In cautarea Sf. Graal , comentata si interpretata in viziunea mea .

In cautarea Sf. Graal , comentata si interpretata in viziunea mea .

In aceasta perioada din an, asa cum spune si Steven van Breemen in materialul sau,” In cautarea Sfantului Graal” tradus si postat de Andrei Bondar ( https://www.columbofil.com/in-cautarea-sfantului-graal-un-articol-de-steven-van-breemen ) ,ca majoritatea columbofililor sunt ocupati in formare cuplurilor de la reproductie pe hartie.In istoria columbofila un numar destul de mare de crescatori au cautat Sfantul Graal al columbofiliei.
Altii cauta semne in ochi ,altii aplica teoria aripii,s.m.d.si nu cred ca printre cei mai buni crescatori de porumbei din lume vei gasi unul care sa se bazeze in practicarea reproductiei la porumbei pe o singura caracteristica specifica.
Secretul sta ascuns in abilitatea columbofilului de a stii si de a recunoaste (identifica) cat mai multe caracteristici diferite, posibil. Fiecare intelege ca vorbim de cunostiintele pe care un columbofl le poate aduna.
Multi internauti din pagina mea de facebook ,m-au intrebat ce este acel Sf. Graal si ce a vrut Bremen sa zica referindu-se la el .
“Este probabil cel mai faimos şi mai preţuit obiect din cadrul tuturor ciclurilor de legende medievale ale Europei Occidentale. Simbolismul şi importanţa sunt atât de mari încât călătoria iniţiatică a găsirii sale este povestită şi răspovestită în multe limbi şi culturi europene. Căutarea acestui sacru obiect pare a fi o tendinţă universal înnăscută a fiinţei omeneşti care este atrasă de reunirea cu Divinitatea. Potirul sau pocalul Graalului este şi astăzi subiectul a numeroase studii şi cercetări, precum şi un obiect omniprezent în literatura şi cinematografia de factură medieval-fantastică. Se crede ca Sf.Graalul, în legendele mistice ale evului mediu, era un vas în care Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus, dupa crucificare si dupa ce a fost strapuns cu lancea.Sau se mai crede ca Sfantul Graal este potirul din care a baut Iisus Hristos, in timpul ultimei cine. Se credea că acest vas ar fi fost făcut dintr-o singură piatră pretioasă si că ar fi fost înzestrat cu puteri miraculoase.
Din punct de vedere istoric şi religios, a fost dintotdeauna asociat cu începuturile creştinismului în vestul Europei, făcând parte alături de presupusa lance care l-a străpuns pe Hristos, plus giulgiul în care ar fi fost învelit trupul Lui după ce a fost coborât de pe Cruce, dintre obiectele cărora li se acordă şi în prezent o mare importanţă în cadrul cultului romano-catolic. Prin comparaţie, cultul ortodox nu i-a acordat prea multă atenţie, parţial pe baza deosebirilor dintre dogme şi practici religioase.
Asa numitul Sfant Graal este cupa mentionata in versetele din Evanghelia dupa Matei (26, 27-28): “Apoi a lut un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, l-a dat, zicand: Beti toti din el, caci acesta este sangele Meu, al legamantului celui nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor.”
Dar haideti sa ne imaginam ca ” acea cupa ” ( pahar, potir ) este un porumbel pe care-l detinem , sau l-am cumparat si prin venele sale , curge sange de un bun zburator si un bun transmitator a acestor caractere si acest porumbel va fi stalpul nostru pentru multe generatii, din care ne formam noua linie .
Cine nu si-ar dori un astfel de porumbel ?
Este bine ca genele valoroase ale acestei pasari sa nu fie detinute numai de pasarea respectiva si de cativa urmasi, ci trebuie sa ne mobilizam ca aceste gene sa se raspandeasca la cat mai multi porumbei din propria crescatorie. Pentru aceasta folosim imperecherile inrudite, eventual cu proprii lui urmasi, iar pasarile consangvine obtinute le imperechem apoi cu ceilalti reprezentanti ai coloniei noastre.
In acest mod tot mai multi tineri din crescatoria noastra vor avea genele porumbelului de exceptie.
Zestrea genetica a unui porumbel, poate fi asemanata cu un cont in banca.Pornind de la o crescatorie cu sange amestecat, urmeaza etapa formarii unei populatii cu sange curat si imediat cresterea pe baza de linii.
Linia reprezinta o grupare de indivizi, mai mult sau mai putin inruditi, ce provin dintr-un reproducator cu calitati de exceptie. As adauga aici ca o linie reprezinta o populatie de indivizi mai mult sau mai putin inruditi, formata prin izolare reproductiva, in care, datorita consangvinizarii, se raspandeste o anumita frecventa genica prin care, din punct de vedere genetic, linia se deosebeste de restul rasei din care provine.
Aceste linii consangvinizate sunt apoi folosite, mai ales la speciile foarte prolifice, in combinatii ce duc la aparitia fenomenului de heterozis.
