Bolile porumbeilor – Intrebari si Raspunsuri!

Unii dintre porumbei pierd in greutate si sunt numai piele si os. Care este cel mai bun tratament?

Intrebare pusa de Bertram Debono

Mi-am vaccinat toti puii impotriva paramixovirozei la intarcare, iar starea de sanatate a porumbeilor era excelenta. Dar observ ca, la implinirea varstei de 2-3 luni, puii incep sa piarda in greutate si majoritatea sunt numai piele si os. Intre timp, puii arata destul de sanatosi, dar la mana se poate simti o pronuntata lipsa a masei musculare in zona carenei sternului. Cel mai uimitor e faptul ca am doua compartimente distincte si am separat fiecare pereche de pui. Cei aflati intr-un compartiment au slabit, in timpul ce restul si-au pastrat conditia si forma fizica ca atunci cand aveau 1-2 luni. Credeti ca poate fi vorba de o infectie bacteriala de tipul E coli care sa le cauzeze puilor din primul compartiment pierderea in greutate? Daca raspunsul este afirmativ, care ar fi cel mai bun tratament?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Sunt cateva boli care pot provoca astfel de simptome. In primul rand, ai verificat daca pasarile au viermi intestinali? Daca nu ai posibilitatea sa le verifici excrementele, eu le-as face un tratament impotriva viermilor. In al doilea rand, si paratifosul poate fi cauza. In acest caz, un antibiotic bun, urmat de un program de vaccinare pot da rezultate. Sunt posibile si alte boli, insa putin probabil din cunostintele pe care le am.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2571

Care este cel mai indicat vaccin impotriva paratifosului? Vaccinul activ sau inactiv?

Intrebare pusa de Dave Hawkins

M-ati putea sfatui care ar fi cel mai indicat vaccin impotriva paratifosului: vaccinul activ sau inactiv? Atunci cand folosesc vaccin inactiv, este necesar ca pasarile sa fie vaccinate de doua ori?

 

Raspuns oferit de Dr. Wim Boddaert

Legat de vaccinul impotriva paratifosului, puteti folosi doua tipuri de vaccin:

 • vaccin inactiv: spre exemplu Colombovac Paratyfus, in acest caz fiind nevoie sa vaccinati la inceput de 2 ori, cu 3 saptamani de pauza intre inoculari;
 • vaccin activ: spre exemplu Zoosal (din Germania), iar aici nu e nevoie sa vaccinati decat o singura data.

In ambele cazuri, eu prefer sa le administrez mai intai un tratament cu antibiotic timp de 10 zile, si dupa aceea sa-i vaccinez. Ambele tipuri de vaccin dau rezultate bune (cu conditia sa fie utilizate corect).

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/159

 

 

 

 

 

 

De ce excrementele porumbeilor mei sunt inconjurate de apa?

 

Intrebare pusa de A.M.

De ce excrementele porumbeilor mei sunt inconjurate de apa? Am observat acest lucru de multe ori.

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Cand porumbeii prezinta apa in jurul excrementelor, inseamna ca urina pasarii respective contine mai multa apa decat de obicei (in mod normal, urina trebuie sa fie solida si alba). Asta poate insemna ca porumbelul fie a baut prea multa apa, fie ca are o problema renala. Acest lucru poate fi cauzat de unele infectii cu paramixovirus sau adenovirus de tip 2. Daca porumbelul da impresia ca e sanatos, atunci apa din jurul excrementelor se datoreaza unui consum prea mare de lichid.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2562#content

 

 

Adenovirus

 

Intrebare pusa de Jorge Patricico

Ce recomandati in cazul infestarii cu Adenovirus?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Este important sa tratati porumbei impotriva infectiilor secundare. Un examen medical corespunzator va poate indica cauza. In majoritatea cazurilor este vorba de E coli. Este indicat sa aveti o antibiograma ca sa fiti sigur de ce antibiotic este nevoie. O nutritie echilibrata si un program de suplimente alimentare sunt primordiale pentru a oferi porumebilor cea mai buna imunitate impotriva virusului. Ficatul trebuie in mod special protejat deoarece virusul poate afecta foarte grav acest organ intern.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2562#content

 

 

Porumbei mei au fungi. Cum ii pot trata?

