Interviu Ciobanu Cosmin!

În introducerea discutiei noastre, vă rog să vă prezentati celor care vă cunosc mai putin sau deloc.

Ma numesc Ciobanu Cosmin locuiesc in comuna Balteni, judetul Gorj, am 27 ani si formez tandemul columbofil Ciobanu Cosmin & Larisa , impreuna cu sotia mea, fiind membru UCP din 2011.cosmin si larisa

 

Când si cum ati început sportul columbofil ?

La varsta de 11 ani am vizitat un prieten columbofil din orasul in care locuiam.Tin minte si acum era o etapa de Dunavat vreo 450 km si m-a fascinat inteligenta acestor pasari astfel incat mi- am dorit sa practic acest sport.

Există vre-unul sau mai multi crescători pe care ati dori să-i pomeniti, datorită ajutorului pe care vi l-au acordat?

Da. Unul dintre cei mai importanti este cel mai bun prieten al meu Pasarin Gabriel de la care am peste 50 % din porumbei si Tavi Panescu de la care la fel am luat multe pasari de mare valoare dar si sfaturi cu care am reusit sa ma cladesc ca om si crescator si pe aceasta cale tin sa le multumesc .

Cu Gabi si Tavi eu cu Gabi Pasarin

Faceti-ne o scurtă prezentare a crescătoriei dvs.: dimensiune, nr de compartimente, orientare.

voliera puilor voliera zburatorilor si matca.

Una dintre voliere este orientata cu fata spre sud avand trei compartimente:unul de matca de 3/2 m + un tarc de 2,5/1,5 ; un compartiment de femele vaduve de 3/2 m si un compartiment de masculi vaduvide 3/2 m. Cealalalta voliera este orientata spre nord dedicata puilor avand o dimensiune de 4/2 m impartita in doua compartimente unul pentru puii de zbor si unul pentru tardivi.

 

 

Aveti în crescătorie dispozitive de genul încălzitoarelor, sistemelor pentru semiîntuneric, control al luminii sau ventilatie mecanică? Acordati importantă aerisirii crescătoriei?

compartiment femele vaduve. compartiment femele vaduve

Da. Acord o foarte mare importanta aerisirii crescatoriei deoarece ignoranta acestei caracteristici m a costat pierderea unor pui foarte buni in 2011.Am geamuri orientate cu deschiderea de jos in sus petru a regla tirajul aerului si draperii pentru controlul luminii pe timpul sezonului in rest nimic altceva.

compartiment matca

compartiment puiCâte păsări detineti si, pe categorii: reproductie, zburători, pui ?

In momentul de fata detin un numar de 27 de perechi de reproductie.Lotul de zbor este alcatuit din 22 de pasari mature si 40 de pui pregatiti pentru a completa elita de zbor.

 

Specificati, vă rugăm, etapele sau categoria de concursuri care vă interesează în mod special si spuneti-ne care e sistemul de concurare a păsărilor mature.

Categoriile preferate sunt fondul si maratonul dar pentru a-mi pregati porumbeii pentru ele joc si etape in tara la fel de motivat.Practic vaduvia de anul acesta (2014) si sincer schimbarea se vede in recuperare si motivare.

 

La ce dată vă împerecheati zburătorii? Dar porumbeii de reproductie?

La jumatatea lunii februarie imperechez atat zburatorii cat si reproducatorii.

Ce hrană folositi în diferite perioade ale anului? Cum o administrati, la discretie sau în anumite doze?

In timpul sezonului folosesc mancare la sac de la diferiti producatori pentru zburatori, si amestec facut de mine pt reproducatori. In extra sezon atat reproducatorii cat si zburatorii primesc aceeasi mancare dar cu o consistenta de peste 60 % orz si la saturatie.

Care este pregătirea de care beneficiază porumbeii înaintea sezonului de zbor ?

Antrenamentul dimineata si seara pe sexe inainte masculii cca 45min -1ora si femelele de la 1 ora in sus, dupa cum bine stim femelele vaduve zboara foarte mult. Cand am timp inaintea etapelor de fond si maraton le fac un antrenament de 40 km inainte cu 2 zile.

 

Fortati porumbeii să zboare în jurul crescătoriei ?

