Lunga vară fierbinte

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Am primit vizita lui Jos. Nu e un crescător oarecare… e un columbofil de renume internaţional. Deoarece era o zi caniculară, conversaţia s-a încheiat discutând despre porumbei şi condiţiile meteorologice. „Probabil că porumbeii suferă din cauza caniculei”, spuse el, privind spre crescătorie. Deşi nu vroiam să-i dau lecţii unui om cu atât de multă experienţă, am îndrăznit să vin cu o replică. „Nu e chiar aşa de rău, să ştii. Chiar şi atunci când afară sunt 30 de grade Celsius, înăuntru e mult mai răcoare.” S-a uitat mirat la mine. Trebuie să vă spun un lucru: crescătoria mea este orientată către sud, dar un rând întreg de ţiglă de pe acoperiş a fost înlocuit cu ţiglă din plastic, astfel încât adăpostul să fie mai bine iluminat şi încălzit primăvara. Într-adevăr, pe timpul verii, poate fi foarte cald, însă lipsa oxigenului mă îngrijorează mai mult decât zăpuşeala. Aşa că ce am făcut? Am instalat un fel de panou glisant, astfel încât să pot acoperi din interior ţiglele din plastic.

 

CE DIFERENŢĂ!

Am intrat în crescătorie alături de Jos. La nici un minut după ce am tras un oblon ce acoperea ţigla din plastic, căldura a devenit aproape insuportabilă. Era ca şi cum aş fi tras draperiile unei ferestre într-o zi caldă şi însorită. Numai că efectul este diminuat din pricina faptului că lumina nu pătrunde vertical în interior, cum este cazul unei crescătorii cu acoperiş în pantă, orientată către sud. Prezenţa unei suprafeţe mari de sticlă pe acoperişul unei crescătorii şi o ventilaţie insuficientă pot fi fatale formei sportive pe timpul verii, când este extrem de cald şi cerul e senin. E ca şi cum te-ai afla într-o maşină parcată în soare, cu geamurile închise; atmosfera din interior e sufocantă. Eu am o vorbă: „campionii din sportul columbofil au cercul închis”, iar o parte a cercului o reprezintă adăpostul. Temperatura, cantitatea de oxigen, lumina, ventilaţia şi arhitectura trebuie să fie la un nivel optim pentru a le oferi porumbeilor confortul de care au nevoie şi pentru ca aceştia să intre rapid în formă. O mare problemă în Olanda o reprezintă vremea schimbătoare şi crescătorii trebuie să găsească o soluţie pentru a-i face faţă.

 

UN SENTIMENT POZITIV

Crescătoria mea nu este deloc luxoasă. Am construit-o de unul singur, din cherestea îmbătrânită. Totuşi, de-a lungul anilor, i-am tot adus o serie de modificări.

  • Mai multă sticlă în zona acoperişului, mai puţină sticlă, fără sticlă.
  • Mai multă ventilaţie, mai puţină ventilaţie.
  • Şi aşa mai departe.

Am făcut toate aceste eforturi pentru a ajunge în cele din urmă la un adăpost asupra căruia condiţiile meteorologice să nu aibă prea mare influenţă. Până în clipa când nu am mai avut nevoie de ciocan deoarece porumbeii concurau bine. Dacă într-o bună zi rezultatele lor se vor înrăutăţi, nu o să pot da vina pe adăpost din moment ce acesta s-a dovedit a fi bun. În acest caz, va trebui să achiziţionez nişte păsări mai bune.

 

SUB CONTROL

Până în acest moment, situaţia este ţinută sub control.

  • Când vremea devine caniculară, acopăr ţiglele din plastic.
  • Când este umezeală, încălzesc un pic aerul din interior.
  • Pot deschide ferestrele şi pune grătare pentru a permite soarelui şi oxigenului să pătrundă în interior oridecâte ori consider necesar.
  • Totodată, pot acoperi ferestrele.

Prea multă sticlă nu numai că va transforma crescătoria într-un cuptor pe timpul verii, ci este dăunătoare şi primăvara. Atingeţi fereastra pe timpul nopţii să vedeţi cât este de rece. Toate acestea sunt lucruri logice, pe care le luăm în consideraţie şi în viaţa de zi cu zi. Nu au nimic de-a face cu luxul sau cu banii. În viaţa cotidiană, şi noi, oamenii, deschidem sau închidem ferestrele, şi noi aerisim sau dăm drumul la căldură ca să ne simţim confortabil. Porumbeii nu pot deschide sau închide ferestrele unei crescătorii. Ei sunt pur şi simplu nişte prizonieri ai mediului în care trăiesc. De aceea au nevoie de ajutorul nostru. Şi încă ceva despre geamuri: Dacă ar fi să aleg între “mai mult” sau “mai puţin”, aş prefera “mai puţin”. Avantajul unei suprafeţe mai mici de geam este că va păstra şi pe timpul nopţii căldura acumulată în interior pe timpul zilei.

