Interviu Tatomir George!

Echipa AsPigeons.ro va prezinta spre lectura un interesant interviu columbofil cu unul dintre crescatorii de top ai UCPR, din zona columbofila Gaesti.

1. În introducerea discutiei noastre, vă rog să vă prezentati celor care vă cunosc mai putin sau deloc.

Tatomir George
Ma numesc Tatomir George, locuiesc in sat Potlogeni Vale, comuna Crangurile, judetul Dambovita, sunt profesor de biologie, am 32 de an, sunt casatorit, am doua fetite de care sunt mandru si sper ca macar una din ele sa indrageasca porumbeii!

2. Când si cum ati început sportul cu porumbeii voiajori ?

In 2007 am devenit membru la clubul Stanuca Vasile! O sa va mire faptul ca deabia prin 2006(aveam 24 ani) am aflat de existenta cluburilor, aveam porumbei de ornament dar si cativa voiajori! Aflandu-ma in Cobia, in vizita la Bortea Marian care astepta porumbeii de la o etapa de Radauti-aproximativ 400km, am asistat atunci la un moment unic(unice sunt si acum sosirile) al sosirii primului porumbel, o femela guta baltata care venea planand cu aripile jumatate stranse, ca o sageata! Din acel moment mi-am propus sa-mi achizitionez porumbei, sa ma inscriu la club si sa concurez si eu!

3. Există vre-unul sau mai multi crescători pe care ati dori să-i pomeniti, datorită ajutorului pe care vi l-au acordat?

Multumesc domnului Stefan Ionut+Tatal(Mazare) pentru primele oua cadou(4) din care au rezultat 918778.2007 M si 918777.2007 F parintii la 785606.2009 F- loc 2 Mare Fond palmares 2010-2011 si 948081.2008 M –loc 9 Fond palmares 2010-2011(mama este cadou Voinea+Nando, multumesc si lor pe aceasta cale).
Multumesc si maestrului si prietenului meu Draghici Alexandru de la care am invatat foarte multe lucruri despre tratamente, recuperare, cum sa vaccinez, sa cos un porumbel, sa indrept penele indoite si mai ales sfaturi!
4.Faceti-ne o scurtă prezentare a crescătoriei dvs.: dimensiune, nr de compartimente, orientare.

zborrastelpuiinteriormatca
Compartimentul de matca este pe sol, orientat catre sud, fata complet din plasa, are 1,70 m latime si 1,40 m adancime!
Compartimentul de pui este tot pe sol, orientat catre sud, fata complet din plasa, are 1,40m latime si 1,50m adancime, are 42 fagurei!
Compartimentul de zbor este pe tevi, la inaltimea de 1m, orientat catre est, soarele bate pana la ora 12.00, fata este aproape toata din plasa pentru o buna aerisire! Are 3,70m latime si 2 m adancime, 2 inaltime, formata din 2 compartimente, unul pentru masculi de 2 m, in care se gasesc 20 boxe pe spate si 4 pe lateral iar alt compartiment de 1,70 m pentru femele in care se gasesc fagurei(boxe mici cu panta pe spate)!
5.Aveti în crescătorie dispozitive de genul încălzitoarelor, sistemelor pentru semiîntuneric, control al luminii sau ventilatie mecanică? Acordati importantă aerisirii crescătoriei?
Nu detin dispozitive de incalzire incerc sa tin totul cat mai natural. Porumbeii au nevoie de lumina si soare deci nu folosesc semiintunericul, lumina artificiala la ei este folosita doar in cazuri rare cand se mai intampla sa nu apuc sa le dau sa manance pana sa se innopteze! Aerisirea si pozitia volierei sunt factori cheie pentru sanatatea porumbeilor in primul rand!

6. Câti porumbei voiajori detineti si, pe categorii: reproductie, zburători, pui ?

La matca- am 7 perechi, de cand zbor porumbeii nu am depasit niciodata 8 perechi si nici nu voi depasii!
Puii- reproduc aproximativ 40 pui din primele 2 serii matca si prima zburatori plus cativa tardivi din seriile 4-5! Cei de primele serii sunt concurati pana la 415 km toti, dupa care cei care nu-mi plac(pana in 10 pui) sunt angajati la etapa de Nicolaev 570km! Ideea este sa raman cu maxim 25 de pui la sfarsitul etapelor pentru ca ii trec in compartimentul maturilor si nu am loc pentru multi!
Zburatorii sunt in jur de 40-44 in iarna incluzand maturi, pui zburati toate etapele in tara si nu numai, plus 5-6 tardivi!