Cand zburam porumbeii la natural ii tineam fortat in zbor, dar de cand practic vaduvia sunt scutit de acest efort.Daca porumbeii nu zboara minim 30-40 min la antrenament inseamna ca starea lor de sanatate nu este intocmai buna.

Odată sezonul început, cum, cât de des si la ce distante antrenati porumbeii ?

Dupa cum spuneam nu prea am timp de antrenamente cu masina la distanta pentru ca am un program foarte lung la serviciu si ma axez doar pe antrenamentul in jurul crescatoriei.

Există o pregătire specială, specifică, înaintea concursurilor care vă interesează în mod deosebit? Îi hrăniti, antrenati sau motivati diferit?

Nu pot spune ca am o anumita metoda de pregatire pe care o practic.De cand zbor vaduvia cele mai multe invataturi le-am dobandit de la prietenul meu Tavi Panescu, dar si din multele interviuri sau discutii cu mari crescatori la care am asistat sau pe care le am vizionat pe internet.Imi place foarte mult sa ma informez si sa imi imbunatatesc cunostintele si astfel peste ceva timp poate o sa imi creez un plan de pregatire mai exact.

În ce constă recuperarea porumbeilor după întoarcerea de la concursuri?

Recuperarea porumbeilor o fac cu produse de la Dr. Brockamp dupa modelul lui Tavi Panescu, dar si cu diverse tatamente naturiste.Linistea porumbeilor este un factor al recuperarii pe care il urmaresc cu insistenta.

 

Care sunt asteptările si cerintele pe care le aveti de la păsările dvs.?

La sfarsitul sezonului am pretentia ca fiecare pasare sa intocmeasca minim o norma sau in cel mai rau caz sa obtina rezultate de varf la etape chiar daca au ratat obtinerea normei. Pasarile care nu se recuprereaza,nu zboara cu performante vizibile si nu se incadreaza in tiparul unui porumbel cu perspectiva de top le indepartez din lot fara mila sau regrete indiferent din ce porumbei sunt sau cat de mult au costat.

Pe lângă selectia la concursuri, urmăriti la porumbeii dvs. prezenta sau lipsa anumitor caracteristici fizice, ca factor de selectie? Ce caracteristici prezintă porumbelul ideal, în opinia dvs.?

Porumbelul pe care eu mi-l doresc in crescatorie trebuie sa fie de talie mijlocie spre mica cu o musculatura moale, pe o osatura puternica, bine incheiata.Urmaresc in mod special ca pasarile de zbor sa aibe un antebrat scurt si o expresie a ochilor care emana energie si vitalitate.Am un obicei care pe unii crescatori pe care ii vizitez poate ca ii bucura sau pe unii ii deranjeaza dar imi place foarte mult sa vad porumbeii din crescatorii si sa ii iau la mana.Astfel mi am format un tipar si cand pun mana pe un porumbel care imi place am un sentiment pe care nu il pot explica.

Spuneti-ne câte ceva despre liniile/familiile de succes sau porumbeii valorosi din compartimentul dvs. de reproductie. Cum selectati porumbeii din care veti reproduce? Folositi vreo tehnica speciala de reproductie, de ex. cosangvinizarea, reproducerea în cadrul liniei, etc.?

Porumbeii pe care ii detin sunt din familii de fond si maraton . Cand fac perechile de reproductie urmaresc sa combin porumbei cu diferite talii, origini sau caracteristici pentru ca produsii lor sa aibe o talie potrivita pentru fond si maraton optima pentru zona mea.In momentul de fata porumbeii de Catrisse,Wegen,Rijkaard si M. Desmet sunt cei care au oferit rezultate fara prea multa munca.Porumbeii pe care doresc sa ii detin sunt aceia care sa reuseasca sa fac palmares cat mai multi ani la rand si sa renunt la cei care fac numai un an si apoi se sting.La reproductie se regasesc porumbei de Wanroy,Robert Venus,Jan Aarden, Menne si ficele,Marcel desmet,Catrisse,Janssen, Rijkaard, Stichelbaut,Vanbruaen,Hector Desmeth,Van Hee si Emiel Denys.

 

În România se aduc foarte multi porumbei din afară. Cum percepeti acest fenomen?

