Joop Koch

 

Un interesant articol pe teme columbofile cu un redutabil concurent,dar mai putin cunoscut in lumea columbofila din Romania, crescatorul olandez, Joop Koch.

Joop Koch

Va rugam sa ne spuneti cum si cand ati inceput cu porumbeii ?
Porumbeii am avut mereu, insa totul a inceput serios in anul 1999 cand am castigat doua campionate nationale in Olanda precum si mult ravnitul campionat Versella-Laga.
De asemenea am omis sa va precisez ca am castigat un important premiul in anul 1995 la demifond. Ca o gluma sa revin ca cum am inceput cu porumbeii, totul a inceput cand am gasit un porumbel ranit pe strada, l-am luat acasa si de aici a pornit aceasta goana nebuna spre performanta poata asta si din cauza ca sunt un tip foarte atent in ceea ce fac si tratez orice aspect al vietii cu seriozitate maxima.

Spuneti-ne cati porumbei zburati si ce sistem abordati ?

Cursele scurte si medii le abordez cu o echipa de doar 16 masculi, bine asta pana in 2002 cand am hotarat sa trec la alt nivel si m-am axat exclusiv pe cursele de 500-700 km insa de data asta facand-o cu o echipa de 24 de vaduvi. Acum incerc sa abordez si cursele de 1000 km unde déjà mi-am pregatit 20 cursieri insa de data asta masculi si femele, curse unde voi aborda metoda clasica de natural.

Care credeti ca este unul dintre cele mai importante aspecte intr-o crescatorie si factorii care duc la obtinerea premiilor de top ?

crescatorie exterior
O intrebare atat de usoara insa atat de grea. Poate este absurd ceea ce spun, insa cel mai important aspect pentru mine este aerisiea, tocmai de aceea pana nu am ajuns la parametrii optimi rezultatele intarziau sa apara. Dupa un studiu lung am ajuns la concluzia ca cel mai bun acoperis al porumbeilor este cel de tigla unde ulterior am montat niste bete care au drept scop ca aerul ce patrunde in crescatorie prin orificiile de jos sa iasa cat mai repede afara din podul crescatoriei. Aerul proaspat inseamna sanatate si vitalitate iar astea sunt printre cele mai importante aspect ca un porumbel sa se antreneze bine si sa obtina un premiu foarte bun la sfarsit de saptamana.

Cand va împerecheați porumbeii si care sunt principiile metodei dumneavoastra de zbor?

Porumbeii sunt imperecheati in jurul datei de 7 ianuarie, asta dupa ce au fost despartiti pe sexe cu 6-7 saptamana inainte. Porumbeii ce vor participa la curse vor creste cate un pui si apoi vor clocii inca 10 zile dupa care vor fi vaduvi, am adoptat aceasta variata deoarece porumbeii in saptamanile urmatoare vor incepe sa naparleasca si vor intra in forma. Cu siguranta daca as zbura un sezon lung porumbeii mei doar vor creste pui, fara sa mai oua si nu vor mai naparlii asa devreme, astfel forma de varf va fi undeva pe la mijlocul sezonului, insa pentru mine familia este prioritare si aceasta perioada a sezonului columbofil este destinata concediului in familie.

 

Referitor la pui, spuneti-ne ceva despre acest aspect important al crescatoriei, cum ii hraniti, cum ii zburati si daca folositi ceva special pentru ei ?

Puii nu primesc nimic special, pana la 16 zile stau in boxa cu parintii, apoi sunt coborati intr-un colt calduros al crescatoriei unde mai stau pana la 24 zile, astfel in aceasta perioada incerc sa hranesc parintii pe jos tocmai pentru ai determina sa invete sa se hraneasca singuri.

crescatorie
La 24 zile sunt mutati in crescatoria lor unde beneficiaza de un strat gros de paie. Pana la varsta de 4-5 luni sunt hraniti cu un mix de la reproductie, apoi  adaug orz care este indispensabil pentru antrenarea lor in jurul crescatoriei. Cu o luna inainte de primul concurs sunt trecuti treptat pe amestesc de concurs, insa aceasta trecere se face treptat tocmai pentru a nu produse modificari la nivelul intestinelor.
In timpul sezonului de concurs sunt hraniti de asemenea de 2 ori pe zi dimineata si seara iar cu cat inaintez in toamna folosesc un bec pentru a le da senzatia de toamna tarzie, insa de cele mai multe ori nu am avut nevoie de lumina suplimentara pentru naparlire deoarece in perioada de 4-5 luni geamurile le sunt ridicate zi si noapte iar lumina este din abundenta.