7. Specificati, vă rugăm, etapele sau categoria de concursuri care vă interesează în mod special si spuneti-ne care e sistemul de concurare a păsărilor mature.
Categoria Fond este preferata mea, in 5 ani am scos 5 campioni zonali la fond si in primii 10 pe ucpr! In Zona Gaesti sunt 9 cluburi si aproximativ 300 crescatori, unii foarte puternici!
Din 2008 pana in 2013 porumbeii au fost concurati la natural iar in 2014 porumbeii au fost concurati prin metoda vaduviei atat masculi cat si femele!

8. La ce dată vă împerecheati zburătorii? Dar porumbeii de reproductie?

Matca este imperecheata in jur de 1 martie, de regula intr-o zi de vineri sa am 3 zile la rand liber sa urmaresc tot ce se intampla!
Zburatorii sunt imperecheati in jur de 7 martie, putin mai tarziu decat matca deoarece nu pot sa fiu in doua locuri deodata…!
9. Ce hrană folositi în diferite perioade ale anului? Cum o administrati, la discretie sau în anumite doze?
Hrana nu prea difera si consider ca trebuie sa fie de calitate si formata din cat mai multe feluri de seminte, tot timpul anului! Consider ca si aici se greseste, cand multi crescatori nu acorda atentie si in perioada post-concursuri cand porumbeii datorita naparlirii si faptului ca sunt inchisi au nevoie de mai mare ingrijire!
In timpul concursurilor si in timpul reproducerii hrana este la sac de la firma Versele Laga, de la amicul meu Cristi Radoi din Gaesti, de pe site-ul acestuia, reprezentant VerseleLaga in Romania!
Porumbeii sunt hraniti o data dimineata si o data seara, dozat, astfel incat sa mai ramana cateva seminte in hranitoare dupa ce se satura!

10. Care este pregătirea de care beneficiază porumbeii înaintea sezonului de zbor ?
Porumbeii trebuie sa zboare dimineata si seara in jurul crescatoriei minim 20 minute la inceputul sezonului si treptat in jur de 60 min. Dupa acomodare si pana in prima etapa in tara sunt dusi la 20-40-60 km in functie de timp, mijloc de transport si bani!

11. Fortati porumbeii să zboare în jurul crescătoriei ?
Da, porumbeii sunt tentati sa se lase repede din zbor la inceputul sezonului, apoi cand au pui, apoi cand sunt separati, deci este musai…
12.Odată sezonul început, cum, cât de des si la ce distante antrenati porumbeii ?
Cum spuneam mai sus totul este in functie de mijlocul de transport si de bani! Sa va dau un exemplu: daca am drum la oras, la Gaesti-8 km, ii duc prima data la Gaesti! Obligatoriu pana in prima etapa in tara ii duc macar o data la Ploiesti-50km aerieni!
13. Există o pregătire specială, specifică, înaintea concursurilor care vă interesează în mod deosebit? Îi hrăniti, antrenati sau motivati diferit?
Da, deschid boxele masculilor, le dau castroanele, tin masculii aproximativ 5 min inchisi in boxe, apoi ii bag la burdul si le pun femelele inchise in boxe. Duc masculii la 5-6 km si ii lansez, ei gasind acasa femelele. Asa procedez si cu femelele! Nu stiu cat de tare ii ajuta asta, mai am de invatat cred, cel mai bine ar fi ca atunci cand sti ca ai cativa porumbei buni sa le dai partener care sa stea acasa si in momentul cand vine sa il astepte in boxa! Poate o sa incerc! La natural asa procedam si veneau foarte bine!
14. În ce constă recuperarea porumbeilor după întoarcerea de la concursuri?
Intotdeauna in apa la sosire in primele 2 zile le pun belgasol, iar mancarea cu drojdie si ulei usturoi!