Multi considera ca este necesara intarirea reproductiei cu pasari din afara tarii dar eu sunt de parere ca porumbeii care au obtinut rezultate deosebite la noi in tara la un asa mod de zbor barbar cu etape saptamanale si epuizante sunt mai deosebite si mai graitoare.Aclimatizarea pasarilor este un factor important in obtinerea de rezultate bune.Parerea mea este ca trebuie sa luam in considerare cand achizitionam pasari ca zonele din care acestea au facut rezultate sa fie asemanatoare cu cele in care concuram.Eu am evitat pe cat de mult posibil sa achizitionez pasari care au facut rezultate pe o ruta de campie si sa iau de la crescatori care au o pozitie cu munti si paduri pe traiectorie ca cea din care fac parte.

Câti pui reproduceti anual? Cum îi hrăniti?

Reproduc in medie 70­-80 de pui anual dar pana la inceperea sezonului de zbor cu puii raman cam 45-50 de zbor din cauza braconierilor si rapitoarelor din zona.

Cum antrenati si concurati puii? După ce metodă îi jucati si ce asteptări aveti de la ei?

Concurarea puilor o fac cu hrana compusa din porumb,grau si orz si urmaresc sa nu folosesc produse pentru recuperare cel putin pana ce distantele sar de 300 km asta in cazul in care factorii de zbor sunt normali excluzand catastrofele sau vremea rea.Fac asta pentru a selecta cat mai riguros puii. Inainte de inceperea sezonului de zbor fac maxim 3 antrenamente cu masina la 40 – 60 – 90 km cu lansare individuala.Nu urmaresc neaparat sa faca norme ci doar sa zboare fara sa se pripaseasca excluzand intarzierea.Nu renunt la puii care intarzie,consider o calitate a lor ca incearca sa ajunga acasa fara a intra in alte crescatorii dar asta este valabila doar la pui nu si la maturi.

Concurati puii la fond, având în vedere că în zona dvs. se organizează astfel de concursuri pe sezon?

Da concurez mare parte a lotului de pui la fonduruile organizate, iar cei pe care ii opresc acasa trebuie sa aibe minim 2 etape peste 350-450 km si sa aibe frati care au zburat cu rezultate deosebite anterior.

Descrieti programul de medicatie pe care-l aplicati porumbeilor dvs., de-a lungul anului si în extrasezon.

Poate nu o sa ma credeti dar evit cat de mult posibil sa folosesc tratamente in timpul sezonului.In ianuarie fac deparazitarea intregului lot de zburatori si le administrez 5 zile consecutiv Enrofloxacina in apa de baut si atat.De obicei inainte de primul fond le fac tratament preventiv pentru tricomonioza si saptamana urmatoare de respiratorii.In rest folosesc leacuri naturiste.

Administrati porumbeilor produse de conditionare, vitamine sau alte produse de acest gen?

Da folosesc un program de conditionare pe care la fel il am de la Tavi Panescu si de care sunt foarte multumit.Fara asta nu se poate tine pasul cu plutonul fruntas.Nu pot spune ca fara ele nu se poate dar rezultatele sunt pe masura.

Enumerati, vă rog, rezultatele mai de seamă obtinute în ultimii ani si prezentati câtiva porumbei care au concurat cu succes în crescătoria dvs.

Un porumbel deosebit care mi a adus satisfactii de cand concurez porumbei este femela „Perla„ cu seria 2448699-10 care mi a adus prima cupa de locul 1 la nivel de club si locul 14 Expo Oltenia Fond 2012 fiind prezenta si anul acesta in expozitia pe Oltenia la Fond Plamares 3 ani cu locul 4 si locul 1 Club.O alta femela preferata este „Seniorita„ cu seria 2097112-12 care la varsta de 1 an a intocmit norma Fond Si Mare Fond Yearling iar la varsta de 2 ani a obtinut:

– loc 1 Viteza Judet

-loc 1 General Judet

-loc 1 Demifond Judet

-loc 4 As Maturi club

– loc 2 Expo Oltenia 2014 Demifond sosind de 7 ori prima pe crescatorie din 8 etape.

