Despre tratamentele preventive!

Un program de tratamente preventive care funcţionează

 

Sănătatea, sau absenţa ei, reprezintă cheia tuturor rezultatelor, bune sau proaste! Indiferent de valoarea porumbeilor dumneavoastră, dacă nu sunteţi în stare să-i menţineţi sănătoşi, aceştia vor înregistra la nesfârşit rezultate slabe. Cred că nu mă înşel dacă spun că acel crescător care deţine porumbei de calitate inferioară, dar care a învăţat să-i menţină într-o stare de sănătate aproape de perfecţiune, va obţine rezultate mai bune decât un grup de porumbei superiori calitativ, însă a căror stare de sănătate critică este prea puţin înţeleasă şi pentru care nu s-a făcut nimic să se împiedice deteriorarea ei.

Deşi toate aceste lucruri sunt cât se poate de adevărate, majoritatea crescătorilor de porumbei nu au nici cea mai mică idee ce înseamnă sau ce nu înseamnă o stare de sănătate bună. În sportul columbofil, o stare de sănătate bună înseamnă 365 de zile de muncă. Vechiul proverb „Culegi ce semeni” se verifică.

Majoritatea crescătorilor de porumbei voiajori se agită înainte de sezonul de zbor cu maturii şi puii. Odată ce acestea s-au încheiat, nu se mai ocupă de păsări până la primăvară. Dar întotdeauna vine anul următor! Pentru ei întotdeauna mai există o speranţă. Sau nu?

De fapt, nu există! Dacă aceşti crescători nu-şi schimbă complet atitudinea, nu au nici o şansă să facă vreun progres. Să creşti porumbei (să creşti orice pasăre, sau, mai bine zis, orice animal) înseamnă să fii într-o permanentă activitate. În primul rând, înveţi experimentând. Totodată, înveţi ascultând, citind şi observând; dar îţi garantez că niciodată nu vei învăţa vorbind, sporovăind încontinuu, pretinzând că eşti infailibil. Ştiţi la cine mă refer! La acei oameni care pretind că au uitat mai multe decât veţi ştii voi vreodată. Niciodată nu am considerat că un palavragiu poate fi bagajul perfect de cunoştinţe în materie de porumbei voiajori! Partenerul meu, Jim McLean, întotdeauna spune că, din păcate, „Devii una cu anturajul.” Cum poate o propoziţie atât de simplă să fie atât de profundă? Aici avem de-a face cu o regulă foarte simplă după care trebuie să ne ghidăm: Dacă nu eşti în stare să spui nimic bun, muşcă-ţi limba şi abţine-te să mai deschizi gura!

Lumea asta atât de ciudată în care trăim întotdeauna a încurcat borcanele şi lucrurile nu stau diferit nici în sportul columbofil. Întotdeauna presupunem că cei care au obţinut cele mai bune rezultate ştiu cele mai multe şi-i pot învăţa şi pe ceilalţi. Rareori se întâmplă acest lucru. În realitate, cel mai mare antrenor sau dascăl este, de obicei, bărbatul sau femeia care, din punct de vedere fizic, nu a putut să atingă perfecţiunea, dar care, în schimb, s-a chinuit să înveţe tot ce a putut astfel încât să-şi împărtăşească cunoştinţele tuturor acelora care au abilitatea necesară şi pot beneficia de pe urma eforturilor sale.

În trecut, am ajutat mulţi crescători de porumbei să obţină rezultate mai bune decât avuseseră până atunci. Foarte puţini dintre ei îşi dădeau seama de unde trebuie să culeagă informaţia şi, asemenea palavragiului, aveau tendinţa să uite ceea ce trebuiau să reţină.

Porumbeii trebuie ţinuţi în curăţenie.