15. Care sunt asteptările si cerintele pe care le aveti de la păsările dvs.?
Tot lotul de zbor, in jur de 40 porumbei, maturi, yealingi si tardivi trebuie sa zboare in felul urmator: maturii toate etapele din tara si din afara, yearlingii si tardivii minim 3 etape de fond si mare fond!
Asteptarile de la acestia sa scot in fiecare an minim 1 yearling de top 10 national, iar maturi cat mai multi de top 10!
16. Pe lângă selectia la concursuri, urmăriti la porumbeii dvs. prezenta sau lipsa anumitor caracteristici fizice, ca factor de selectie? Ce caracteristici prezintă porumbelul ideal, în opinia dvs.?
Urmaresc in primul rand ca porumbeii care au fost in expozitie minim 2 ani sa-mi reproduca fii si nepoti cel putin la fel de buni ca ei! Porumbelul ideal dupa mine trebuie sa aiba: marime pana in medie, picioare si gat scurte, geana alba, cutie toracica potrivita, adancitura sternului nu foarte mare, carena sternala nu scurta, furca incheiata si cat mai aproape de capatul carenei sternale, sa nu se simta gaura cand treci cu degetul, muschi elastici si nu foarte moi, porumbel usor, pene matasoase, nu late, aerisite la varf, pompita(epiglota) mica si inchisa, etc.
17. Spuneti-ne câte ceva despre liniile/familiile de succes sau porumbeii valorosi din compartimentul dvs. de reproductie. Cum selectati porumbeii din care veti reproduce? Folositi vreo tehnica speciala de reproductie, de ex. cosangvinizarea, reproducerea în cadrul liniei, etc.?
La matca detin porumbei care au fost in expozitia nationala 2 ani la rand, fii ai acestora si porumbei adusi de mine din porumbei din zona de top 10 national la categoriile Fond, Mare Fond, As Maraton,etc
Porumbeii mei au ca origini: Stefan Ionut+Tatal, Stoica Vasile, Voinea+Nando, Manea+Radoi, Ana Marian, toti campioni nationali la diferite categorii, din liniile: Piet& Henk De Weerd, Jan Aarden, Van Bruaene, Hermaes, Overwater, Claessens, Jansen, Cattrisse, R. Venus, G Vinoise, Delbar, Dorden, P. Gilmonte, Stichelbaut, etc.
18. În România se aduc foarte multi porumbei din afară. Cum percepeti acest fenomen?
Este un lucru foarte important aducerea porumbeilor din afara pentru columbofilii romani, de la crescatori celebri din belgia, Olanda, Germania dar si liniile formate de noi, de romani, din diferite incrucisari care au zburat bine si au facut palmares 2-3-4 ani sunt mai sigure pentru reusita!

19.Câti pui reproduceti anual? Cum îi hrăniti?
Reproduc in jur de 40 pui pentru mine din primele doua serii matca si prima serie din zburatori, seria a doua din zburatori si celelalte din matca sunt scoase pentru vanzare. Per total scot in jur de 90 pui!
20. Cum antrenati si concurati puii? După ce metodă îi jucati si ce asteptări aveti de la ei?
Puii sunt tinuti in boxe mici si pe odihnitori! Sunt deparazitati, vaccinati in jurul varstei de 3 saptamani, pana in prima etapa de concurs sunt dusi la 6 km apoi 15km, 40 km, 60 km! Nu tratez puii de nicio boala pana in etapa derbi Caplani-415 km! Nici matca nu o tratez, dar cand apar mici probleme tratez individual!

21. Concurati puii la fond, având în vedere că în zona dvs. se organizează astfel de concursuri pe sezon?
Totul tine de maturitatea puilor, varsta, vreme, naparlire, etc. Consider ca etapele de fond pentru pui uzeaza porumbelul care ulterior nu se mai ridica la nivelul asteptarilor! Bine-inteles ca exista exemple pro si contra dar nu vreau sa intru in amanunte, fiecare face cum crede!
22.Descrieti programul de medicatie pe care-l aplicati porumbeilor dvs., de-a lungul anului si în extrasezon.
In primava tratez contra viermilor intestinali, tricomonoza, cai respiratorii, vaccin paramixoviroza! Apoi mao tratez pana in ultima etapa de caplani-415km din tara si apoi la fonduri dupa fiecate etapa tratez de tricomonoza 1-2 zile si respiratie 2-3 zile, niciodata in zilele 1-3 de la sosirea din cursa! Daca etapa este reusita tratez mai putine zile tricomonoza si respiratia!
23.Administrati porumbeilor produse de conditionare, vitamine sau alte produse de acest gen?
Da, fara recuperarea porumbeilor degeaba as angaja porumbeii la concurs! Folosesc Belgasol, Moom, Supra Pils, ceai, drojdie de bere, ulei usturoi, Avidres, Usne-gano, vitamineral, grit. Ultimele doua tot timpul anului! Plus mancare buna de la Versele Laga!
24.Enumerati, vă rog, rezultatele mai de seamă obtinute în ultimii ani si prezentati câtiva porumbei care au concurat cu succes în crescătoria dvs:

081
Loc 32 fond Maturi+yearlingi cu 948081.2008 expo 2010

Loc 9 Fond palm 2010-2011 cu 948081.2008 expo 2011

606
Loc 10 Fond Yearlingi cu 785606.2009 expo 2010

Loc 2 Mare fond palm 2010-2011 cu 785606.2009 expo 2011

 

167

Loc 15 As Maraton cu 2419167.2011 expo 2013( fiica lui 948081.2008!!!)