As vrea sa mai prezint femela „Catrissa” cu seria 1195533-13 care a obtinut anul acesta:Catrissa loc 13 nat Super as y

– locul 13 nat Super As Yearling

-locul 22 nat Mare Fond Yearling

-locul 24 nat As Maraton Yearling

-locul 3 Mare Fond YearlingExpo Oltenia 2014

Ca si rezultate doresc sa mai prezint cateva de anul acesta:

– loc 3 nat Demifond Palmares 2 ani YearlingLeonidas loc 3 nat demifond palmares 2 ani Y

-loc 13 nat Super As Yearkling

-loc 22 nat Mare Fond Yearling

-loc 24 nat As maraton Yearling

-loc 2 demifond expo Oltenia

-loc 3 demifond palmares 2 ani yearling

-loc 3 Mare Fond yearling expo Oltenia

-loc 4 Fond Palmares 3 ani expo Oltenia

-loc 1 as maraton maturi club

-loc 1 as maraton yearling clubWanroaya loc 1 As Maraton club

-loc 1 mare fond yearling club

-loc 1 viteza palmares 2 ani yearling

-loc 2 viteza palmares 2 ani yearling

-loc 3 as maraton yearling

-loc 1 fond crescatori 3 ani

-loc 1 maraton FCI crescatori

-loc 1 fond crescatori

-loc 1 mare fond 3 ani crescatori

-loc 1 as fond crescatori

-loc 1 laureat as maraton

-loc 1 AS crescatori

-loc 3 laureat viteza

-loc 2 fond palmares 2 ani crescatori

-loc 2 general crescatori

-loc 1 Mare Fond crescatori

-loc 3 AS Maraton crescatori

-loc 2 Mare Fond crescatori 2 ani

-loc 3 Mare Fond laureat

-loc 3 Demifond crescatori

-loc 2 Super AS crescatori

-loc 1 derby Donetz yearling club Miss Donetz loc 1 Donetz Y clubetc….

Doresc sa mentionez ca anul acesta am primit si distinctia de ”Crescatorul anului” la clubul la care activez intocmind 12 etape pe clasamentul crescatori performanta de locul 1 si pe judet.

 

Cum vedeti evolutia columbofiliei românesti în ultimii ani? Aveti idei cu privire la ce s-ar putea îmbunătăti în cadrul Federatiei /Uniunii, pentru ca lucrurile să meargă si mai bine?

Sunt multi crescatori care cresc de la an la an si asta nu face altceva decat sa ma bucure si sa imi dea motive de evolutie foarte buna a columbofiliei.Mi ar place sa fie mai putina ura intre Uniuni si mai multa colaborare pentru ca numai astfel putem da inainte si sa fim bine vazuti pe plan extern.Ar trebui ca cei cu functii de conducere sa incerce sa ia decizii care sa faca bine tuturor columbofililor indiferent din ce zone ale tarii sunt pentru ca pana la urma excluzand concurenta toti suntem colegi si acest sport trebuie sa ramana unul pur si plin de fair play.

Prin ce metode credeti că s-ar putea stimula cresterea numărului de columbofili, în România?

La nivel de cluburi ar trebui motivati tinerii prin premiere cu diverse distinctii si facilitati.Trebuie creeat un mediu propice de crestere a valorii lor pentru ca ei sunt viitorul.

Care credeti că sunt principalele piedici pe care le întâmpină un columbofil în calea obtinerii performantei ?

Dupa cum bine stim columbofilia este un sport care necesita multa munca si in care se cheltuiesc sume importante de bani.O piedica importanta o constituie si zona in care este amplasata crescatoria deoarece sunt crescatori care locuiesc in zone de munte inconjurati de paduri inalte unde rapitoarele sunt din ce in ce mai prezente in peisaj.

Ce sfaturi ati putea oferi unui coleg începător cu un buget mic sau foarte mic si ce l-ati sfătui pe unul potent financiar?

Pentru colegii incepatori as dori sa dau un sfat important: sa fie foarte atenti de la cine achizitioneaza pasari ,sa analizeze foarte bine crescatorul.Incepatorii care au un buget mic ar trebui sa stea pe langa un crescator cu performante dovedindu i acestuia seriozitate si dorinta de afirmare de la care sunt sigur ca ar putea sa achizitioneze pasari la preturirezonabile cu care ar putea sa faca fata concurentei si de la care sa acapareze bagajul informatic necesar.Pe cei cu situatii financiare puternice i as sfatui sa se axeze mai mult pe managementul crescatoriei si pe munca staruitoare alaturi de pasarile pe care le achizitioneaza si de produsii lor pentru ca nu este de ajuns doar sa construiasca crescatorii impunatoare si sa le populeze cu pasari scumpe si cu rezultate.Consider ca numai asta nu este de ajuns.