 

Intrebare pusa de Espedito Micallef

Un prieten de-al meu le-a facut un control porumbeilor, iar medical veterinar i-a spus ca porumbeii sufera de o infectie fungica. Ce tratament credeti ca ar trebui sa le administreze porumbeilor?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Daca problema o reprezinta ciuperca aspergillus, in primul rand ar trebui sa rezolvati cauza care a generat aceasta problema, dupa care un tratament cu Amphotericin B va poate fi de ajutor (insa este dificil de tratat). Daca aveti de-a face cu candidoza, atunci cel mai indicat este sa tratati cu Nystatin.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2394#content

Se pot contamina porumbeii cu virusul gripei aviare?

 

Intrebare pusa de Henry Byrne

Imi putei spune daca Federatia Columbofila Internationala a intreprins o serie de teste pentru a dovedi medicilor veterinari ca porumbeii voiajori nu se pot contamina cu virusul gripei aviare?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Nu am nici o confirmare oficiala a unui astfel de demers. In luna decembrie, impreuna cu unul dintre colegii mei, Dr. Lanneau, am redactat o scrisoare pe aceasta tema catre autoritati, in care am prezentat unele argumente in legatura cu porumbeii si porumbeii voiajori. Aceasta scrisoare a avut succes de vreme ce porumbei nu mai cad acum sub incidenta reglementarilor impuse altor pasari. Din informatiile stiintifice pe care le am pana in acest moment, nu putem spune ca porumbeii nu se pot contamina cu varianta agresiva a virusului H5N1. Pe de alta parte, nu exista nici un indiciu care sa dovedeasca ca porumbeii pot transmite acest virus.

Totusi, este o certitudine faptul ca porumbeii sunt mult mai putin susceptibili de a se contamina fata de majoritatea celorlalte specii de pasari, si chiar fata de carnivore, cum ar fi felinele. Este demonstrat faptul ca felinele se pot imbolnavi si muri de pe urma virusului H5N1 (avand o rata crescuta a mortalitatii) si pot transmite virusul si altor specii.

De asemenea, nu s-au raportat niciodata porumbei morti in grup cum a fost cazul altor specii de pasari (si chiar in cazul tigrilor din Asia). Daca virusul este endemic (prezent intr-un numar mare de pasari) in Asia, asta denota faptul ca porumbeii au o rezistenta relativ sporita impotriva virusului si ca nu e un aspect foarte important pentru epidemiologie.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet?page=7

 

 

Ce inseamna ciuperca de gusa?

 

Intrebare pusa de Welchta

Mi-ati putea spune ce inseamna ciuperca de gusa?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Este o ciuperca denumita candida, care poate provoca o boala (candidoza) la nivelul gusii si intestinelor. Apare indeosebi in cazul porumbeilor carora li se administreaza prea multe medicamente (antibiotice), cum ar fi doxicilina. Diagbosticul este pus in urma exmanului citologic.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2535#content

 

 

Ce pot face atunci când porumbeii slăbesc şi ochii le lăcrimează?

 

Intrebari puse de Roderick

Daca imi este permis, as avea cateva intrebari legate de porumbeii mei, sezonul competitional incepand in octombrie.

 1. Cand mi se intorc porumbeii de la antrenament, constat ca unul dintre exemplare are ochii umezi. Ce tratament ar fi indicat in acest caz?
 2. Ce ar trebui sa fac cand porumbei incep sa piarda in greutate?
 3. Care sunt cele mai bune metode de motivare a porumbeilor?

 

Raspunsuri oferite de Dr. Vincent Schroeder

1) Cele mai bune 2 produse sunt: Doxicilina sau Baytril. Cand administratii un astfel de medicament, trebuie folosit minimum 10 zile. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca lotul de porumbei nu are tricomonoza, deoarece aceasta boala este prezenta in proportie de 90% in astfel de cazuri.