Loc 7 maraton FCI cu 2419167.2011 expo 2014( fiica 948081.2008!!!)

110
Loc 10 Fond Maturi+yearlingi cu 2419110.2011 expo 2013

004
Loc 5 Fond yearligi cu 1035004.2013 expo 2014

046
Loc 4 Mare Fond Yearlingi cu 1035046.2013(nepoata 948081.2008!!!)

Loc 12 Fond yearlingi cu 2419166.2011 expo 2012(fiul lui 948081.2008!!!).

 

25. Cum vedeti evolutia columbofiliei românesti în ultimii ani? Aveti idei cu privire la ce s-ar putea îmbunătăti în cadrul Federatiei /Uniunii, pentru ca lucrurile să meargă si mai bine?
Evolutia este una pozitiva! Legat de imbunatatiri tot timpul exista loc de mai bine! Protocoale echitabile, norma sa se ia cu maxim o etapa pe club restul pe protocol, alocarea echitabila a numarului de locuri la fiecare categorie, etc

26.Prin ce metode credeti că s-ar putea stimula cresterea numărului de columbofili, în România?
Numarul columbofililor cred ca este in crestere, pentru tineri sa nu se mai perceapa taxa de club!
27.Care credeti că sunt principalele piedici pe care le întâmpină un columbofil în calea obtinerii performantei ?
Cred ca lipsa banilor, lipsa informatiilor, lipsa timpului, calicenia, lipsa ambitiei, etc
28.Ce sfaturi ati putea oferi unui coleg începător cu un buget mic sau foarte mic si ce l-ati sfătui pe unul potent financiar?
Depinde de fiecare ce-si doreste si cat de infocat este sa obtina rezultate! Ca sa bati pe x sau pe y trebuie sa iei din cei mai buni ai acelui crescator sau de la cel care l-a batut pe x si y nu din porumbei mediocrii!

.29.Ati avut vreodată momente când ati fi vrut să renuntati? Cum ati încuraja un coleg aflat pe punctul de a renunta?
Nu mi-a trecut niciodata prin cap sa ma las de porumbei si pana mor o sa concurez cu porumbeii apoi copii si nepotii mei…
. 30.Care a fost cea mai memorabilă experientă de columbofil trăită de dvs. până acum?
Ar fi mai multe dar enumer una din trecut si una actuala!
Etapa Krivoy rog717 km 2012 unde am obtinut locurile 1, 2,3,4,9,12,15etc pe club!!
Etapa Nikopol II- 756 km 2014 unde am obtinul locu 1, 4,12,17 pe protocolul de 9 cluburi, cea mai gra etapa cu vant din fata!!!
32.Ce vă doriti de la columbofilie, pe parcursul anilor ce vor urma?
Imi doresc sa ma mentin in top 10 national si chiar in top 5 mnational si la porumbel si la crescator!

Echipa AsPigeons.ro va multumeste pentru timpul acordat si va ureaza multe realizari si pe viitor !

4 Comments on "Interviu Tatomir George!"

  1. Bravo profesore! Chiar mi-a placut ce ai spus aici. Bafta in continuare!

  2. felicitari pt asemenea rezultate si pt porumbeii de top care te reprezinta pe tine si munca ta….

    succes in viitor si saauzim de bine !!!!!!!

    • 11/01/2013vicentiuAn de an fugim dupa niste amarate de ptcnue in campionatul national si daca nu ai norocul sa te afli in primi 3 pe podium ai muncit degeaba , esti sters cu buretele si ramai anonim o viata intreaga ,columbodroamele sunt viitorul, pe langa faptul ca concurezi cu toata lumea de la egal ai sansa sa castigi si ceva banisori care de multe ori sunt de mare folos .

  3. Cristian Popescu | 12 noiembrie 2014 at 16:32 | Răspunde

    Foarte frumos

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.