Cu ce metoda voi zbura anul acesta ?

Cunosc crescatori care au in sange performanta absoluta la nivel de top. Toata lumea ii cunoaste pe acesti crescatori care se regasesc in topul rezultatelor la categoria preferata de zbor. Ei domina adesea intregul campionat in care concureaza.
Se crede ca ei detin anumite secrete ,pe care nu le divulga nimanui ,in asa fel sa nu aibe concurenta ,sau pot sa apese pe un buton al porumbeilor si performantele de top sunt prezente instant. Bineinteles ca nu este chiar asa, doar crescatorii mediocrii au aceasta impresie despre acesti mari campioni in diferite ocazii.
Marii campioni au puterea si capacitatea de a intelege natura porumbelului sportiv , creindu-i toate conditiile pentru a ajunge la performanta .De-a lungul anilor ,acestia au invatat prin studiu  comparativ si observatii , sa faca selectia ,sa recupereze porumbeii la capacitate maxima , sa ofere toate conditiile cerute  si nu se pierde cu firea, lucru care ii face sa se deosebeasca de restul multimii. Cand alti crescatori arunca prosopul in ring, marii campioni fac cu totul altceva: depun si mai mult efort.
Pentru a scoate ce este mai bun din porumbei, este nevoie de unele eforturi, si niciodata nu exista cale usoara de a face asta. Porumbeii, trebuie sa se antreneze mult si in mod regulat si uneori chiar este nevoie de antrenament cu masina. Pe langa asta, un organism de atlet precum cel al porumbelului trebuie mentinut in forma, nu merge de la sine. Prin asta spunem ca porumbeii trebuie sa fie sanatosi 100%, fara boli (asta inseamna curatenie si dezinfectie a crescatoriei in primul rand) si trebuie mentinuti fara “musafiri nepoftiti” in crescatorie si in organismal lor. Totul trebuie facut 100% timp de 365 de zile pe an, altfel nu merge. Facute doar in timpul sezonului, nu vor avea niciun efect si pot produce dezamagiri mai mari.Recuperarea porumbeilor de la zboruri de la distante mari necesita un program minutios care sa urmareasca in principal urmatoarele elemente: dezintoxicarea organismului pentru eliminarea metabolitilor acumulati in timpul zborului, recuperarea alimentara si recuperarea fizica.
Activitatea biochimica la nivelul tesutului muscular asigura dinamica zborului porumbeilor in concursurile columbofile fiind dependente de antrenamente sistematice si desigur o alimentatie bogata in seminte cu continut glucidic.Multi ,nu tin cont de aceste elemente ,ne antrenand corespunzator porumbeii sau mai grav ,ii forteaza pana ajung in starea de febra musculara , apoi se intreaba care au fost cauzele febrei musculare?Procesul biochimic este extrem de complex. Necesarul de energie conditioneaza intensitatea efortului muscular depus de porumbel pe timpul zborului. In transportul oxigenului prin organismul porumbelului, rolul esential revine unei componente a fibrei musculare numita mioglobina. Cantitatea de mioglobina din muschi este variabila de la pasare la pasare fiind conditionata de nevoia de oxigen a musculaturii. Antrenamentele sistematice si hranirea cu boabe bogate in glucide contribuie la formarea unei cantitati mai mari de mioglobina in muschii toracali, muschii aripilor in general in tesuturile musculare ale organismului care asigura travaliul miscarilor. Miglobina in cantitate mai mica in musculatura inseamna oxigen mai putin, o ardere insuficienta a glucozei si consecinta o insuficienta energie musculara necesara zborului. Nu se poate asigura necesarul de energie pentru contractia musculara prelungita solicitata de zborurile lungi si obositoare. Acidul lactic rezultat in urma proceselor biochimice care se petrec in tesutul muscular nu se elimina in proportie corespunzatoare. Porumbelul neantrenat suficient, deci cu continut mai mic de mioglobina va acumula cantitati tot mai mari de acid lactic. Se produce asa numitul proces de acidoza care perturba activitatea musculara.

