E bine de ştiut!

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Luna februarie, anul 2009. Încălzire globală? Hmmm. Sunt sigur că englezii vor ridica din sprâncene. Ianuarie a fost cea mai rece lună din ultimii 12 ani, atât în Anglia cât şi pe continent. Iar crescătorii de porumbei au fost surprinşi să constate cât de puţină apă au băut păsările pe o astfel de vreme rece, în special femelele ţinute separat de masculi. În mod firesc, acest lucru are consecinţe.

 

MEDICAMENTELE

Majoritatea crescătorilor îşi tratează porumbeii împotriva tricomonozei pe timp de iarnă. Alţii, mai îndrăzneţi, sar peste acest tratament din moment ce agenţii patogeni abia supravieţuiesc şi nu se pot înmulţi în apa foarte rece. În ziua de azi, mulţi crescători pun oţet de mere sau usturoi (sau amândouă) în adăpătoare pentru a oxida apa şi au descoperit că această metodă reduce considerabil riscurile infestării cu tricomonoză. Procedez astfel de 3 ani şi… nici eu nu mi-am mai tratat păsările de atunci! O treime de lingură la 1 litru de apă este doza ideală de oţet de mere. Totuşi, vara, mai ales pe caniculă, trebuie să fiţi în alertă în ce priveşte zburătorii pentru că aceştia intră în contact cu alte păsări în maşina de concurs. Aceste exemplare sunt mult mai vulnerabile decât pe timp de iarnă. Acei crescători care tratează împotriva tricomonozei pe timp de iarnă trebuie să ştie că păsările beau foarte puţină apă, de aceea este indicat să administreze medicamentul peste grăunţele umectate în prealabil.

 

DOUĂ REGULI DE AUR

Câteodată, puteţi citi pe prospectul unui medicament ce doză trebuie pusă în apă, însă mâncarea abia dacă este menţionată, de aceea crescătorii se întreabă “ce doză ar trebui să folosesc dacă adaug praful peste grăunţe?” Răspunsul este următorul: o doză (să zicem o linguriţă) de medicament la 1 litru de apă înseamnă două doze la 1 kilogram de hrană. Aşadar, dacă pe prospect scrie 2 grame (sau două linguriţe) la 1 litru de apă, asta se traduce prin 4 grame (sau linguriţe) la 1 kilogram de grăunţe. Adiţional, mulţi crescători le dau păsărilor vitamine sau aditivi de tot felul care, în realitate, sunt destinate consumului uman. Se confruntă cu aceeaşi problemă: “ce cantitate să le administrez?” Aici, am putea spune că doza recomandată pentru o singură persoană este aproximativ egală cu doza pentru 40 de porumbei. Iar în ce priveşte doza corectă, mulţi veterinari neexperimentaţi calculează în funcţie de greutate, dar se înşeală.

SISTEMUL OBSCURIZĂRII

În ţara mea, având în vedere clima de care dispunem, păsările tinere ar trebui obscurizate începând cu luna martie. Păsările nu trebuie expuse la lumina zilei mai mult de 10 ore, deci adăposturile trebuie obscurizate cel puţin 14 ore. Unii cred că această metodă cauzează aşa-numita “boală a păsărilor tinere”. Nu este adevărat. Foarte mulţi pui care nu au fost supuşi obscurizării s-au contaminat cu Adeno/coli. După cum bine ştiţi, împotriva virusului (adeno) nu se poate lupta, dar eliminând bacteria Coli, care este un factor de slăbire a organismului păsării, le sporţi rezistenţa la această boală. Mulţi crescători sunt atât de îngroziţi de “boala păsărilor tinere” încât tratează preventiv. Aceasta e o mare greşeală.

 

MENTALITATE GREŞITĂ

Bacteriile Coli sunt prezente în organismul tuturor porumbeilor. Sunt inofensive iar prezenţa lor în intestine este benefică. Dar mai există nişte tulpini ale bacteriei mult mai puternice şi mai dăunătoare care, în combinaţie cu Adenovirusul, pot provoca daune serioase. O problemă o constituie faptul că o tulpină a bacteriei poate avea o acţiune mult mai patogenică decât alta. Aşa cum am menţionat anterior, aplicarea unui tratament preventiv este greşită pentru că asta ar însemna distrugerea bacteriilor folositoare, de care porumbeii au absolută nevoie pentru a lupta împotriva bacteriilor nocive şi a agenţilor patogeni. De-a lungul anilor, deja am slăbit prea mult sistemul imunitar al păsărilor, de aceea este foarte important să încercăm să clădim porumbei cu imunitate. Acum puteţi înţelege de ce atât de mulţi campioni îşi găzduiesc porumbeii în voliere deschise pe timp de iarnă, unde sunt expuşi frigului, vântului şi ploilor. “E cea mai bună metodă de a ne căli păsările şi de evita problemele respiratorii pe timp de vară”, susţin aceştia. Şi majoritatea campionilor ştiu bine ce vorbesc!

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "E bine de ştiut!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.