2) Cand porumbeii incep sa scada in greutate, cel mai bine ar fi sa consultati un medic veterinar pentru a efectua un control asupra celor mai frecvente boli (tricomonoza, coccidioza, viermi intestinali etc.). Cand medicul veterinar nu depisteaza nici o boala, totusi porumbeii continua sa piarda in greutate, cel mai indicat ar fi sa sacrificati un porumbel pentru a fi analizat intr-un laborator performant. Dupa ce aflati cauza bolii, e usor sa administrati tratamentul corect.

3) In cazul zborurilor de fond, eu nu cred in motivare. La mine in crescatorie, spre exemplu, cele mai bune rezultate (Loc 1 International Bordeaux, Loc 2 National Montaunban etc.) le-am obtinut intotdeauna cu porumbei care au fost imbarcati in liniste deplina, cu calm si fara agitatie. Pe distante cuprinse intre 100 si 400 km, puteti folosi unele metode de motivare a porumbeilor, insa nu la inceputul sezonului.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2412#content

 

 

Am observat niste puncte albe in zona faringelui. Poate fi acest lucru o problema?

 

Intrebare pusa de Lee

Am o mica problema cu porumbeii. Cand ma uit pe cioc, observ niste puncte mici si albe in zona faringelui. Mi-am supus porumbeii unui test si a reiesit ca problema este cauzata de o ciuperca. Am tratat pasarile cu medicamentele ce mi-au fost indicate, dar punctele nu dispar niciodata, iar puii sunt contaminati de parinti. Cumva am de-a face cu o ciuperca? In cazul unui raspuns negativ, despre ce credeti ca ar fi vorba si ce tratament ar trebui aplicat?

 

Raspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Punctele albe in zona faringeala pot fi niste calculi provocati fie de o infectie cu herpes, fie de ciuperci, fie de tricomonoza. Calculii pot fi ceva normal, nu afecteaza cu nimic porumbeii si nu pot fi asociati cu vreo boala. Cand punctele sunt cauzate de infectia cu Herpes, e posibil sa dispara dupa cateva saptamani, dar, in acelasi timp, porumbeii pot avea uneori si probleme cu sistemul respirator, deci este indicat sa tratezi si importiva acestor boli. Cand problema o reprezinta infectia cu tricomonoza, este recomandat tratamentul cu Berimax. E posibil sa aveti de-a face in acelasi timp si cu o ciuperca, insa aceasta ar fi doar o infectie secundara, punctele nefiind cauzate de aceasta. Exista posibilitatea ca problema sa se fi rezolvat deja, dar spuneti ca inca mai observati unele puncte mici si albe. Intrebarea mea este daca porumbeii dumneavoastra prezinta in acest moment semne de boala?

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2412#content

 

 

 

Am remarcat aparitia simptomelor “cortinei” laringeale. Ce pot face in acest caz?

 

Intrebare pusa de Carlyle Smith

Prin intermediul filmului “Secretele campionilor”, in care era prezentat Jim Jenner, am aflat iarna trecuta despre teoria “cortinei” laringeale.

Suntem un grup mic de columbofili din Atlantic, Canada, si trebuie sa recunosc ca aceasta teorie e ceva nou pentru noi.

In orice caz, aceasta teorie ne-a pus pe ganduri. Nu stiu daca sunteti de acord cu ea, dar avem urmatoarea intrebare:

Aproximativ doua sute dintre pasarile noastre au fost supuse unui control. Am vazut la proprii porumbei tot ce era prezentat in acel film (de la aspectele pozitive la cele negative). Mai mult, am observat unele pasari cu puncte albe, altele cu o crusta verticala in cerul gurii ce nu parea doar un strat subtire etc.

Exista vreun site care sa ne arate cum trebuie analizati porumbeii, ce trebuie sa cautam, mai multe exemple de cazuri pozitive si negative etc.? Dumneavoastra ce opinie aveti pe marginea acestui subiect?

 

Raspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

As vrea sa dau niste explicatii mai detaliate in legatura cu punctele albe pe care le-ati observat in cazul unora dintre pasarile analizate.

