Columbodromul – partea 1.

Jucatorii de columbodroame si proprietarii de columbodrom.

Jucatorii de columbodrom sunt o specie aparte in peisajul columbofil. Din lipsa de timp pentru a juca in campionatul national ( cum este cazul meu ), din curiozitatea sa vezi care este locul tau daca ar fi sa joci in campionatul lumii sau valoarea ta la nivel European , sau pur si simplu din dorinta de ati verifica valoarea materialului genetic, alegi varianta de ati trimite cativa porumbei in columbodrom.
Dar in care columbodrom? Este probabil cea mai grea intrebare la care trebuie sa raspunda un jucator de columbodrom. La inceput trimiti puii la columbodroamele cu o taxa de participare mai mica, mai aproape de tine sau la proprietarii de columbodrom pe care ii cunosti mai mult sau mai putin.
Eu am 4 ani de cand am inceput sa joc in columbodroame pe intreg mapamondul , am vizitat si analizat cateva mii de porumbei si am observat diferite etape in cateva zeci de columbodroame . Am adunat date, filmari, fotografii si inregistrari de la diferiti columbofili jucatori, ingrijitori si manageri de columbodrom.
In urma observatiilor si a discutiilor cu managerii de columbodroame , dar mai ales cu ingrijitorii din columbodroame am ajuns la cateva concluzii , care sigur, cu vremea se vor intari, sau pur si simplu vor fi sterse sau modificate. Cele mai multe informatii le-am primit de la ingrijitori , si ceea ce este interesant ca si cei din Romania , Germania si cei din Spania sau Portugalia au spus aproximativ aceleasi lucruri . Manageri tot timpul incearca sa prezinte lucrurile in roz , castiguri imense pentru participant, fair play, transparenta 200 %, dar scopul lui este sa castige cat mai mult , economisind in detrimentul puilor. Nu este caz general, ci doar in proportie de 90%.

Cum ar trebui sa arate un columbodrom?


In primul rand columbodromul, ca si constructie ar trebui sa fie doar o singura cladire. Daca la primirea puilor , pentru a fi mai usor pentru administrare si pentru adaptarea puilor mai usor si din motive de sanatate ar trebui sa se poata compartimenta. Dar In momentul in care se face ultimul inventar si se cipeaza puii, usile ar trebui eliminate . Puii trebuie sa circule liber in intreaga cladire. Daca in timpul antrenamentelor un pui va intra in alt compartiment decat in cel in care a crescut se va simti exact ca intr-o cusca straina, in plus locul pe odihnitoarea cu care era obisnuit, dintr-o anume pozitie, poate fi ocupata de adevaratul proprietar si va incepe o mica lupta, ce poate afecta unul sau chiar pe amandoi pui.

In privinta numarului de odihnitori : acesta trebuie sa fie cu 10-15% mai mare decat numarul de porumbei acceptati de columbodrom. Toti ingrijitorii au spus ca nu ar trebui sa existe pui care sa stea pe jos. Asa ar identifica cel mai usor puii care dau semn de boala.
Fata columbodromului trebuie sa fie deschisa , cu plasa pe minim 2/3 din suprafta. Despre orientarea columbodromului inspre est, sud, sud-vest nu are sens sa mai amintim , ca este un lucru mai mult decat normal.

Capacitatea columbodromului si spatii de carantina.


Capacitatea columbodromului trebuie sa fie de maxim 2.5 pui pe m³, cu toate ca majoritatea celor cu care am discutat spun 2 pui pe m³. Dar sa fim un pic si de partea managerilor de columbodrom care vor cat mai multi pui posibil, in unele cazuri dublu sau triplu fata de capacitatea columbodromului. Adica daca managerul de columbodrom anunta capacitate de 1.000 de pui, constructia columbodromului trebuie sa aiba minim 400m³. De exemplu 45 de metri deschidere, 3 metri adancime si 3 metri inaltime. Acest spatiu doar pentru pui. In plus ar trebui sa aiba un compartiment , total separate si izolat, cu boxe individuale pentru primele zile de primire a porumbei si ulterior pentru porumbeii loviti sau accidentati. Porumbeii bolnavi trebuie eliminati din prima clipa de boala, ca pot crea probleme enorme ulterior cu pierderi majore. Columbodroamele nu apartin de crucea rosie. Mai mult ca sigur ca managerii de columbodroame o sa conteste vehement aceste conditii tehnice ale constructiei. Supra aglomerarea columbodromului duce la afectiuni respiratorii , care sunt principala cauza a pierderilor, in special la antrenamente. Deci daca tot vorbesc de fair play si transparenta , managerii de columbodrom ar trebui sa inceapa cu datele tehnice ale columbodromului.

Un procent optim de pierderi, acceptat de ambele tabere?


