Despre vaccinurile porumbeilor.

Întrebare pusă de Steven:

Îmi puteţi oferi câteva informaţii despre vaccinurile pe care ar trebui să le fac porumbeilor înaintea sezonului de reproducţie şi puilor? De asemenea, îmi puteţi spune când anume să administrez aceste vaccinuri?

 

Răspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Vaccinaţi împotriva variolei, paramixovirozei şi salmonelozei (paratifoza).

 

Câteva sfaturi despre vaccinare:

  1. Nu vaccinaţi niciodată porumbeii bolnavi, acest lucru va îmbolnăvi şi mai tare porumbelul, iar pasărea nu va avea suficiente resurse pentru a-şi consolida un sistem imunitar împotriva bolii pentru care aţi aplicat vaccinul. Cu alte cuvinte, vaccinul nu va da rezultatele dorite.

 

  1. Nu vaccinaţi niciodată în timpul unei perioade importante, cum ar fi sezonul de concursuri, de reproducţie sau de năpârlire. Asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie un interval de minimum 1 lună între data vaccinării şi debutul acelei perioade, astfel încât să nu înregistraţi efecte negative de pe urma vaccinării.

 

  1. Nu administraţi niciodată un vaccin care nu a fost depozitat corespunzător sau care a expirat.

 

Acum, voi descrie pe scurt ciclul de viaţă al unui porumbel din punctul de vedere al vaccinării:

 

La vârsta de 3 săptămâni, când porumbelul se înţarcă, deja puteţi vaccina puii împotriva paramixovirozei. Avantajul este că aveţi de îndeplinit o sarcină uşoară, deoarece puii nu zboară la acea vârstă. Un alt avantaj important îl constituie faptul că puii nu se confruntă cu acel risc sporit de a intra în contact cu circo-virusul. Acest virus atacă sistemul imunitar al porumbelului, îmbolnăvindu-l. Dacă vaccinaţi puii în momentul când deja au contaminat circo-virusul, aceştia nu-şi vor mai dezvolta o bună imunitate împotriva paramixovirozei. În Anglia, s-a descoperit acum câţiva ani că imunitatea împotriva paramixovirozei nu a mai ţinut 1 an după vaccinare. Iar în urma unor cercetări, şi-au dat seama că porumbeii erau deja infectaţi cu circo-virus în momentul vaccinării anti-PMV. S-a mai observat, de asemenea, că puii vaccinaţi anti-PMV la vârsta de 3 săptămâni vor avea mai puţine probleme cu adeno-virusul. Atenţie însă: mai puţine probleme nu înseamnă că ele vor dispărea definitiv!!!

 

Un dezavantaj al vaccinării puilor la vârsta de 3 săptămâni este că nu puteţi asocia acest vaccin (anti-PMV) cu cel împotriva variolei sau paratifozei (salmoneloza), deoarece, în acest caz, puii trebuie să aibă vârsta de minimum 6 săptămâni. La vârsta de 6 săptămâni îi puteţi vaccina şi împotriva variolei sau paratifozei.

 

V-aş sugera să-i vaccinaţi mai întâi împotriva variolei, deoarece vaccinul anti-variolic, indiferent ce tip aţi folosi, poate cauza porumbeilor unele probleme de orientare şi navigaţie, mai exact în zilele 7 şi 8 post-vaccinare. De aceea, este bine să nu-i lăsaţi la zbor în această perioadă, ca să nu se rătăcească şi să-i pierdeţi. Dacă îi vaccinaţi împotriva variolei la vârsta de 6 săptămâni, puii nu zboară prea mult afară şi astfel nu trebuie să întrerupeţi procesul de învăţare la zbor şi acomodare cu împrejurimile.

 

Nu vaccinaţi în acelaşi timp împotriva variolei şi salmonelozei, deoarece vaccinul anti-variolic poate provoca o cădere a sistemului imunitar, ducând astfel la apariţia unor probleme de consolidare a imunităţii împotriva salmonelozei. În schimb, vaccinarea concomitentă împotriva PMV şi a variolei nu constituie deloc o problemă.

 

Aş sugera să vaccinaţi puii împotriva salmonelozei la vârsta de 10 săptămâni şi, la nevoie, urmând indicaţiile producătorului, să repetaţi vaccinul la vârsta de 13 săptămâni.

 

În ce priveşte yearlingii şi maturii, eu i-aş vaccina împotriva paramixovirozei imediat după înţărcarea puilor (puteţi vaccina puii şi maturii în acelaşi timp, dacă cei din urmă nu vor mai trebui să reproducă), sau când sunt pe ouă (în acel moment, fertilizarea deja s-a încheiat). Deşi mulţi crescători nu vaccinează porumbeii maturi împotriva variolei dacă aceştia au fost vaccinaţi ca pui, eu aş sugera, totuşi, să-i vaccinaţi şi pe aceştia, exact cum scrie pe prospectele producătorilor de vaccin!

 

Vaccinarea împotriva salmonelozei se poate realiza la 1 lună după încheierea sezonului de reproducţie, şi/sau cu 1 lună înainte de startul sezonului competiţional. Dar luaţi în considerare faptul că porumbeii trebuie trataţi întotdeauna înainte de vaccinul anti-salmonelic, astfel încât să nu mai aveţi atâtea probleme după aceea.

 

Foarte important!

Vaccinaţi întotdeauna toţi porumbeii, nu doar zburătorii, ci şi reproducătorii şi femelele (văduve – n.t.)!

 

Plan de vaccinare

La 3 săptămâni La 6 săptămâni În combinaţie cu variola În combinaţie cu salmoneloza
Paramixoviroză Da Da Da Da
Variolă Nu Da nu
Salmoneloză Nu Da Nu

 

Aceasta e doar o schemă, urmaţi întotdeauna sfatul producătorului!

 

Un mic comentariu la vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi salmonelozei:

 

Puteţi aplica aceste două vaccinuri în acelaşi timp, dar nu în aceeaşi seringă. S-a constatat că, după aplicarea celor două vaccinuri în aceeaşi seringă, se va instala o bună protecţie împotriva salmonelozei, în timp ce imunitatea împotriva paramixovirozei va fi mai scăzută. Când administraţi vaccinurile în seringi diferite, aplicându-le unul după altul, nu veţi avea astfel de probleme.

 

Un mic comentariu la vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi variolei:

 

În Belgia, există pe piaţă două vaccinuri împotriva variolei, unul dintre ele trebuind să fie combinat cu diluant folosit la vaccinul anti-PMV, astfel încât să poată fi injectat subcutanat. Celălalt trebuie administrat separat, îndepărtând (smulgând) câteva pene de pe piept, după care aplicaţi vaccinul şi masaţi uşor zona înţepată. Acest din urmă vaccin poate fi aplicat concomitent cu vaccinul anti-PMV.

 

În practică, s-a constatat că metoda foliculară (cea în care se masează uşor zona înţepată) este mai eficientă în comparaţie cu vaccinul anti-variolic subcutanat. Dacă vaccinaţi 100 de porumbei prin metoda foliculară, rata de eficacitatea este de aproape 100%. Când vaccinaţi 100 de porumbei prin metoda subcutanată, e posibil ca 6-7 porumbei să dezvolte leziuni variolice mai târziu.

 

Sursa: www.pipa.be

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Despre vaccinurile porumbeilor."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.