Electroliţii

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Electroliţi? Da, domnule!

 

De multe ori, crescătorii mă întreabă “Ce sunt electroliţii? Sunt ei cu adevărat benefici şi când ar trebui să le dau păsărilor?” Din moment ce electroliţii intrigă atât de multă lume, voi oferi o scurtă explicaţie, însă nu voi intra în detalii pentru că ar rezulta o poveste mult prea complicată. Acest termen este unul medical (ştiinţific) şi denumeşte o gamă de săruri, mai exact ioni. De obicei, se găsesc în băuturile destinate sportivilor şi sunt folosite pentru a completa rezervele de apă din organism în urma deshidratării cauzate de efort, diaree, vomă sau înfometare. Dacă o persoană depune un efort mare, aceasta pierde multe săruri prin intermediul transpiraţiei, în special sodiu şi potasiu, săruri esenţiale şi care trebuie înlocuite cât mai curând posibil pentru a reechilibra balanţa atunci când se înregistrează un deficit. Producătorii adaugă în deosebi carbohidraţi şi glucoză pentru a obţine un efect energizant.

 

PORUMBEII VOIAJORI

Nu doar oamenii, ci şi porumbeii pot pierde cantităţi mari de săruri şi ioni, mai ales după eforturi considerabile pe vreme caniculară. Deshidratarea poate fi o consecinţă directă, de aceea păsările au nevoie de ajutor pentru a-şi reface rezervele de fluide. Cum le putem ajuta? Oferindu-le electroliţi. Următoarea întrebare ar putea fi care sunt cele mai bune produse? E greu de spus, dar… sunteţi pe drumul cel bun dacă pe etichetă scrie sodiu (Na), potasiu (K), clor (Cl), calciu (Ca), magneziu (Ma), bicarbonat (HCO), sulfat (SO3). Pe piaţă se găsesc destul de multe sortimente împotriva deshidratării, sub formă de prafuri sau buvabile, atât pentru oameni cât şi pentru porumbei. Pentru “noi”, cel mai bine e să le procurăm de la un veterinar cu experienţă sau de la o firmă de încredere.

MODUL DE ADMINISTRARE ŞI FUNCŢIONARE

Ce efecte au electroliţii asupra organismului şi cum funcţionează?

  • Aşa cum am spus, în primul rând restabilesc echilibrul fluidelor (refac rezervele de apă în urma deshidratării, cauzată de efort intens sau diaree);
  • Apoi, suprimă senzaţia de sete.

Când să le administrăm? Cel mai potrivit moment este imediat după efort (o cursă pe vreme caniculară). Deci ar trebui să fie deja în apă la întoarcerea porumbeilor. De asemenea, este indicat să le administrăm înainte de îmbarcare dacă vremea este foarte călduroasă. Dl. Jorisse (www.comed.be) ne sfătuieşte să procedăm astfel. “Dacă păsările se întorc acasă şi aproape că se dezintegrează din cauza pierderilor masive de lichide/săruri, e deja prea târziu”, afirmă dumnealui. În acest caz, trebuie să administraţi electroliţii peste grăunţe, folosind şi nişte Ulei (medicinal). Astfel, gustul acela tipic de sare al soluţiei apoase este evitat. La scurt timp după servirea mesei, electroliţii se dizolvă în guşă şi în stomac, păsărilor li se face sete şi, în consecinţă, vor bea apă peste cantitatea normală, care se va fixa foarte bine în organismul lor. Probabil că acest lucru îi va da porumbelului şi un sentiment de încredere în sine. Puteţi îmbunătăţi această metodă adăugând un balsam intestinal (Cometose). Fibrele pot absoarbe o cantitate mare de apă şi o pot reţine o perioadă îndelungată în tranzitul intestinal. Procedând astfel, porumbeii nu vor încerca să se lase la apă în timpul unei curse pe vreme caniculară, pierzând astfel timp preţios. După un zbor de fond, electroliţii pot fi administraţi porumbeilor timp de 2 – 3 zile pentru a-i ajuta să se recupereze mai repede.

 

ÎN ÎNCHEIERE

Câteodată, se întâmplă ca puii de 10 zile să producă subit excremente apoase; uneori, e mai multă apă decât găinaţ. După ce aţi adăugat electroliţi în adăpătoare, rezultatul poate fi spectaculos şi, în interval de două zile, excrementele pot reveni la normal. Păsările care suferă de Adeno (E coli) beau foarte multă apă, ca atare şi excrementele sunt foarte apoase. În cazul acestor porumbei, electroliţii pot fi de ajutor. Electroliţii şi chiar băuturile destinate uzului sportivilor pot fi preparate şi în casă, dar sunt necesare unele cunoştinţe pentru a utiliza în doze corecte zahărul, sărurile şi apa.

 

Din articolele mele, cred că aţi înţeles că electroliţii, sedochol-ul şi drojdia de bere fac parte din puţinii aditivi alimentari în care am încredere. În afară de grit, bineînţeles, dar acesta lucru ar trebui să fie evident.

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Electroliţii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.