Cum va hraniti masculii si ce sistem de hranire abordati ?

Sistemul de hranire incepe de sambata cand porumbeii vin de la cursa, prima masa este constituita din seminte mici ( floarea soarelui, seminte de papagali) seara le administrez prima masa propriu zisa, constituita din mancare usoara cu un procent ridicat de seminte, slaba proteic si fara aditivi.

jaap si interior

Multi colegi inca din prima zi intoxica porumbeii cu adivitivi si grasimi, insa ficatul este obosit si numai bine nu i-ar face o alta solicitare. Continui cu acelasi amestec de la firma Bosmolen, o mancare dieta usoara insa echilibrata, de abia joia adaug 50 % amestesc sport, iar ultimile 3 mese mancarea sport este imbogatita cu seminte energetice printre care canepa, floarea soarelui si semintele de papagali care le primesc ca un desert bine meritata in zilele de joi si vineri. Acest program este strict pentru cursele de o zi cum imi place sa le numesc, insa pentru cele de 600-1000 km nu va pot da raspunsuri clase si concise.

Credeti ca aceste curse sunt influentate sau exista avantajati ?
Dupa cum v-am spus, in CC Eindhoven sunt aproximativ 500 de crescatori ce participa pentru premii la curse de o zi, eu insusi am castigat o multime de premii, insa daca as fi burlac m-as muta din aceasta zona intr-o concurenta mai mare si unde vantul nu bate din spate, iar eu fiind la cap de linie.

Considerați să existe vreun avantaj sau ajutor in curse?
Cu siguranta cel mai bun partener si ajutor in acest sport este timpul de care dispui, eu dispun de foarte mult timp la inceput de sezon asta pana cand se apropie perioada concediilor si trebuie sa las totul plecand cu familia . S-a intamplat de multe ori ca punctele coeficinte sa ma propulseze in campionat insa nu am mai putut sa joc cursele in continuare din cauza acestui aspect.

Ce medicamente preventive folositi ?
Singurul si cel mai bun partener al meu este Ronidazol impotriva tricomonozei, iar impotriva problemelor respiratorii am un partener de nadejde care se numeste Suanovil, daca sunteti atenti la aceste doua aspecte cu siguranta o sa castigati multe premii.

Cate saptamani credeti ca puteti tine un porumbel in forma ?
Din proprie experienta cred ca 12 saptamani, asta in functie si de conditiile meteorologice, incercati sa evitati cat de mult vremea rece si ploaia. Eu unul folosesc podeaua incalzita de cate ori este nevoie, am un sistem de placi ATX-Flachtherm care ma ajuta foarte mult. Vitaminele de asemenea nu trebuie sa le uitati pentru forma lor, insa astea mai mult la cursele lungi.

Care a fost cel mai bun porumbel care l-ati concurat ?
Da, cel mai bun porumbel al meu a fost meu 97-9785107 „Jonge As” Fiul Lichte Orleans _ care la varsta de un an a zburat formidabil la curse de o zi 100-800 km.

 

 

Jonge As

 

In incheiere ne puteti spune ceva despre originea pasarilor dumneavoastra ?
Cautand in timp, originea porumbeilor mei s-a demonstrat a fi una foarte puternica, mergand in anul 1973 la crescatorul Jan Zoontjes insa pasarile acestuia fiind total necunoscute.
Dupa cativa ani am cunoscut pe Wal Zoontjes care de asemenea avea niste pasari foarte bune si ulterior am completat cu porumbeii de Jan van Stensel din Arendonk. Pentru cursele de distante luni am adus porumbei de la Frans van WEL de linii Bakel, ale carui pasari se pretau foarte bine la cursele de 2 zile.

1asduif nationalblauwe favoriet

2 Comments on "Joop Koch"

  1. Ai dreptate clau. Tatal locului 2 national super as yearlingi este un original Joop Koch.

  2. intr-adevar , porumbei si frumosi si buni, care au facut rezultate bune si la noi !

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.