Frica si lacomia

In articolul Ganduri de inceput vorbeam despre echilibru un lucru esential in practicarea sportului columbofil si in „cariera” ta columbofila, te vei lovi mereu de doua aspecte: „Frica si lacomia”, mai toata lumea cunoaste sensul acestor doua cuvinte dar nu foarte multi le da importanta.

Sa le luam pe rand si sa vedem cum putem crea un echilibru:

Mentorul meu are o vorba destul de inteleapta „Da-mi un punct de sprijin si rastorn pamantul”, de obicei cand facem introduceri noi, nu ne limitam la un numar restrans de exemplare valoroase si introducem si fii si nepoti, stranepoti tot ce prindem pe exemplarul vizat sau familia respectiva, astfel vom crea un dezechilibru, orice pasare nou introdusa va insemna 10 exemplare in plus, din doi frati pusi cu doua femele anul viitor vei avea 40 de pui, din frica aia de a nu gresi vei tine multi, intervine si lacomia, de ce sa am doar unul singur, vreau sa am cat mai multi sa pot reusi cat mai repede, uiti un lucru o densitate mare de porumbei la un venit mediu in cele mai multe cazuri inseamna deziluzii. Din lacomie si din frica nu vei strange bani sa cumperi doar pe cel mai bun, vei lua o gramada de rude colaterale, probabil vei ajunge la acelasi rezultat dar dupa o perioada destul de lunga de timp si cu bani si timp cheltuiti in plus.

Incepi sa scoti pui si vin antrenamentele din frica de a nu pierde, nu îi vei zbura pe toti, vei avea mereu dubluri la dubluri, aici intervine si lacomia „si daca vei vrea sa vinzi?” daca îi zbori pe toti se vor pierde multi, ce vei vinde? astfel risti sa nu faci selectie, vei avea mereu semne de intrebare in cusca ta. Din frica de a nu pierde banii investiti in achizitii nu vei scoate de la matca pasarile care nu au ce cauta acolo, din lacomie vei tine multi si nu vei acorda ingrijirea necesara, ca porumbeii tai sa poata arata ceea ce pot, vei tine multi si nu vei putea face observatii, nu vei avea timp sa vezi multe aspecte, stare de sanatate, puterea de refacere, temperament si o gramada de alte lucruri esentiale care pot face diferenta la o cursa dificila.

Vin concursurile si din frica de a nu clasa nici un porumbel vei angaja tot ce prinzi prin cusca, ca e pregatit ca nu e pregatit bagi la cos, ca doar ala face diferenta in mintea ta, din lacomia de a lua toate premiile sari pasi importanti fara sa-ti dai seama si la sfarsit nu vei avea o clasare decenta.

Din frica si lacomie ve uita scopul propus si vei zbura categorii de distanta care nu te definesc nici pe tine nici porumbeii care îi ai in cusca, in alergarea ta continua dupa locurile de unu vei omite ca pasarile constante sunt mult mai importante decat locurile de unu obtinute izolat si in conjuncturi favorabile. Vei uita cuvantul echilibru, vei uita multe fiindca oricum nu notezi nimic.

Cel mai important nu e sa nu gresesti, e cum sa eviti greselile facute anterior, cum sa iesi relativ repede din situatiile de criza si cum sa remediezi intr-un timp relativ scurt greselile. Din frica de a nu gresi vei face greseli si mai mari pe care nu vei sti sa le gestionezi pentru ca e ceva nou pentru tine.

Frica si lacomia te vor opri mereu sa faci o selectie corecta la matca, la lotul de zbor, te va opri mereu sa iei o decizie corecta, daca vei fi un crescator cumpatat vei reusi sa iesi din toate situatiile neplacute, frica si lacomia va aparea mereu in cariera ta columbofila, dar daca tii cont de ele vei sti sa le eviti.

Frica si lacomia nu exista doar la nivel de individ, ea apare mereu si la nivel de grup, din frica de a nu recupera cheltuielile organizatorii ticsesc masinile, din lacomie in loc de doua trei masini desemnate vor trimite una singura, vor ticsi porumbeii ca sardelele, oragnizatorii uita un lucru orice neplacere cauzata se repercuteaza in timp.

Din lacomia de a castiga ei tot, unii incalca protocoale, uita de intelegeri, uita de multe, sa traiesc eu sa moara o mie, vei risca sa strige lumea dupa tine „Mr. Birzai” nu risti sa pierzi banii care trebuie sa platesti un premiu, risti sa pierzi increderea oamenilor care au crezut in tine si intr-un final se vor uita la tine ca la un lucru stricat.

Nu poti mentine un echilibru daca esti dominat de frica si lacomie. Vei castiga destul daca nu esti lacom, vei reusi sa te distrezi fara un efort fortat, sa fii cumpatat nu inseamna neaparat ca esti zgarcit, sa-ti ajuti colegii de club nu inseamna ca esti cel mai prost, faptul ca dai cu matura la club nu inseamna ca esti maturator inseamna ca iti place sa stai intr-un loc curat si in primul rand te respecti pe tine, daca in loc sa stai pe bordura sa bei o bere si ajuti la caratul unei lazi de porumbei la imbarcare nu inseamna ca nu esti „smecher”, inseamna ca vrei ca pasarile tale sa nu stea inutil in plianta.

3 Comments on "Frica si lacomia"

  1. Un articol foarte bun,pe care imi doresc sa il poata citii,toti membri clubului meu,sa inteleaga ca ,atunci cind sosesti la club,sa sti sa te faci util,si ca zburand porumbeii nu faci un bine altuia ci te respecti pe tine insuti si poti obtine dezvoltarea ta ca si columbofil.

  2. Salut Vio,ce sa iti spun ,de asfel de articole au nevoie columbofili Romani . Să inteleaga exact cum sta treaba in columbofilie din toate punctele de vedere . Mi-a placut enorm si te felicit pentru tot ce faci pentru columbofilia Romana. Bravo!

  3. Un articol extrem de ancorat in realitatea columbofila de zi cu zi. Un articol complet si complex, din care au de invatat toti cei ce sunt angrenati in acest frumos sport columbofil. Campionii, transportatorii, Mr. Birzai, columbofilii, zburatorii de porumbei…absolut toti.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.