Corect sau greşit?

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Nu eram sigur că starea de sănătate a porumbeilor mei era bună, aşa că m-am dus la medicul veterinar. “Totul este în regulă, pur şi simplu sunt ieşiţi din formă şi nu are rost să trataţi păsările care nu sunt bolnave. Aveţi şi dumneavoastră un pic de răbdare”, mi-a spus el. Două săptămâni mai târziu, s-a dovedit că avusese dreptate. Vremea s-a schimbat, condiţia fizică s-a îmbunătăţit şi au concurat bine. Când i-am spus unui prieten columbofil ce s-a întâmplat, acesta mi-a replicat: “Eu nu îmi asum riscuri. În prima zi a săptămânii, tratez împotriva tricomonozei, în prima zi a celeilalte săptămâni împotriva problemelor respiratorii, săptămâna următoare împotriva coccidiozei, după care procedura se repetă. Astfel, scutesc banii pe care tu îi cheltuieşti cu veterinarul. Mai mult, posibilitatea ca păsările să nu fie în formă este mică.” Nu eram deloc de acord cu el. Mai repede aş da banii unui veterinar decât să-mi tratez păsările împotriva unei boli necunoscute, dacă există una. Ideea e următoarea: dacă păsările nu sunt în formă, nu înseamnă neapărat că sunt bolnave. Medicamentele sunt destinate tratării bolilor, nu aducerii porumbeilor în formă.

 

FORMA


Nu eram convins de starea lor de sănătate deoarece le lipsea vitalitatea şi nu se năpusteau afară să se antreneze. Cu mult timp în urmă, în astfel de cazuri, mă amăgeam singur spunându-mi că “nu vor să se antreneze deoarece vor să-şi apere boxele.” Acum m-am lămurit. Antrenamentul spontan în jurul crescătoriei e cel mai bun indiciu referitor la condiţia fizică a porumbeilor. Peştele trebuie să înoate ca să aibă gust bun. Porumbeii trebuie să se antreneze din proprie iniţiativă ca să concureze bine. Dar asta nu e tot.

ADEVĂRAT

– Porumbeii în formă au pudră pe pene;

– Sunt nerăbdători să facă baie, deşi acest lucru depinde şi de starea vremii;

– Dimineaţa, dejecţiile nu trebuie să fie împrăştiate prin toată boxa;

– Par mai mici iar ochi le strălucesc;

– Talpa piciorului este curată (foarte important!), pe inele nu trebuie să fie nici urmă de găinaţ;

– Porumbeii în formă nu stau într-un picior;

– Şi, cum am spus, modul în care se antrenează e un bun indiciu.

 

Dacă deschideţi trapa, aceştia trebuie să zboare afară. Dacă în interior mai rămân unele păsări, asta trebuie să vă dea de gândit. Şi, după ce le-aţi dat drumul afară şi vă uitaţi de jur împrejur, nu ar trebui să-i mai vedeţi. Nu trebuie să facă nici măcar un cerc, ci să dispară la orizont în linie dreaptă. Puii în formă stau pregătiţi, cu gâturile întinse, gata să dea buzna afară cu un zgomot asurzitor când îi lăsaţi liberi. Apoi, după câteva secunde, trebuie să dispară din raza vizuală. Nici unul nu trebuie să rămână în interior.

 

FĂRĂ MÂNCARE

Porumbeii mei par să fie imuni la Adenoviroză. Nici unul dintre ei nu a suferit de această boală de vreo 15 ani încoace. Pentru alţi crescători, Adenoviroza (“boala păsărilor tinere”) e un adevărat coşmar din moment ce se confruntă cu ea în fiecare an. În cazul unei infecţii, NU HRĂNIŢI PĂSĂRILE timp de 2-3 zile. Le va ajuta să se recupereze. Bineînţeles că apa trebuie să fie la discreţie. Unii crescători iau adăpătoarea din crescătorie, astfel încât păsările să bea mai puţin. Asta e o greşeală enormă. Porumbeii se deshidratează de tot, acest lucru provocându-le moartea.

 

PIERDERI

Şi puilor trebuie să le acordaţi libertate să iasă afară, de preferat pe înserate, până în jurul vârstei de 3 luni. Dacă, în mod normal, le daţi drumul afară seara, iar apoi, într-o zi, îi eliberaţi dimineaţa, e posibil să vă dispară. Îmi aduc aminte de un episod ce i s-a întâmplat lui Jos Klak. Datorită vremii frumoase de afară, îngrijitorul crescătoriei sale a vrut să se ducă pe plajă cu soţia şi copiii. I s-a spus că porumbeii trebuie să se antreneze zilnic, aşa că le-a dat drumul la răsărit. În acea zi, vremea era senină, ceea ce a agravat situaţia.

 

Dacă aţi cumpărat un pui care e prea mare să-i daţi drumul la zbor sau dacă vreţi să aduceţi un matur în propria crescătorie, eliberaţi-l seara târziu, preferabil când plouă, alături de celelalte păsări. Şansele ca pasărea să se înveţe sunt mai mari. Din când în când, se întâmplă ca o pasăre să lipsească de acasă şi să se întoarcă mai târziu, sau să plece din nou pentru mai multe zile. Probabil şi-a găsit un partener în altă parte şi, într-un final, e posibil s-o pierdeţi pentru totdeauna. Ar trebui s-o împerecheaţi şi să-i daţi drumul afară numai pe înserate, când afară e vreme urâtă.

 

SCĂLDATUL

Porumbei au nevoie de baie cu regularitate, dar să nu-i lăsaţi niciodată să se scalde seara. Vor intra în noapte uzi din moment ce nu vor face mişcare şi acest lucru le va periclita forma. Dintr-un motiv anume, porumbeii nu au chef să se scalde în zilele însorite şi călduroase aşa cum fac oamenii, ci preferă să facă o baie pe vreme ploioasă. Unii crescători îşi masează păsările într-o baie călduţă la întoarcerea dintr-o cursă dură. Nu strică, însă e pierdere de timp. Acestea nu îşi vor zburli penele, deci apa nu va ajunge acolo unde trebuie, pe suprafaţa pielii. Şi sarea de baie special concepută pentru aşa ceva e inutilă. Puţină sare obişnuită şi oţet au aceeaşi eficienţă şi sunt şi mai ieftine.

 

CONTROL

Dacă vă duceţi la medicul veterinar cu mostre de excremente, puneţi-le într-o pungă de plastic, nu în hârtie de ziar, care se usucă. Şi, mai indicat, colectaţi dejecţii timp de mai multe zile. E posibil ca, într-o zi anume, porumbeii să nu elimine nici un ou de parazit intestinal sau coccidii, lucru care va induce în eroare veterinarul. Prelevaţi mostre timp de mai multe zile, de la mai mulţi porumbei. Coccidioza se poate vindeca instantaneu când porumbeii se odihnesc într-un adăpost uscat.

 

NEINSPIRAT

Atunci când importă porumbei, unii crescători îi împerechează între ei “pentru a-i păstra puri.” Greşit! În cazul acesta, împerechezi “necunoscut” cu “necunoscut”. E mai bine să-i împerecheaţi cu cele mai bune păsări pe care le deţineţi. Astfel, veţi avea doar un singur “semn de întrebare” şi e o cale mai rapidă să descoperiţi care import are valoare. Dacă este mascul, împerecheaţi-l cu mai multe femele. E calea cea mai rapidă de a afla cât de bun sau prost este.

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Corect sau greşit?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.