Acele puncte albe din gatul porumbeilor pot fi cauzate de agenti patogeni, insa, uneori, ele nu reprezinta nici o problema.

Tricomonoza este un parazit care poate da nastere punctelor albe la nivel laringeal. In functie de gravitatea infectiei cu acest agent, punctele pot fi mici sau foarte mari. O mostra prelevata din gatul porumbelului va poate indica daca aveti sau nu de-a face cu tricomonoza. Pentru a rezolva problema, va poate fi de ajutor o cura impotriva tricomonozei, dar e posibil ca acele puncte sa nu dispara prea curand.

O alta posibilitate este infectia cu Herpes. Si acest virus poate da nastere punctelor albe din cioc, in special in cazul pasarilor tinere (dar si al celor mature), care au unele probleme respiratorii. In majoritatea cazurilor, Herpesul este unul dintre agentii patogeni care cauzeaza problemele respiratorii. Nu exista tratament impotriva virusului Herpes, dar va poate fi de mare folos sa administrati un tratament care sa remedieze intreaga problema respiratorie.

Virusul Pox este un virus care cauzeaza aparitia unor puncte galbene la nivelul ciocului, in special in interiorul si exteriorul cavitatii bucale, la nivelul ochilor si cateodata in gat. Cand porumbeii sunt puternic infectati cu Pox, e posibila aparitia unor nodului atat la nivelul esofagului, cat si in gusa.

Pasarile pot fi vaccinate preventiv sau curativ, si, in mod normal, porumbeii se vor vindeca in decursul a 3 – 4 saptamani. Poate fi de un real folos sa utilizati iod pentru dezinfectie, dar orice ati face, dureaza cateva saptamani pana cand totul va reveni la normal. Atata vreme cat porumbeii mananca, problema se va rezolva in mod obisnuit dupa cateva saptamani.

O alta cauza a aparitiei punctelor albe o reprezinta sialolitele (calculii), care nu sunt daunatori si pot sta acolo in permanenta, fara sa creeze nici un fel de problema.

Acestea ar fi, pe scurt, cele mai importante cauze ale aparitiei punctelor albe.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/nl/newsandarticles/ask_the_vet/2412

 

 

 

 

Din ce cauza ochiul unui porumbel poate deveni un pic mai spalacit decat celalalt?

 

Intrebare pusa de Joe

Din ce cauza ochiul unui porumbel poate deveni un pic mai spalacit decat celalalt? Porumbelul pare foarte sanatos si nu este cazat intr-un spatiu intunecos. As aprecia mult ajutorul dumneavoastra si abia astept sfatul unui profesionist.

 

Raspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

De ce cele mai multe ori, este o problema generata de mai multi factori. Nu se stie cu exactitate care este cauza acestei probleme, dar in majoritatea cazurilor grave putem identifica virusul Herpes, care poate fi sursa generatoare sau una dintre ele. Alteori, putem detecta o infectie produsa de Clamidioza. Am obtinut rezultate bune administrand Acycloir picaturi, cateodata fiind mai indicat un antibiotic sub forma de unguent. In unele cazuri, nu se inregistreaza nici o ameliorare, dar porumbelul arata perfect sanatos, ochiul fiind un pic mai spalacit / palid decat celalalt. Aparent, porumbelul nu da semne sa aiba probleme cu vederea. Intrebarea mea este daca porumbelul dumneavoastra are ochiul doar spalacit, sau ii si lacrimeaza si este umflat? Mai observati si alte simptome?

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/nl/newsandarticles/ask_the_vet/2361#content

 

 

Porumbeii mei par sanatosi, dar nu vor sa se antreneze. Care sa fie problema?