În ce moduri vă satisface sportul columbofil?

Pot spune ca acest sport ma linisteste si ma destinde intr un mod placut.Cand sunt acasa alaturi de prieteni si de porumbei pot spune ca sunt in mediul in care ma simt cel mai bine.Nu am avut niciodata senzatia de plictiseala si de saturatie fata de acest sport.Imi place sa cunosc crescatori cu performante si sa concurez alaturi de ei si niciodata nu am incercat sa fug de concurenta ci din contra acest lucru ma motiveaza.

Ati avut vreodată momente când ati fi vrut să renuntati? Cum ati încuraja un coleg aflat pe punctul de a renunta?

Dupa cum spuneam niciodata nu am avut senzatia ca m am saturat de ceea ce fac.M am gandit de multe ori cu ce as putea sa imi ocup timpul daca nu as mai avea porumbei si nu am gasit altceva la fel de placut.

Care a fost cea mai memorabilă experientă de columbofil trăită de dvs. până acum?

Sunt foarte multe momente memorabile an de an ,unul pe care mi-l amintesc s-a intamplat in 2012 cand la a 3 a etapa de fond eram vreo 4-5 crescatori care vanam prima pozitie la fond eu avand vreo 20 pct mai mult decat primii 3, dar surpriza s-a intamplat cand al 3 lea porumbel sosit pe club a fost „Perla” devansand ceilalti porumbei si obtinand ea locul 1 fond.Parca traiam un vis, pentru ca urmatoarea pasare care a sosit era la echipa si a intocmit si ea norma fond locul 11 si locul 1 crescatori.O alta zi memorabila a fost anul acesta la primul maraton cand am avut o etapa grea si la clubul la care activez au sosit doar 5 porumbei: 3 ai mei , iar ceilalti 2 ai bunilor mei prieteni Gabi Pasarin si Telu Gilcescu fiind toti din aceeasi zona „Mecca Maratoanelor” cum ne spun prietenii de la aceasta performanta.

Ce vă doriti de la columbofilie, pe parcursul anilor ce vor urma?

Pe viitor imi doresc ca acest sport sa creasca atat in performante cat si in numar de membrii la noi in tara si sa fim mai uniti ca si crescatori pentru ca numai asa putem sa fim un grup puternic si apreciat peste granite.

Va multumim pentru timpul acordat si va uram multe realizari si pe viitor !

Si eu va multumesc si va doresc mult succes in continuare pentru ca faceti o treaba deosebita !

 

4 Comments on "Interviu Ciobanu Cosmin!"

  1. Pe pagina dumneavoastra am aflat numai pareri scrise cu bun simt. Te felicit pentru felul in care redactati informatia in aceasta pagina.

    • 16/11/2012Domnule Vali, nu stiu ce comentarii ctitii dumneavoastra, dar eu in comentariul lui Vicentiu nu vad nici o amenintare Va rog respectuos sa puneti punct acestei discutii pentru ca nu isi are locul la acest topic. Daca doriti o dezbatere pe site pe aceasta tema puteti solicita deschiderea unui nou topic in momentul in care va veti semna cu numele complet-pana atunci eu nu am nici o garantie ca dumneavoastra sunteti membru al ACPV Galati.

  2. Cristian Popescu | 8 decembrie 2014 at 18:07 | Răspunde

    frumos

    • 17/11/2012Atanasiu SorinIn sfarsit a inucept adevaratul sezon columbofil!In sfarsit au toti agramatii ocazia, sub rezerva anonimatului, sa se simta si ei bine vazand cum le sunt citite mesajele. Va recomand domnilor, care aveti numele intreg trecut in mesaje si in primele locuri din clasamente, sa nu mai raspundeti unor astfel de insinuari si aberatii ce nu au nici un suport moral si intelectual.Columbofilia se face la concursuri, la antrenamente, la imbarcari, la desigilari, la sedinte, la festivitati de premiere si nu numai. Insa in nici un caz nu se face pe internet, prin mesaje scandaloase si sub rezerva anonimatului.Toate cele bune tuturor!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.