Telul formarii liniilor genetice este acela de a multiplica calitatile unui porumbel de exceptie. Prin imperecheri inrudite se incearca formarea mai multor exemplare care sa detina genele valoroase ale exemplarului de exceptie.
In cateva generatii, numarul acestora va creste si vom elimina incet porumbeii mai putin valorosi din crescatorie. Astfel, prin aceasta metoda, populatia incepe sa se uniformizeze, sa prezinte anumite caracteristici particulare, un anumit caracter si prin aceasta ii creste valoarea sportiva.
Aceasta perioada nu dureaza mult – fiind influentata si de numarul de indivizi – deoarece este urmata, incet, incet de depresiunea de consangvinizare care afecteaza, in primul rand, vitalitatea si implicit capacitatea sportiva a liniei. In asemenea situatie apare intrebarea: ce este de facut?
Acum urmeaza a doua treapta amintita: modul in care folosim linia. Exista doua metode:
– fie improspatam sangele liniei pe baza unui plan bine stabilit, prelungind capacitatea sportiva a porumbeilor
– fie o incrucisam.
De multe ori este mai usor sa folosim linia ca material de baza pentru incrucisari, decat sa ne luptam pentru mentinerea capacitatii sportive la un nivel ridicat, un timp indelungat.
Categoric, nu putem spune cu exactitate care dintre cele doua variante este mai buna, totul depinde de scopul urmarit. Daca cineva doreste sa reproduca o linie proprie, fara sa doreasca introducerea de sange strain, atunci ar fi indicat imperecherea intre rude cat mai indepartate. Dar daca aveti un numar redus de porumbei in crescatorie, acest lucru nu poate fi realizat mult timp, pe de o parte datorita cresterii gradului de consangvinizare, iar pe de alta parte deoarece selectia nu este, poate, foarte riguroasa. Cu toate ca aceste imperecheri sunt bune pentru reproducerea unei linii, ele au un efect negativ privind mentinerea calitatii acesteia.
Consider ca in cresterea porumbeilor voiajori ori folosim imperecheri inrudite foarte stranse prin incrucisarea unor rude foarte apropiate, ori mai bine nu folosim consangvinizarea. Nu consider imperecherile dintre rudele indepartate ca fiind importanta pentru multiplicarea genelor valoroase ale unui individ. De aceea nu prea realizez asemenea imperecheri, deoarece nu determina acumularea genelor valoroase ale unui individ la urmasi, chiar daca acestia inca mai pastreza o vitalitate acceptabila. Exista si exceptii, dar majoritatea cazurilor se conformeaza acestei tendinte.
Pentru a reusi iti trebuie doua ingrediente : pasiune si munca.Unul din secretele reusitei este sa te dedici total ca sa iti atingi tinta.
Nu e important sa faci ce stii. E important sa faci ce trebuie. Cei care au succes fac ce trebuie. Cei care nu au succes, fac ce stiu.Depinde de tine cum treci peste esecuri si chiar cum te porti cand ai succes.
Cand vorbesti despre invingatori, tinzi sa crezi ca au talente extraordinare, ca au noroc, ca este ceva magic legat de a fi invingator. Vestea cea buna este ca nu e asa, iar vestea cea rea este ca trebuie sa muncesti din greu pentru a ajunge la acest nivel. Daca ne uitam la profilul oricarui invingator vom vedea ca sunt persoane care muncesc foarte mult pentru a obtine rezultatele respective.
De obicei, se spune ca un invingator este cel care se afla mereu pe primul loc. Noi il definim total diferit: campion este cel care reuseste sa isi foloseasca la maxim potentialul si sa isi creasca performantele pentru a atinge rezultate semnificative si sa le mentina chiar si atunci cand se confrunta cu dificultati.
A invinge inseamna a te invinge pe tine iar si iar, sa nu te multumesti cu succesul obtinut la un moment dat. Este ca si cand ai impinge a masina: o data ce ai urnit masina din loc, trebuie sa impingi mereu. Daca masina se opreste, trebuie sa o iei de la capat.
Intotdeauna defineste ce inseamna succesul. Nu te opri la a visa, fa tot posibilul pentru a-l face sa devina realitate, pas cu pas. Evalueaza lucrurile pe care le-ai facut bine.Daca nu reusesti acest lucru pentru tine, uita-te in jur. Poate ca ai de invatat de la altcineva care face ce faci si tu.
A avea un spirit competitiv este o mentalitate de campion, dar şi să realizezi când este momentul să laşi pe altcineva să ridice trofeul.
Perfectiunea nu este un defect, dar nici nu poate fi atinsa. Nici perfectionismul nu este neaparat un defect, e firesc sa ne dorim sa facem lucrurile cat mai bine, cat mai corect, insa unii dintre noi se impiedica in detalii si nu mai finalizeaza ceea ce au inceput.