 

Intrebare pusa de Barry

Dintr-un motiv anume, echipa noastra de pasari tinere zburata dupa metoda obscurizarii nu vrea sa se antreneze in mod normal ori sa dea ture prin vazduh. Par sa fie intr-o stare perfecta de sanatate, iar dejectiile arata excelent. Tratamentul le-a fost administrat in mod rational, fiind vaccinati si tratati impotriva tricomonozei si coccidiozei. Am incercat, de asemenea, sa variem dieta in privinta continutului de carbohidrati si a cantitatii de graunte. M-ati putea sfatui cum sa-mi tratez tineretul si sa le ameliorez conditia astfel incat sa-si recapete sanatatea naturala si sa evit antrenamentele fortate? Va supun atentiei faptul ca antrenamentele puilor le facem la steag, acestia zburand intre 40 si 60 de minute. La aterizare nu dau nici un semn de stres, dar nu vor sa se mai inalte. Puii au fost reprodusi in februarie.

 

Raspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Este foarte important sa cunoasteti starea de sanatate a porumbeilor dumneavoastra. Pot parea foarte sanatosi, dejectiile sa se prezinte excelent, dar intotdeauna pot avea tricomonoza, ori coccidioza, ori viermi, ori vreo problema respiratorie, sau orice alta boala. In primul rand, eu le-as controla dejectiile sa vad daca au viermi, coccidioza, le-as preleva probe biologice din gat sa vad daca prezinta semne de tricmonoza, si din ochi sa descopar o eventuala infectie cu clamidioza etc.

Daca totul pare in ordine, atunci cauza poate fi faptul ca le administrati o hrana mult prea bogata in substante nutritive.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/zh-hans/newsandarticles/ask_the_vet/2374

 

 

 

Cum pot sa-mi protejez porumbeii impotriva infectiei cu Clamidioza?

 

Intrebare pusa de John F. Lamb

In urma unui control pentru depistarea clamidiozei, testul a iesit pozitiv, iar medicul veterinar mi-a prescris un tratament de 54 de zile, pe care l-am terminat. Medicul veterinar a fost evaziv, spunandu-mi doar ca este un tratament impotriva clamidiozei si atat. Substanta respectiva avea culoarea verde. Mi-ati putea spune cum sa imi ingrijesc porumbeii in urmatorul sezon competitional si reproductiv. Ar fi oare indicat sa le administrez periodic antibiotice (daca pot face rost de asa ceva)? Exista pe piata vreun vaccin impotriva clamidiozei?

 

Raspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Intr-adevar, clamidioza este o problema grava pentru porumbei atunci cand acestia sufera de boli respiratorii. Cand pasarile sunt grav infectate cu Clamidioza, este necesar uneori un tratament indelungat pentru a incerca sa reducem pe cat posibil infectia.

Totusi, depinde de multi factori daca va fi necesar sa aplicam un nou tratament, cum ar fi conditiile meteorologice, cursele la care porumbeii trebuie sa participe, gradul de infectie, ventilatia din crescatorie, porumbeii si nivelul lor de imunitate, daca e sau nu aglomeratie in crescatorie si asa mai departe.

Cu siguranta este necesar sa va inspectati cu foarte mare atentie porumbeii dupa ce se intorc din cursa. In functie de simptome si de diagnostic, este posibil sa fie nevoie sa-i tratati pe loc.

Dar fiti foarte atent: TRATATI DOAR ATUNCI CAND ESTE NECESAR!!!

In tratarea infectiei cu clamidioza, cel mai folosit antibiotic este pe baza de doxicilina, cateodata aflata in combinatie cu alte antibiotice, insa aproape intotdeauna doxicilina este parte componenta.

In momentul de fata, nu exista nici un vaccin disponibil pentru a preveni bolile respiratorii.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2330#content

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea
Care sa fie cauza ochilor umflati?

 

Intrebare pusa de Joe

In decurs de cateva zile, catorva porumbei din echipa de concurs li s-au umflat ochii (pleoapa inferioara). Dupa cateva zile de medicatie, problema a disparut. M-ar interesa sa aflu despre ce a fost vorba. Sa fi fost un virus? Care ar fi cea mai buna metoda de tratament?

