva detalii despre acest mascul şi iată cum ni l-a descris:

ORIGINILE ACESTUI PORUMBEL DE MARE VALOARE

2.78306-10 in expozitie12

 

Tatăl lui 78306-10 este un porumbel Van Loon, care la rândul lui a obţinut 2 locuri de 1 pe lansare în 2008, şi încă un loc 1 pe lansare de la Tarna Mare în 2009 din peste 5.000 de porumbei. De la o etapă mi s-a întors cu un ochi lovit şi nu l-am mai putut zbura. Pe mama lui 78306-10 am cumpărat-o de pui de la domnul Trifan Mihai din Bistriţa Năsăud, însă nici până azi nu am reuşit să intru în posesia pedigreeului, deci nu vă pot spune mare lucru despre originea ei. Ce ştiu însă e faptul că domnul Trifan deţinea porumbei buni, din suşe deosebite, cum ar fi Schaerlaeckens, Den Han sau Verkerk, porumbei din care am achiziţionat pui deoarece aveam concurenţă mare în zonă, crescătorii de aici cultivând numai porumbei de viteză-demifond. Ca atare, a trebuit să aduc păsări pentru aceste două categorii, printre achiziţii numărându-se şi un Janssen de la regretatul Herbert Krammer, un crescător cu un fler deosebit la porumbeii. Din acel Janssen am reprodus mulţi pui, însă abia mai târziu mi-am dat seama de valoarea lui ca reproducător. Între timp, l-am dat cu împrumut pe la diverşi prieteni deoarece pe mine mă interesau cu precădere concursurile pe distanţe lungi şi foarte lungi, nu porumbeii Janssen. Deveneam interesat când auzeam de Moscova, Varşovia sau Terespol şi nu acordam mare importanţă etapelor scurte din ţară.

METODA DE MOTIVARE

cuca

Revenind la masculul campion la demifond, acesta a fost jucat după sistemul văduviei totale, la fel ca întreg lotul de zburători. La începutul sezonului, l-am împerecheat cu o femelă bătrână, campioană la AS maraton palmares 2 ani în 2011 şi campioană la AS maraton palmares 3 ani în 2012. E o femelă care din 2007 a zburat nu mai puţin de 6 sezoane şi care devenise cam plictisită de concursuri, de văduvie şi chiar de partener. Toată această indiferenţă şi plictiseală manifestată de femelă l-a făcut gelos pe mascul. Am observat la timp acest lucru şi atunci i-am acordat credit acestui porumbel. Pe femelă chiar am sărit-o câteva etape, zburând-o mai rar. Când 78306-10 nu era înăuntru, lăsam femela cu alt mascul până când aceştia dădeau semne că se împerechează. Apoi închideam masculul străin, îi dădeam drumul lui 78306-10, care începea să o alerge la cuib, însă femela deja era în boxa celuilalt, ca ulterior să facă naveta între cei doi parteneri. Acest mic truc l-am aplicat spre sfârşitul campionatului, când masculul a avut un mic regres de formă. A avut câteva etape bune la debut, după care a urmat o uşoară scădere de formă, ulterior revenind la forma de la începutul sezonului datorită acelui mic truc de motivare ce presupunea gelozia.

ABORDAREA VĂDUVIEI TOTALE

 

În ce priveşte data de împerechere a zburătorilor, calculez în aşa fel încât să-i am văduvi cu două săptămâni înainte de prima etapă de fond. Procedez astfel deoarece eu pun accent pe fond şi mare fond, nu mă interesează în mod deosebit zborurile de viteză şi demifond, porumbeii zburând la natural primele 3 etape din ţară. Fiecare cuplu creşte un pui, după care intră la văduvie. Ca fapt divers, vă pot spune că dintre cei doi parteneri, 78306-10 şi perechea lui, cuca, mai mult m-a interesat femela. Am vrut să se îndrăgostească de mai mulţi masculi, să vadă că are succes la mai mulţi parteneri tocmai în ideea de a o scoate din acea stare de letargie, dar se pare că metoda a avut mai mult succes în cazul masculului. Totuşi, nici femela nu s-a lăsat mai prejos, dovedindu-şi clasa de zburătoare pe distanţe lungi, anul acesta devenind campioană la AS maraton palmares 3 ani.

Interviu realizat de Andrei Silviu Oprea

Be the first to comment on "Marian Dumitrache si 78306-10"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.