În primul şi în primul rând, porumbeii trebuie ţinuţi în curăţenie. Faceţi curat în crescătorie cel puţin o dată pe zi şi, dacă puteţi, chiar de două ori. Adăpostul trebuie să fie uscat. Nu trebuie să existe paraziţi sub nici o formă. Dacă simţi miros de şoarece, deja aţi pierdut! Adăpostul trebuie să găzduiască mai puţine păsări decât capacitatea sa maximă, niciodată mai multe. Ventilaţia trebuie să fie adecvată. Apa trebuie schimbată în fiecare zi. Niciodată nu trebuie să rămână grăunţe după ce păsările au mâncat. Întotdeauna trebuie să fie prezente cantităţi adecvate de minerale, grit, scoici pisate, sare etc.

Nu mai faceţi schimb de porumbei.

Niciodată nu veţi avea porumbei sănătoşi dacă faceţi în mod constant schimb de păsări cu toată lumea. Odată ce vă întemeiaţi o colonie de păsări, lucraţi cu ele şi evitaţi tentaţia de a achiziţiona încontinuu alte exemplare. Schimbul constant de păsări e o cale sigură spre dezastru. Reţineţi că toţi crescătorii sunt de părere că păsările lor şi felul în care sunt întreţinute sunt excelente, dar, în realitate, habar n-au despre ce vorbesc. În majoritatea cazurilor, cu cât se laudă mai mult, cu atât se pricep mai puţin. De fapt, în majoritatea cazurilor lucrurile stau exact pe dos!

Bio-securitatea este o necesitate!

Nu primiţi vizitatori în crescătoria dumneavoastră. Cine ştie prin ce au trecut şi la ce vă vor expune păsările? Pe cât de simple sunt aceste noţiuni, ele reprezintă de fapt cheia oricărui sistem bio-securizat.

E de-a dreptul ilar să ne închipuim că un crescător obişnuit de găini (fie ouătoare, fie de carne) face mult mai multe pentru a-şi proteja cârdul de păsări de o contaminare decât fac majoritatea crescătorilor de porumbei voiajori!

Nişte lucruri destul de uşor de pus în practică, nu credeţi? Faceţi-le curăţenie, daţi-le mâncare şi apă, feriţi-i de contaminări, nu faceţi schimb de păsări, ţineţi-vă colonia izolată pe cât posibil, nu permiteţi accesul vizitatorilor înăuntru. Sunteţi 90% pe drumul către succes.

Medicament vs. Antibiotic

Ah, şi să nu uităm că întotdeauna trebuie să înţelegem diferenţa dintre un medicament şi un antibiotic. Da, da, deja aud replicile inteligente. Antibioticul e considerat de majoritatea un medicament, dar medicamentul nu e neapărat un antibiotic! Antibioticul funcţionează suprimând sistemul imunitar, în timp ce medicamentul în sine nu afectează cu nimic sistemul imunitar. Deci vedeţi că e o diferenţă clară. Există sute de crescători care folosesc greşit antibiotice cum ar fi Baytril. Ei încearcă să utilizeze această a 3-a generaţie de antibiotic ca pe un stimulent în curse. Adică, foloseşti produsul, acesta scoate din funcţiune sistemul imunitar, apoi, după ce tratamentul se încheie, are loc efectul de bumerang căci sistemul imunitar pare să funcţioneze peste capacitatea sa normală, si bingo, ai păsări în super formă. Sau nu e aşa? Nu e aşa pentru că, în realitate, acesta e drumul sigur către dezastru! Nu folosiţi aceste amtibiotice foarte puternice decât după ce medicul veterinar a întreprins o serie de teste specifice! În majoritatea cazurilor, antibioticele mai slabe şi de generaţie mai veche vă sunt mult mai de folos pentru sănătatea porumbeilor dumneavoastră.

Ţineţi sub control tricomonoza şi coccidioza!