 

Raspuns oferit de Dr. Ruben Lanckriet

Cel mai probabil, cauza a fost o infectie cu o bacterie intracelulara, chlamidia. Boala este cunoscuta sub numele de ornitoza. Tratamentul se face cu antibiotice, in deosebi cu tetraciclina. Doxicilina este cea mai buna din moment ce patrunde adanc in celule (acesta este nivelul unde bacteria face ravagii). Totusi, este foarte dificil sa scapi porumbeii de chlamidia. Chiar si un tratament de 6 saptamani, administrat non-stop, nu vindeca toti purtatorii bolii. De aceea este important ca, pentru rezultate pe termen lung, sa dispuneti de un mediu corespunzator (adapost bine construit, ventilatie adecvata), iar porumbeii sa-si dezvolte singuri rezistenta impotriva bolii.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2330#content

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

Porumbeii mei au o rezistenta scazuta si vin greu de la concursuri. Ce pot face?

 

Intrebare pusa de MC

Ultimul sezon competitional a fost foarte slab. Porumbeii ajungeau cu 20 – 30 de minute intarziere fata de primul porumbel constatat pe club. Nu vreau sa mai repet un asemenea sezon. Am observat ca porumbeii aveau mucus uscat sub nari, rosu in gat, iar unora dintre ei le curgea din cerul gurii un firicel subtire de mucus care se scurgea in epiglota. Am mai observat ca porumbeii prezentau mai multe puncte galbene in cerul gurii. Imi sugerati un tratament de 21/28 zile cu doxicilina? In acest sezon, mi-am propus sa urmez programul dumneavoastra de tratament preventiv.

Cand spuneti tricomonoza + ornitoza, inseamna ca putem amesteca oricare doua produse impotriva tricomonozei si problemelor respiratorii, ori sugerati un produs anume? Ce medicament ma sfatuiti sa le dau pentru a le spori rezistenta? As mai dori sa adaug ca apa noastra de la robinet este dura si doxicilina nu-si va face efectul scontat. In aceste conditii, sunteti de acord sa le administrez doxicilina in mancare, presarata peste graunte in combinatie cu un amestec de glucoza sau vreun ulei?
Raspuns oferit de Dr. Karlo Van Rompaey

Toate simptomele pe care le-ati observat la porumbeii dumneavoastra indica probleme respiratorii. Daca porumbeii au avut aceste probleme in timpul sezonului competitional, atunci e normal sa se intoarca acasa prea tarziu! Problemele cailor respiratorii au adesea mai multe cauze, deci e „o problema multifactoriala”. Cativa factori care determina problemele respiratorii sunt: stresul, presiunea unei infectii puternice si factorii de mediu. Trebuie sa avem in minte acest lucru atunci cand prevenim sau tratam problema. Factorii de mediu sunt: adaposturi proaste – curenti de aer si umiditate; stresul – imbarcari saptamanale si, adesea, dupa concursuri dure (ploaie si vant puternic); infectiile – si acestea pot juca un rol, printre altele: Clamidia, Stafilococul, Micoplasmoza, E. Coli.

 

Tratament si profilaxie: incercati sa indepartati toti acesti factori. Asigurati-va ca aveti un adapost uscat si bine ventilat. Dupa cursele dificile, tratati-va porumbeii cu picaturi de ochi (pe baza de antibiotice!). Problemele mai serioase tratati-le cu o cura de antibiotice. Cele mai bune rezultate le veti obtine folosind Doxicilina, Tylosin sau Enrofloxacin. Lasati medicul veterinar sa decida care dintre aceste antibiotice va da cele mai bune rezultate in crescatoria dumneavoastra. Inaintea unui astfel de tratament e bine sa faceti o antibiograma.

O cura de 21 de zile cu Doxicilina inaintea sezonului competitional poate rezolva multe probleme. E important ca tot ce v-am mentionat mai sus sa fie facut in aceasta ordine. Daca nu respectati indicatiile, problema va reveni in curand. O contaminare cu tricomonas face ca porumbelul sa fie susceptibil si de probleme ale cailor respiratorii. Daca acest lucru se adevereste, ii puteti trata in acelasi timp (tricomonoza se trateaza individual, folosind o tableta sau pudra administrata in mancare, iar in apa antibiotice).