SOARELE

În plus, razele blânde de primăvară sunt total diferite de soarele dogoritor din timpul unei zile tropicale. Primăvara, soarele joacă un rol important pentru intrarea păsărilor în formă. E momentul când deschid ferestrele şi permit razelor de soare să pătrundă înăuntru. Imediat se poate vedea efectul benefic asupra păsărilor. Vor căuta acel loc îngust pe unde pătrund razele solare şi se poate vedea cu ochiul liber că le place. La fel de important este să recunoaştem efectul pe care îl are unghiul de pătrundere a razelor soarelui, unghi care este total diferit primăvara în comparaţie cu vara. Pe timpul verii, soarele se află în înaltul cerului, astfel încât razele pătrund în crescătorie sub un unghi de 90 de grade. Acesta este motivul pentru care am amplasat acele panouri glisante. “Alte condiţii meteorologice, alţi porumbei câştigători”, auzim adesea spunându-se. V-aţi putea întreba dacă nu cumva condiţiile meteorologice din zilele PREMERGĂTOARE cursei sunt cele care determină câştigătorii şi nu vremea din ziua cursei. Asta deoarece porumbeii intră în formă (sau nu) datorită (sau din cauza) climatului variabil din crescătorie. Că tot vorbim de soare şi căldură, mi-a venit în minte scăldatul porumbeilor.

 

BAIA

Unii crescători susţin că nu administrează niciodată băi porumbeilor lor. Aşa o fi, de ce ar minţi? Însă acei porumbei au şansa de a face baie atunci când plouă. Să fiţi siguri că o baie făcută cu regularitate este necesară, mai ales în perioada năpârlirii. În trecut, nu am luat-o foarte în serios. Până când un veterinar excelent, el însuşi crescător de porumbei, mi-a vorbit de importanţa băii administrate cu regularitate. Personal, admir medicii veterinari care concurează porumbei. Îşi bagă nasul peste tot. Dacă au rezultate bune, “înseamnă că ştiu ce să le dea păsărilor”. Dacă rezultatele sunt slabe, “înseamnă că nu ştiu nimic despre porumbei”, îi auzim adesea pe colegii columbofili râzând de ei. Nu o să uit niciodată ce mi-a spus acel “excelent veterinar” cu mult timp în urmă. “Ar trebui să le administrezi o baie porumbeilor”, mi-a zis el. Nici măcar nu m-a întrebat dacă le-am oferit vreodată porumbeilor o baie, pur şi simplu şi-a dat seama că nu o făcusem niciodată. Dacă observaţi într-o crescătorie că porumbeilor nu li se administrează niciodată o baie, concluzia e una singură: baia este o componentă a îngrijirii. Păsările ar putea fi atât de nerăbdătoare să sară în cădiţă încât se vor alinia imediat ce începeţi să turnaţi apa în vas. Câteodată, îşi introduc capul prin orificiile adăpătorilor şi se bălăcesc şi acolo. Păsările mai puţin inteligente, care nu au loc să se scalde, fac aceleaşi mişcări de bălăceală lângă cădiţa de baie sau adăpătoare. Adesea auzim: “Cu cât mai multă pudră pe suprafaţa apei, cu atât mai bine.” E posibil să fie adevărat… dar nu poţi ştii niciodată cu siguranţă!

DISCUTABIL

De câteva ori, am avut dubii dacă să îmbarc porumbeii din moment ce aceştia refuzaseră să facă baie, deşi au concurat bine în cursa ce a urmat. Şi opusul este valabil. Faptul că porumbeii au chef să facă baie nu depinde numai de forma sportivă, ci şi de condiţiile meteorologice. Mai ales pe vreme caniculară, când oamenii au chef să facă un duş, porumbeii nu fac la fel. Pe de altă parte, sunt unele zile din iarnă când trebuie să îndepărtaţi gheaţa pentru că porumbeii au chef să se scalde. Unii crescători, chiar şi campioni, administrează forţat o baie păsărilor la întoarcerea din cursă. Eu nu cred că acest lucru are vreo logică. În afară de picioare şi carnea din jurul carenei, apa nu va ajunge în zona pielii. Acest lucru se întâmplă numai când porumbeii îşi zbârlesc penele, iar ei fac acest lucru numai când se scaldă în mod spontan, nu atunci când îi cufundăm în apă. Dacă sunteţi convinşi că succesul se datorează băii făcute cu forţa, vă rog să continuaţi. Fie şi numai pentru pacea dumneavoastră lăuntrică. Personal, consider acest lucru o pierdere de vreme.

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Lunga vară fierbinte"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.