Ai castigat ? Ai pierdut ? Aceste lucruri va trebui sa conteze pentru tine !Poti sa ajungi in top daca esti persistent, “apa roade piatra in timp”.Acum in cat timp ajungi in top depinde de “tine”, o sa ajungi acolo, fie in 2 ani ,fie in 3 ani ,sau mai mult, nu te descuraja pentru ca ar fi o insulta fata de tine si timpul care l-ai dedicat acestui lucru !
In continuarea materialului lui Breemen ,spune ca un pas urmator ar fi sa urmarim atent modul in care se comporta porumbeii.Vom trece prin factorii importanti atunci când vine vorba de alegerea păsărilor: sănătatea lor, naparlire, o origine bună, aspectul exterior, sistemul nervos, comportamentul păsărilor în crescatorie si în timpul unui zbor. Este de datoria crescătorului să facă o judecată despre porumbeii săi, pe baza observatiilor si verificărilor din crescatorie. Aceste observatii sunt mai valoroase decât orice teorie …
Caracterul unui porumbel nu poate fi incadrat intr-un tipar. Exista in mod natural porumbei calmi sau porumbei agresivi, nervosi. Pe noi ne intereseaza extremele. Trebuie sa ne ferim sa imperechem doua pasari prea calme sau doua prea agresive. Tot o greseala ar fi si imperecherea unui porumbel adormit cu unul prea nervos, deoarece caracterul ambilor provine dintr-o slabiciune nervoasa asemanatoare.
Pasarilor prea adormite le lipseste scanteia de luptator, ajungand acasa dupa 2-3 zile calmi, stralucitori si intr-o buna conditie fizica. Dupa parerea mea acest tip trebuie eliminat, iar prin reproductie sa se urmareasca eliminarea acestor caractere deoarece sunt in stransa legatura cu pregatirea si rezultatele obtinute la concursuri.
Tot o problema o reprezinta si porumbeii foarte nervosi. Acestia intra usor in panica, iar cand umblam in cuib sau in voliera nu sar in fata, ci se urca pe pereti, iar in masina de concurs isi consuma foarte multa energie, astfel incat la start sunt pe jumatate epuizati. Trebuie sa subliniez ca dintre cele doua extreme aceasta o consider mai putin periculoasa. Din porumbei nervosi, imperecheati cu pasari normale, am vazut buni concurenti, daca celalalte caracteristici corporale au fost valoroase.
O alta componenta a comportamentului porumbeilor, pe care o consider importanta, este atasamentul acestora fata de cuib. La unele linii aceasta componenta este foarte pregnanta. Din ceea ce am observat eu, exista o stransa corelatie intre atasamentul fata de cuib si capacitatea de luptator. Cu cat atasamentul fata de cuib este mai pregnant, cu atat dorinta de a invinge este mai puternica. Porumbeii cu sange clocotitor lovesc pana la sange mana crescatorului care se apropie de cuibul sau, iar in cos sunt luptatori puternici. Mentionez insa ca atasamentul fata de cuib in absenta “scanteii care porneste motorul” nu inseamna nimic.
Tot in categoria caracteristicilor comportamentale intra si timpul cat sta porumbelul pe oua. Nu consider pozitiv caracterul unui porumbel care, in timpul cat perechea sa este in concurs, paraseste ouale si chiar puii mici ducand viata unui “vaduv de paie”. Au fost cazuri cand mai multe felela au comis un act de bravura: au ouat in lipsa perechii, au clocit si au crescut singure cate doi pui sanatosi. Dar acest comportament, daca nu exista si alte calitati, nu va produce un campion. Totusi, in cazul porumbeilor valorosi, acest comportament este un semn pozitiv.
Printre caracterele comportamentale deosebite este si capacitatea de a vedea pe inserat.Drept urmare ,se poate include si aceasta caracteristica comportamentala printre criteriile de selectie. Consider ca aceasta caracteristica comportamentala nu determina, ea singura, valoarea unui porumbel, dar un porumbel bun devine si mai bun daca poseda aceasta abilitate.
Cu cat selectezi mai mult, castigi mai mult!
“Ne amintim uneori de adevaratii creatori de linii de porumbei: Adriaan Janssen, Valere Desmet-Matthijs, Alois Stichelbout, Arthur Bricoux, Maurice Delbar, Gerard Cattrijsse. Nume mari din trecut. Acei crescatori care detineau la degetul mic arta reproductiei si pentru care procesul de reproductie a fost numarul 1.Unde sunt noii crescatori care sa le ia locul? – Poate ca stii crescatori din generatia noastra care apartin “Ultimului creator de linii de porumbei”? – daca da, nu ezita sa completezi un formular de contact si poate voi scrie un articol despre acest creator de linii de porumbei contemporan.” Astea sunt cuvintele si indemnul cu care incheie aricolul ” In cautarea Sf. Graal ” ,Steve von Breemen.

Be the first to comment on "In cautarea Sf. Graal , comentata si interpretata in viziunea mea ."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.