Actiunea doxicilinei este redusa atunci cand porumbei consuma grit sau apa cu mult oxid de calciu (calcar). Tratamentul administrat in graunte, asa cum sugerati dumneavoastra, nu prea rezolva problema. Calciul se depoziteaza in organele digestive. Puteti face 3 lucruri: indepartati gritul in timpul tratamentului, folositi apa demineralizata sau mariti dozajul.

 

Sursa: www.pipa.be

Link: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet/2330#content

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

Pot vaccina împotriva paramixovirozei la o săptămână după vaccinul anti-paratifoză? Credeţi că asta le va face rău păsărilor?

 

Întrebare pusă de Espedito Micallef

Mi-am pregătit păsările pentru a fi vaccinate împotriva paratifozei, iar acestea sunt sănătoase şi nu dau semne de boală. Trebuie să-mi vaccinez porumbeii împotriva paratifozei (cu Chevivac-S) şi împotriva paramixovirozei. Pot să le administrez vaccinul pentru paramixoviroză la o săptămână după cel anti-paratifoză? Credeţi că le poate face rău porumbeilor?

 

Răspuns oferit de Dr. Wim Boddaert

În crescătoriile nostre, întotdeauna vaccinăm păsările împotriva paramixovirozei folosind Colombovac PMV, apoi, la interval de 2 săptămâni, porumbeii se pot vaccina şi împotriva paratifozei. Dar, ţinând cont că deja le-aţi administrat un tratament anti-paratifoză în apa de băut, ar fi mai indicat să-i vaccinaţi iniţial împotriva paratifozei, iar după 10 zile să le faceţi şi vaccinul anti-PMV.

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

Poate fi considerat uleiul din ficat de cod un bun supliment nutriţional?

 

Întrebare pusă de Bilal

Aş vrea să ştiu dacă uleiul din ficat de cod poate fi benefic în alimentaţia porumbeilor atunci când aceştia nu au parte de prea multă lumină solară. Aţi auzit vreodată de acest tip de ulei?

 

Răspuns oferit de Dr. Johan Van der Cruyssen

Uleiul din ficat de cod este un supliment nutriţional cu un conţinut ridicat în acizi graşi omega-3 şi un nivel foarte crescut de vitamina A, D si E. Îl puteţi folosi în alimentaţia păsărilor tinere pentru a preveni rahitismul. Cu siguranţă este benefic atunci când adăpostul nu este bine iluminat. Din pricina faptului că vitaminele A, D şi E sunt liposolubile, trebuie să fiţi foarte precaut cu administrarea acestui ulei şi nu trebuie să exageraţi, altfel riscaţi o supradoză de vitamine. Aceste vitamine se acumulează în organism, dând naştere grăsimilor (ţesutului adipos), şi pot cauza o hipervitaminizare.

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

 

 

 

 

Păsările au început să strănute, după care să manifeste o stare de boală. Să fie o infecţie bacterială?

 

Întrebare pusă de Robert Pell

 

Am o problemă cu păsările mele care încep să se îmbolnăvească. Au început cu strănut, apoi dau semne de boală. Pot să le prind cu mâna prin curte. Această stare durează cam 2 – 3 săptămâni, după care porumbeii par să-şi revină. Păsările se îmbolnăvesc pe rând, una câte una. Am descoperit că, dacă le administrez cu seringa iaurt natural, acesta le face să se însănătoşească mai repede, adică într-un interval de 3 până la 5 zile. Aveţi idee care să fie problema cu care mă confrunt?

 

Răspuns oferit de Dr Rubben Lanckriet

Există câteva posibilităţi în ce priveşte simptomele pe care le-aţi descris, iar acestea pot fi atât de natură virală, cât şi bacterială (sau o combinaţie între cele două). Este necesar un examen medical pentru a determina cauza exactă. În cazul dumneavoastră, suspectez că infecţia cu virusul herpes ar putea fi problema, probabil în combinaţie cu o altă infecţie. Un tratament cu antibiotic ar fi de folos în cazul unor complicaţii de natură bacterială. De asemenea, ar fi indicat şi un program adecvat de vaccinări împotriva paratifozei.