A sosit momentul sa ne concentram asupra sezonului concursurilor care in scurt timp intra in linie dreapta. Noua din zece crescatori nu stiu cum sa procedeze, dar atunci cand ii auzi vorbind crezi ca nici unul dintre ei nu are nevoie de sfaturi din partea unui cunoscator. Aceasta atitudine a lor este un lucru straniu in sportul columbofil.
Trebuie sa fii capabil sa detectezi cele mai mici diferente cu cea mai mare acuratete. Orice opinie se bazeaza pe diferente. Este imposibil sa realizezi o selectie buna daca nu iei in calcul diferentele care exista. Eu unul nu cred ca super forma se poate construii intr-o singura zi . Orice am face pentru a motiva porumbeii , pentru a le induce forma , trebuie sa o facem pas cu pas. Cheia de bolta in pregatirea porumbeilor o reprezinta desigur metodele de zbor si acum doresc sa ma refer la metoda „naturalul”.S-a scris atat de multe materiale si opinii despre metoda vaduvie si foarte putin si vag ,despre metoda natural.Opiniile privind imbarcarea pentru cursele de distanta lunga  sunt impartite…sa imbarcam porumbeii zburati la natural pe pui mic,sau pe oua ciocnite?
S-au angajat masculi care alergau la cuib,femele care cloceau de 10-12 zile sau femele care cresteau un pui de cateva zile.Sau in cazul cand facem ca porumbeii sa cloceasca mai mult ( amplasand sub ei oua de plastic), pentru etapa cand ii pregatim vom pune sub ei un pui de 1 saptamana(6-8 zile) ?Se pare ca metoda văduvia clasică şi dublă sunt metodele folosite mai peste tot în ţară, s-ar părea că sistemul natural este învechit,doar  ca acest lucru este complet fals,deoarece vom observa că mulţi dintre crescatori,încă folosesc metoda de zbor „la natural” sau „pe cuib”în concursurile de maraton.Principala strategie folosită aici este următoarea:
la începutul sezonului, echipa de zbor este concurată la văduvie,simplă sau dublă (totală).Majoritatea crescătorilor de top pun accent pe masculi în cursele până în 650 – 700 km. Masculii văduvi sunt greu de învins când vremea este frumoasă, adică cer senin sau parţial acoperit şi temperaturi moderate.Dar, când distanţa creşte şi cursele devin tot mai dure,se pare că balanţa se înclină, în locul masculilor rapizi şi agresivi fiind preferate femelele calme şi echilibrate,zburate pe ouă de 10-12 zile,deoarece, în aceste condiţii, determinarea (motivaţia) şi nu viteza este factorul cheie în astfel de curse. Pentru aceasta metoda ,au reîmperechiat câteva dintre cele mai bune femele mature.Fie le lăsa să se împerecheze între ele, fie le împerechea cu masculul lor,astfel încât să poată oua. După care le angaja la etape de 950- 1100 km,pe ouă de 10-12 zile.De foarte multe ori, clasa ambele femele împerecheate lesbian şi care cloceau 4 ouă în acelaşi cuib!

Ca si la metoda vaduvie ,se poate lasa o boxa libera in compartimentul celor care participa la concurs, la metoda natural .  O tineti inchisa , si o deschideti din cand in cand in timpul sezonului .Pasarile din compartiment “miros” un teritoriu nou , iar rezultatele pot fii incredibile .Unii columbofili isi dispun boxele in interiorul compartimentului in forma literei “L” . Altii le pun fata in fata ,la o distanta de 1,5m …1,8m. Aceste aspecte pot creste rivalitatea in interiorul compartimentului , si implicit conditia fizica si forma . Dupa cum am mentionat anterior , este bine sa deschidem o boxa goala in timpul sezonului , dar ce mai putem face , este sa montam niste odihnitori foarte aproape de boxe , sau chiar in fata boxelor . Acestea pot determina un dublu efect . Unii porumbei vor sa isi adjudece odihnitoarea , iar cei a caror boxa este in apropierea odihnitorii , se pot simtii amenintati . Toate aceste aspecte , vor genera rezultate mult mai mari decat orice vitamina sau alte produse pe care columbofilii obisnuiesc sa le ofere porumbeilor sai .Eu cred ca cel mai important aspect este instinctul teritorial pe care porumbeii si-l dezvolta in mod normal atunci cand sunt zburati la natural. Instictul teritorial si dorinta de a se intoarce acasa sunt cele mai importante,atat pentru cei zburati la natural cat si pentru cei zburati la vaduvie,porumbelul vine acasa in primul rand pentru boxa sa.
Când o pereche a ouat şi cloceşte de câteva zile, încercaţi să mai puneţi un ou în cuib la fiecare două zile,până când vor cloci 5-6 ouă.
Apoi luaţi masculul şi mutaţi-l într-o boxă sau într-un compartiment separat, astfel încât să nu poată vedea crescătoria, perechea sau cuibul.
Acest lucru trebuie făcut în noaptea de dinaintea îmbarcării.Spre exemplu, dacă îmbarcaţi joi, îndepărtaţi masculul miercuri noapte.Femela nu îşi va da seama că masculul a dispărut decât în momentul când va fi rândul acestuia să clocească, a doua zi. Femela va ezita să-şi părăsească cuibul, ba chiar să mănânce,datorită ouălor suplimentare din cuib şi a faptului că masculul nu mai e acolo să-i ia locul, deci va deveni şi mai ataşată de cuib decât în mod normal.E posibil chiar s-o luaţi cu forţa de pe cuib şi să o hrăniţi într-o boxă separată,sau in alt compartiment, astfel încât să poată mânca şi bea apă. Când îndepărtati femela,lasati masculul să intre în compartiment.Va descoperi cuibul neprotejat şi se va grăbi să se aşeze pentru clocit.Îl lasati să se aşeze şi să stea pe cuib câteva minute bune ,pana se va linisti, după care îl îndepărtati din nou, ÎNAINTE de a-i permite femelei să se întoarcă în compartiment. Lasati si femela sa se aseze din nou pe oua cateva minute ,apoi ii veti lua si ii veti introduce in lada pentru imbarcare .Ambele păsări vor zbura foarte tare spre casă ca să-şi protejeze ouăle când în mintea lor se iveşte un semn de întrebare cu privire la responsabilitatea clocitului!
Multi crescatori vor sa zboare numai femelele la distante mari .Acestea trebuie sa fie MAME adevarate,lucru evidentiat in special prin comportamentul lor, femelele care arata o dragoste nebuna fata de puii lor.

