Fixatii columbofile.

 Cat am zburat porumbeii voiajori am avut cateva fixatii. Fiecare vede columbofilia si porumbeii voiajori în felul lui, dar principiul care in zilele noastre este foarte des intalnit, si anume,, merge si asa” , în columbofilie nu se potriveste. Sa analizam impreuna cateva aspecte din viata columbofila, aspecte care se intalnesc in viata fiecarui columbofil.

Porumbeii care se învata usor.

Am urat intotdeauna porumbeii care se invata usor. Nu exista ca un porumbel care se învata usor, sa fie o pasare de calitate. Daca atunci cand este eliberat sau scapat , nu încearca sa plece macar o data spre locul unde s-a nascut, pentru mine e zero. Si la un concurs va face la fel. Prima crescatorie, acolo va ramane. Respect porumbeii ce o data scapati nu-ti lasa nici macar un fulg pe casa.

Pripasitii, o alta problema.

Mare problema si cu pripasitii astia! Neica Mihai mi-a spus odata: daca cineva îti prinde un porumbel, lasa-l la el. Nu-l mai lua înapoi. Unii nu vor sa înteleaga, ca un porumbel voiajor care intra cu usurinta în alta crescatorie , ori e PROST , ori e BOLNAV! Calitatile ca si defectele sunt transmise urmasilor. Aceasta scapare a lor, de a ceda usor, o vor transmite generatiilor urmatoare. Nu mai spun , ca e o problema si de onoare si calitate umana de a nu retine ce nu-i al tau. NU EXISTA ca un porumbel bun sa intre cu usurinta în alta crescatorie si asta as vrea ca cei mai tineri sa înteleaga.

Porumbeii bolnavi si tratarea lor.

Mi-a fost urat sa tratez porumbeii bolnavi. În 15 ani de activitate nu am avut mai mult de 3 maturi bolnavi si nu stiu daca pe an îmi murea mai mult de un pui. Daca la maturi mai sunt de acord sa fie tratat cate unul , la pui exclud total asta. Spunea cineva:,, cum sa-i rupi gatul cand e bolnav? Ce, tu daca esti racit sau mergi în spital, îti rupe cineva gatu”? Pai în primul rand eu porumbeii de concurs , nu-i consider niste porumbei normali. Porumbeii normali sunt cei din turla bisericii, din piete, de la unii care-i tin de frumusete. Porumbeii de concurs , îi consider ca pe niste soldati din trupele speciale. Pt ca sunt speciali. Si nu cred ca în trupele speciale, sunt soldati care au avut grave probleme de sanatate!

Zborul puilor. 

Nu am înteles niciodata pentru ce sunt fortati puii! Nu am fost si nu voi fi niciodata de acord cu zborul puilor pe distante mari. Personal, nu aruncam puii decat la 30-50-100km. Faptul ca un pui vine bine , nu garanteaza ca el va fi un mare campion pe viitor, dar ai mari sanse sa-l pierzi zburandu-l de pui. Consider ca, daca porumbeii provin din linii bune, de la crescatori consacrati, nu mai e nevoie sa fie verificati si de mine ca pui.

Ce scriu despre porumbei sunt pareri strict personale si oamenii pot fi, sau nu, de acord cu ele!

Autor Doru Nete, colaborator al site-ului columbofil aspigeons.ro

Be the first to comment on "Fixatii columbofile."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.