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

 

Am o problemă complicată care îmi afectează păsările de vreo 2 ani încoace

 

Întrebare pusă de Stuart Wilcox

Am o problemă complicată care îmi afectează păsările de vreo 2 ani încoace. La vârsta de 2 luni, păsările dau semne de ceea ce eu consider a fi herpes. Au roşu în gât şi prezintă nişte puncte galbene. Par sănătoşi iar excrementele sunt în regulă, dar când se antrenează în jurul crescătoriei fac un zgomot puternic în zbor, aproape că vibrează în aer, apoi cad pe acoperiş ca nişte pietroaie, gâfâind în ultimul hal. I-am tratat împotriva infecţiilor respiratorii, însă nu am constatat nici o ameliorare.

 

I-am antrenat şi am concurat cu ei, înregistrând pierderi mai mari de 50%, dar având şi clasări de top în cele din urmă. Această situaţie s-a întâmplat 2 ani la rând şi de 2 ani am cele mai bune păsări tinere din asociaţia în care sunt înscris, dar asta numai la categoria viteză. Şi maturii prezintă acum aceleaşi semne, se antrenează cu o viteză ameţitoare, dar numai în jurul crescătoriei şi zboară cu ciocul deschis. Nu au probleme cu greutatea, iar excrementele se prezintă bine şi au fulgi în jurul lor. Când aterizează, au ciocurile deschise şi aripile lăsate şi arată de parcă încearcă să înghită ceva. Le-am administrat recent un tratament complet împotriva infecţiilor respiratorii. Majoritatea păsărilor au nişte puncte galbene în gât. Poate fi vorba de o infecţie cu vreo ciupercă sau fungi? Şi cum aş putea să le întăresc imunitatea pe viitor? Mai adaug şi faptul că pe jos şi în boxe am grătare.

 

 

Răspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Simptomele pe care le descrieţi, adică porumbeii nu zboară aşa cum ar trebui, roşu în gât, ciocul deschis etc., toate indică boli respiratorii. Problemele respiratorii pot fi cauzate de tot felul de agenţi patogeni, cum ar fi virusul Herpes, stafilococul, E. coli, Clamidia, Pelistega. Nu-i puteţi trata împotriva virusului, însă tratamentul împotriva infecţiilor bacteriene poate da rezultate foarte bune. În funcţie de problema pe care o aveţi în crescătorie, puteţi administra un tratament specific. E posibil să aveţi de-a face şi cu o infecţie fungică, dar aceasta rareori poate fi considerată principala problemă. Acele puncte galbene pot însemna şi tricomonoză, ca atare cel mai bine ar fi să trataţi împotriva acestei boli. În unele cazuri, punctele galbene pot fi cauzate de virusul Herpes, tricomonoză, o ciupercă sau vreaun abces mai vechi pricinuit de infecţii respiratorii, sau, câteodată, de ceea ce numim “sialolite”. Dar acestea din urmă nu afectează prestaţiile din concursuri ale porumbeilor. Vă recomand să întreprindeţi un control medical pentru a depista cauza problemei, astel încât să interveniţi cu medicaţia adecvată.

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/ask_the_vet

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

3 Comments on "Bolile porumbeilor – Intrebari si Raspunsuri!"

 1. Am o mica problema la porumbeii de anul acesta . Hâraie așa fara să aiba narile umede si uneori vomita. Crd ca ,căile respiratorii par a fi . Ce tratament imi recomandați?

 2. steliana grigore | 17 februarie 2017 at 10:37 | Răspunde

  buna ziua ,am si eu o intrebare .
  am gasit un pui de porumbel ,iar de astazi este putin cam rosu la piele (putin febril) ,da senzatia ca se ineaca si stranuta sau cam asa ceva ,ce ii pot da ,de mancat mananca si e vioi .
  multumesc

 3. Mihalcea Mihail | 7 noiembrie 2016 at 22:12 | Răspunde

  Am si eu o problema cu unele pasari,li s au umflat gâtul la nivelul capului, nu se pot hrăni si au slăbit. Cineva mi a spus ca sunt ganglionii dar nu stiu ce trebuie sa le dau.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.