Pentru a verifica cat de buna este administrarea unui columbodrom exista o formula cu care absolut toti ingrijitorii din columbodroame au fost de accord. Din pacate anul acesta am aflat-o. Numarul de porumbei care participa la primul antrenament trebuie sa fie mai mare sau egal cu 95% din numarul de porumbei inscrisi initial . Adica daca au fost inscrisi 1.000 de pui numarul puilor la primul antrenament trebuie sa fie minim 950.
Daca procentul de pierderi este mai mare de 5%, atunci stergeti acel columbodrom din lista voastra, deoarece acolo au grave probleme de administrare. Pierderea este exclusiv a columbodromului si nu are a face cu valoarea porumbeilor. Supra aglomerarea, bolile care vin din anii precedenti, conditiile de aclimatizare si adaptare a puilor sunt gresite. Daca stiti un columbodrom care la data cand incepe colectarea puilor, mai are porumbei in el stergeti-l si pe acela din lista voastra. Un columbodrom trebuie sa fie minim 30 de zile absolut gol in timp in care sa se efectueze minim 2 dezinfectii totale. Bineinteles pe langa curatenia generala.
Oferta ca daca se pierd puii pana la primul antrenament ii poti inlocui in urmatorul an este o inselatorie. Ei trebuie inlocuiti in acelasi an sau inapoiata taxa. Adica sa mai fiu inca odata PROST si sa-ti mai trimit inca un an porumbei, daca tu nu stii sa-I ingrijesti si nu ai conditii optime ? Porumbeii aceia costa bani, mai multi sau mai putini. La inceputul evolutiei columbodroame ii puteai inlocui in acelasi an si doar daca tu nu aveai posibilitatea optai pentru anul urmator.
In regulamentul initial al FCI pentru columbodroame, era un articol care spunea ca nu se ia in considerare , in campionatul FCI a columbodroamelor punctajul din columbodromul FCI , care are la etapa finala are un numar mai mic de 25% din numarul porumbeilor inscrisi initial. Din pacate am vazut ca nu prea se aplica acest articol, cu toate ca are logica si in felul acesta ar obliga proprietarii de columbodrom sa-si dea mai mult interes si pentru porumbeii inscrisi si nu numai pentru propriul buzunar. Daca initial ai avut 1.000 de pui si la etapa finala mai ai 200 de porumbei atunci ar trebui sa faci cateva schimbari majore. Astazi nu mai exista porumbei prosti, doar columbofili slab pregatiti, care nu sunt in stare sa administreze un numar mare de porumbei, proveniti din locatii diferite. Poti sa fii un super jucator in campionatul national, un geniu in reproductie si sa ai rezultate in alte columbodroame si sa fii o nulitate in administrarea propriului columbodrom. Faptele dovedesc ca lucrurile stau in acest mod.
Eu as adauga la acel articol inca un amendament care ar trebui sa precizeze ca columbodromul care inregistreaza 2 ani la rand pierderi mai mari de 75% din numarul porumbeilor inscrisi pana la etapa finala , sa fie eliminat din circuitul FCI. Bine inteles asta ar insemna o pierdere financiara pentru FCI, dar ar putea fi compensata prin acceptarea altor columbodroame in circuitul FCI.
Initial am crezut ca acele columbodroame acceptate in circuitul FCI sunt columbodroame care intradevar prezinta pe langa fair play, transparenta si o buna gestionare si administrare a porumbeilor din columbodrom . Lucrurile in realitate nu stau chia asa, iar acea sigla a FCI nu este garantul a unui columbodrom in care chiar merita sa trimiti porumbei. Sunt columbodroame care nu sunt in circuitul FCI si sunt foarte bune, si columbodroame sub sigla FCI de care ar trebui sa te tii departe tare de ele.
Cele trei formule ar trebui sa fie luate in calcul cand este acceptat un columbodrom in circuitul FCI si nu prietenia sau relatiile dintre conducerea FCI si managerii de columbodrom:
1. Spatiul si numarul de porumbei acceptati
2. pierderea pana la primul antrenament maxim 5% din porumbeii inscrisi
3. pierderea pana la etapa finala maxim 75% din porumbeii inscrisi
FCI poate sa faca ce vrea, dar noi ca si jucatori de columbodrom ar trebui sa tinem cont de cifrele concrete si sa analizam de doua ori faptele reale din anii precedenti si nu reclamele si siglele , inainte de a hotari unde sa trimitem porumbei si in cine sa avem incredere si in cine nu. Eu as parafraza vechiul proverb : “ la pomul laudat sa nu mergi de doua ori “.
Sa revenim si sa discutam despre asteptarile noastre, ca si participanti, de la managerii de columbodrom. In primul rand am dori sa stim cum merg lucrurile in columbodrom cu bune si rele. Noi , participantii de columbodroame , traim emotiile pe care le are un crescator normal , zi de zi in crescatorie, prin ceea ce se afiseaza pe pagina columbodromului. Si nu suntem absurzi. Se poate oricand ca un pui ce a zburat bine la cateva etape sau antrenamente, sa-l loveasca uliul, sa se imbolnaveasca sau pur si simplu sa dispara. De aceea am rugamintea si pe aceasta cale la managerii de columbodrom sa scrie si sa afiseze si imbarcarile , nu numai rezultatele. Vreau sa stiu daca porumbelul s-a pierdut la antrenamentul respectiv, sau pur si simplu a disparut si nu a fost imbarcat. Stiu ca acest lucru inseamna mai multa munca , dar face parte din transparenta si este normal sa se intample asa. Pentru mine conteaza, deoarece stiu cum sa fac sau sa nu fac perechile viitoare.
