Lansatorul, iubitor de porumbei sau afacerist?

Ce primeaza oare in luarea unei decizii de lansare a porumbeilor de la concursurile columbofile? Lansatorul, ca si crescator de porumbei, sau lansatorul , ca si afacerist?

Toata media columbofila vuieste dupa acest week-end de cosmar, despre modul cum s-au facut anumite lansari, cum anumite grupari au lansat pasarile desi conditiile meteo nu impuneau acest lucru, cum unele grupari au hotarat intoarcerea masinilor si lansarea de la o distanta mai mica, acolo unde conditiile meteo au permis acest lucru.

In tot acest vuiet creat, toate gandurile se indreapta spre organizator, transportator, incercandu-se gasirea tapului ispasitor. Lansatorul ce nu a lansat porumbeii si a decis intoarcerea cu ei spre casa, sau lansarea de la distanta mai mica, a fost cel ce s-a gandit la binele porumbeilor, sau s-a gandit la binele afacerii. (Scenarii aici se pot crea o multime, de la actiuni dramatice, pana la actiuniS.F.)

Dupa umila mea parere, singurul vinovat esti Tu.

Tu, eu, el, crescatorul de porumbei. Tu esti singurul vinovat, ca nu ai fost capabil sa te asiguri ca nu trimiti fiintele care le pretuiesti atat de mult spre pierzanie. De ce esti vinovat? Simplu!!!!

Te-ai interesat pana la acest moment de cosmar de conditiile ce sunt asigurate pasarilor tale in masina de transport, daca sunt gratare, daca sunt asigurate cartoanele ce impiedica scurgerea dejectiilor de sus in jos, daca jgheaburile de hranire si adapare exista, iar daca exista sunt si curatate?

Te-ai interesat cine iti va ingriji pasarile, cand acestea vor fi departe de tine, spre locul de lansare, lasate cu buna stiinta in mainele a doi delegati si un sofer, care ar trebui sa fie constienti ca transporta adevarate valori cu pene, fiinte vii, nu saci cu cartofi? Cand il vezi pe delegat ca umple burta cu bere, iar tu ca un baiat fin, ii mai dai un rand, te-ai intrebat daca mai este in stare de a se mobiliza, si peste cateva ore de mers, sa poata fi in stare sa tina un furtun cu apa?

Te-ai asigurat vreodata daca se respecta numarul de pasari imbarcate pe boxa, daca se respecta orele de odihna necesare, direct proportionale cu numarul de ore petrecute pe drum, in miscare, daca sunt hranite si adapate corespunzator? Ca fapt divers, transportul de Barcelona 2015 s-a facut cu o armata de camioane, asigurandu-se un numar de numai 13 porumbei pe boxa. Oare aia nu puteau sa-i inghesuie pe toti intr-un tir?

Te-ai implicat vreodata in realizarea unui plan de zbor, in realizarea unui contract incheiat intre clubul la care activezi si cei ce doresc sa-ti fie transportatori? Sa pui niste conditii de bun simt in acel contract de prestari servici, niste obligatii elementare pentru transportator, dar si niste obligatii pentru tine,ca membru, asa cum se face in orice alt serviciu?

Cand se intampla cate o nenorocire, abia atunci incepem sa ne punem intrebari, atunci ne vin idei, remuscari si ne indreptam toata rautatea si cerem socoteala ba transportatorului, ba organizatorului, ba delegatului, care si-a rapit 1-2-3 zile din viata, care a dormit, daca a dormit , 2-3 nopti pe un scaun de masina, ne indreptam privirea si cautam vinovati, cand de fapt singurul vinovat esti Tu, Eu , El, crescatorul de porumbei ce nu te implici de ajuns, ce nu arati ca iti pasa cu adevarat de aceste pasari minunate, acesti adevarati luptatori.

Se spune ca macar in ceasul al 12 sa-ti dai seama de greseala comisa. Ori catastrofe se intampla an de an. Si nimeni nu invata nimic. Sau nu vrea sa se invete. Fiindca daca vrei cu adevarat, poti!!!! Daca vrei cu adevarat, atunci lansatorul va trebui sa fie un iubitor de porumbei si nu un afacerist.

Sportul columbofil trebuie sa fie un sport in care sa domine interesul competitional, fair-playul si nu posibilitatea de castiguri financiare pentru unii.

Imi permit sa-l citez pe fratele columbofil Dinu Mihai, care spune cam asa despre fenomenul columbofil din Romania: „Smecherii aduna banii inainte ca la curve, „intamplator” se face o etapa dezastruoasa in care „prostii” raman fara porumbei , in timp ce ” smecherii” raman cu banii.Si atata timp cat stam „capre” ne meritam soarta…”

Daca tot nu invatam nimic, atunci ne meritam soarta.

2 Comments on "Lansatorul, iubitor de porumbei sau afacerist?"

  1. Vali, lumea incet-incet incepe sa realizeze cum stau treburile. Cel putin asa imi place sa cred! 🙂

  2. Tot respectu un articol foarte bun daca ar intelege toti cea ce ati spus dvs aici columbofilia ar merge asa cum trebe dar din pacate multi ignora aceste lucruri si spun asa lasa ca la anu va fi mai bine!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.