În general, trebuie să ţineţi tricomonoza şi coccidioza sub control. Veţi vedea că, tratându-vă păsările la fiecare 6 – 8 săptămâni în cursul anului (nu trebuie să vă faceţi griji dacă porumbeii au pui de hrănit pentru că nu-i va afecta cu nimic), nici una dintre aceste două boli nu vă vor mai da bătăi de cap. În cazul tricomonozei, folosiţi Ridzol, în timp ce pentru coccidioză e mai mult decât suficient tratamentul cu Amperol. Aceste două produse pot fi utilizate în siguranţă şi combinate. Dozajul este următorul: o jumătate de linguriţă de Ridzol plus 12,55 cm3 de Amperol la 3,78 litri (1 galon) de apă. Le veţi administra în combinaţie, timp de 3 – 5 zile, în funcţie de scopul urmărit. Reţineţi că ambele bacterii care provoacă aceste boli sunt întotdeauna prezente în organismul porumbelului. Scopul nu este de a le eradica, ci doar de a le păstra la un nivel uşor controlabil, astfel încât performanţa să nu fie afectată. De avut în vedere că nici unul dintre aceste medicamente nu sunt antibiotice.

Paraziţii interni şi externi pot fi uşor ţinuţi sub control cu Ivomec. Trei picături administrate direct pe piele şi nu mai aveţi probleme cu ei.

Cu 60 de zile înainte de începerea sezonului competiţional, vă puteţi trata întreaga echipă de zbor cu capsule de Amoxicilină, în doză de 5 – 8 capsule de 500 mg. la 3,78 litri (1 galon) de apă, timp de 10 zile. Veţi constata o schimbare excepţională la păsările dumneavoastră. E o idee bună în special dacă trimiteţi un număr mare de păsări la concursuri. Este exact acelaşi antibiotic pe care îl iau adesea copiii dumneavoastră.

Dacă este cazul, se poate folosi Vetisulid împotriva infecţiei cu E. coli. Dozajul este de o jumătate de linguriţă la 3,78 litri (1 galon) de apă, timp de 3 – 5 zile. Folosit în proporţie de 2/3 – 3/4 linguriţă timp de 7 – 10 zile, veţi trata şi coccidioza. Adesea, infecţia cu E. coli va însemna rezultate slabe la zbor pentru porumbeii dumneavoastră.

După startul sezonului competiţional!

Veţi observa că, odată cu începerea sezonului de zboruri, crescătorii cei mai buni îşi tratează păsările în fiecare săptămână de concurs. Aplică un tratament de 3 – 4 săptămâni prin rotaţie, după cum urmează.

Săptămâna 1

Luni, marţi şi miercuri după concurs, tratează împotriva tricomonozei şi coccidiozei.

Săptămâna 2

După concurs, tratează duminică, luni şi marţi împotriva E. coli.

Săptămâna 3

După concurs, tratează duminică, luni şi marţi împortiva bolilor respiratorii. În ce priveşte aceste boli, puteţi folosi Doxin-WO sau orice combinaţie în care se regăseşte Doxicilină plus. Puteţi utiliza Doxicilină în proporţie de 1500 mg la 3,78 litri (1 galon), şi Tylan în doză de 3000 mg la 3,78 litri (1 galon) de apă.

Următoarea cursă!

Începeţi din nou ca în săptămâna 1. Veţi continua acest program timp de 8 – 10 săptămâni, atât cu maturii, cât şi cu puii.

Mai puteţi folosi o grămadă de alte produse, printre care DMG 2000, Carniplex, Red Cell, grâu încolţit, acid citric etc.

365 de zile pe an!

Ceea ce contează este să ţineţi tricomonoza şi coccidioza sub control timp de 365 zile pe an. Păstraţi adăposturile curate şi uscate, iar în timpul curselor trataţi după indicaţiile de mai sus. Astfel, vă veţi îmbunătăţi rezultatele în mod considerabil (indiferent de calitatea păsărilor sau de lipsa ei). Încercaţi. Imediat veţi observa diferenţa.

 

Sursa: http://www.silvio-co.com/pigeons/medicati.htm

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Despre tratamentele preventive!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.