 

Femelele intra intr-o forma exceptionala imediat cum ouale ating 8 zile,forma ce tine pana in momentul in care stau pe pui de 6-8 zile.Femelele zburate de pe oua ciocnite sau pui de 6-8 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite.Porumbeii intra in forma mai ales dupa aruncarea celei de-a doua remige primare.
Cea mai mare problema cu femelele zburate la natural o reprezinta antrenamentele,si apoi alimentatia.Hrănirea porumbeilor în timpul sezonului de concursuri necesită din partea crescătorului abilitatea de a face observaţii precise. Porumbeii trebuie hrăniţi în funcţie de duritatea ultimului concurs şi a celui care urmează. Păsările trebuie să revină în scurt timp la greutatea optimă de concurs. Asta înseamnă că trebuie să dispună de suficiente substanţe nutritive pentru a face faţă următorului zbor.
In cadrul metodei natural,cu atat de multe variatii ale pozitie de cuib : Oua de cateva zile,oua ciocnite,alergat la ouat,pui mici,pui mari,hranitul devine cu adevarat o arta,arta care este dobandita in ani intregi de columbofilie.Columbofilii care zboara la natural,trebuie sa isi verifice regulat la mana zburatorii,pentru a observa calitatea musculaturii si greutatea porumbeilor.Puterea de observaţie şi intuiţia crescătorului în privinţa găsirii greutăţii ideale de concurs a porumbeilor contează mult în obţinerea rezultatelor de top.
In cazul cand unul din parteneri a intarziat, iar cel ramas acasa vrea sa paraseasca cuibul cu ouale, sau in eventualitate ca s-au spart ouale, procedam in felul urmator:
– Perechea respectiva(ambii porumbei), va fi scoasa afara din crescatorie si 2-3 ore nu li se permite intrarea.
Dupa acest rastimp, permitem intrarea femelei la cuib, unde am pus doua oua incalzite.Daca femela le primeste si se aseaza pe cuib, atunci permitem si intrarea masculului.In caz ca nu reusim cu aceasta metoda, incercam sa punem in cuib, pui mici, care de regula sunt primiti, dupa care vom inlocui puii cu oua incalzite.
Acest lucru este bine sa-l facem pentru a evita, ca femela sa oua din nou, deoarece nu este recomandat, ouatul de doua ori intr-o luna.Consider ca NU este recomandat timiterea porumbeilor in curse lungi daca masculii bat la cuib sau femele care sunt batute la cuib, intrucat sunt agitati si nervosi si tot in aceasta perioada porumbeii nu mai mananca suficient ,epuizandu-si energia .Deasemeni femele care au depus un ou, urmand ca pe cel de al doilea ,sa-l faca in masina , intrucat femela este epuizata fizic ,pierzand multe minerale din corp ,pentru a fabrica ouale.Deasemeni femela sau mascul care hraneste cu pasta, intrucat exista riscul ca pasta sa intre in fermentatie, din cauza caniculei si efortul depus .  Si mascul care are pui mari, isi pierd interesul .Daca aveti imaginatie bogata ,puteti sa aplicati si alte variante !

1 Comment on "Cu ce metoda voi zbura anul acesta ?"

  1. Un articol excelent!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.