De asemenea imi dau seama ca un system de constatare on line este scump , dar macar ai bunul simt si afiseaza regulat sosirile, mai ales la finala, bineinteles daca nu ai ceva de ascuns . Sau daca tot s-a facut un efort si ai cumparat un system de constatare , verifica-l inainte de a afisa link-uri care nu duc nicaieri.
Eu am ajuns la concluzia ca mai bine dai porumbei in columbodroame in care sunt premii normale, dar managerul si ingrijitorii chiar se pricep la porumbei, decat sa visezi la nu stiu ce premii si sa te lasi pacalit de reclame multe si pompoase. Cu cat reclama unui columbodrom este mai agresiva si mai pompoasa , cu atat este mai proasta calitatea acelui columbodrom. Acele columbodroame atrag client doar prin reclama si nu cum ar fi normal prin calitatea si conditiile columbodromului.
In ultimii 3 ani, am strans date si informatii despre foarte multe columbodroame, atat unde am participat si eu si de unde nu am participat. Am filmari si inregistrari cu ingrijitori si cu aspect din columbodroame in anumite momente critice, dar nimeni nu a spus ceva despre ele. Am momente extraordinar de frumoase dar am si imagini extrem de dezagreabile. De aceea concluziile pe care le trag si afirmatiile pe care fac , au un suport material.
Stiti exista liste cu punctaj pentru cele mai bune restaurante sau critici aduse altor restaurante . O asemenea lista am facut si eu dar a columbodroamelor. Lista este partiala si nu a tutur columbodroamelor. Astept sa se incheie anul competitional in columbodroame si am sa public o sinteza a columbodroamelor pe care le-am analizat in cei 3 ani, cu bune si rele. Cu imagini si pareri a ingrijitorilor, fara stirea managerilor. Concluziile o sa le trageti voi.
Ca sa va fac curiosi am s ava prezin partial doua aspect .
un aspect negativ : am o inregistrare de la un ingrijitor in care are filmat sacii in care punea puii morti cu zecile si mi-a spus ca in ultima saptamana a aruncat zilnic zeci de pui morti, dar seful lui nu vrea sa duca cativa pui la laborator sa vada ce au, ca sa nu se afle de mortaciuni si de probleme si le da tratament asa dupa ureche , iar problemele cu boala nu inceteaza, iar el primeste suturi. Cee ace este mai grav este ca nu s-a intamplat doar intr-un an , problemele au continuat si anul trecut si isi continua drumul si anul acesta si culmea este si un columbodrom al FCI, cu multa reclama prin Europa.
Sa va spun si ceva pozitiv : cel mai bun columbodrom in privinta ingrijirii porumbeilor, este pe departe columbodromul din USEDOM.
Mirko Jager este fantastic atat ca manager cat si ca ingrijitor. Atat anul trecut cat si anul acesta are antrenamente cu pierderi 0 ( ZERO ). Si vorbim de 1600 de porumbei anul acesta si 1.200 anul trecut. Planul lui de zbor si antrenament ar trebui sa fie studiat si aplicat macar partial de toti proprietarii de columbodrom.
De exemplu anul trecut la primul antrenament afisat, cel cu numarul 3 are 1.187 porumbei si initial a avut 1.206 inscrisi. La imbarcarea pentru finala are 1.018 porumbei si sositi de la finala 984 porumbei – 376Km. Si fiind primul lui an ca manager si ingrijitor a fost urmarit si controlat din mai multe directii, inclusiv de alti proprietari de columbodroame din Germania, care inregistrau pierderi masive inclusive de la antrenamente . Am crezut ca a fost o intamplare dar anul acesta a inceput la fel.
Deci nu porumbeii conteaza, ci valoarea columbofilului, a omului din spatele columbodromului.
Columbodromul din Usedom este sub sigla FCI. Daca doriti faceti o comparatie cu columbodroamele FCI din Romania sau din Europa ( ca sa comparam mere cu mere ) . Bine inteles puteti analiza orice columbodrom ca nu doar cele ale FCI ar trebui sa indeplineasca aceste criterii . Porumbei inscrisi, porumbei la primul antrenament, porumbei imbarcati finala. Ca date constructive despre columbodrom nu afiseaza nimeni, ca ei sunt constienti ca le suprapopuleaza.
Multe indeplinesc formulele expuse mai sus, dar sunt destule care sunt ramase in urma.
Acestea sunt doar parerile mele personale, bazate pe fapte si cifre. Fiecare dintre noi are dreptul sa faca propriile analize si sa traga singur concluzii. Mi-ar place daca mi le-ati impartasi si mie .
Deoarece etapele finale de abia de acum incep sa se apropie va doresc success tuturor concurentilor din columbodroame si multa sanatate proprietarilor de columbodrom.

Autor, Danut Lucian Bacalu.

Be the first to comment on "Columbodromul – partea 1."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.