Asasinii

 

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

În zilele noastre, un subiect foarte controversat atât în Olanda cât şi în Belgia este paratifosul, provocat de salmonele. În opinia mea, e păcat că mulţi crescători nu sunt conştienţi de gravitatea acestei boli. Paratifosul este una dintre cele mai des întâlnite boli în rândul porumbeilor, cel mai greu de ţinut sub control, care provoacă cele mai mari pagube şi poate duce la o rată crescută a mortalităţii. Însă este o afecţiune oarecum controversată printre crescători, veterinari şi chiar oameni de ştiinţă. Marien, un medic veterinar experimentat, care concurează destul de bine cu porumbeii, este împotriva oricărui tratament dacă porumbeii se prezintă bine. El pretinde că se exagerează cu această boală. Henk de Weerd, un alt medic veterinar cunoscut, afirmă că 25% dintre păsări sunt purtătoare ale bacteriei şi sfatul său este ca porumbeii să fie trataţi toamna. Raf Herbots recomandă atât tratamentul, cât şi vaccinul. Crescătorii inteligenţi se întreabă ce e bine şi ce e rău. Aş vrea să vă împărtăşesc opiniile mele. Sunt simple cugetări, din moment ce “Adevărul, pur şi simplu, este rareori pur şi niciodată simplu.” (Oscar Wilde).

 

EU ŞI CU MINE ÎNSUMI

Personal, am văzut prea multe probleme cauzate de paratifoză ca să nu o iau în serios. Poate că doctorul de Weerd exagerează, dar chiar şi aşa mă gândesc că mi-aş fura singur căciula dacă aş presupune că 80% dintre porumbeii mei nu sunt purtători ai acestei boli. Mai mult, lumea trebuie să ştie că, dacă testele de laborator nu indică prezenţa vreunui semn de boală, asta nu înseamnă automat că boala nu este prezentă. Totodată, columbofilii trebuie să înţeleagă că un porumbel care pare în perfectă stare de sănătate poate avea paratifoză. Majoritatea cunoaştem simptomele: aripa lăsată, lipsa vitalităţii, găinaţ verzui şi mai ales pui care mor în cuib sau ouă limpezi. Dar, aşa cum am mai spus, se poate întâmpla şi ca păsările ce suferă de salmoneloză să arate perfect sănătoase. De aceea, îmi tratez porumbeii în fiecare an în luna octombrie, cel puţin 12 zile. Campionul Willem de Bruyn administrează păsărilor un tratament timp de 3 săptămâni, la fel procedează şi Kees Bosua în luna martie. În trecut, aveam un medicament fantastic, Altabactin, însă acesta nu mai e disponibil pe piaţă, însă un bun medic veterinar specializat ştie să recomande un produs similar cu Altabactin (Cloramfenicol şi Furaltadon).

Se poate administra porumbeilor un tratament împotriva salmonelozei în perioada năpârlirii? Da, se poate. Partea bună în ce priveşte acest tratament este că nu dăunează năpârlirii. În cazul viermilor şi al coccidiozei, lucrurile stau diferit; în special vermicidele deteriorează penajul. Deci nu îmi asum nici un risc şi îmi tratez păsările împotriva salmonelozei.

 

VACCINAREA

Dar despre vaccinare? Aşa cum am spus, unii medici veterinari pledează în favoarea ei, însă aceştia sunt în minoritate. Fără un tratament prealabil de cel puţin 10 zile, vaccinarea este categoric o decizie greşită. Agenţii patogei trebuie iniţial eliminaţi din moment ce vaccinul este tolerat cu dificultate de porumbei. Crescătorii care şi-au vaccinat păsările înainte de aplicarea unui tratament în mod cert vor fi de acord cu mine. S-a dovedit că acei crescători care au presupus că, după vaccinare, păsările nu vor fi vulnerabile la E-coli sau Adenoviroză (aşa-numita boală a păsărilor tinere) s-au înşelat. Aşa cum am spus, vaccinul este tolerat cu dificultate de porumbei; la scurt timp după, aceştia dau impresia că se vor prăbuşi, iar unele exemplare s-ar putea să nu supravieţuiască. Acum câţiva ani, crescătorii au încercat să combine vaccinul împotriva paramixovirozei cu cel împotriva paratifosului şi variolei. Şi-au învăţat lecţia. Veterinarii care recomandă astfel de combinaţii de vaccinuri or fi ei buni veterinari, dar nu pentru porumbei!

 

“CRESCĂTORIILE PROBLEMĂ”

Vaccinarea are sens numai în cazul aşa-ziselor “crescătorii problemă”. “Crescătoriile problemă” sunt crescătoriile în care boala apare frecvent. În astfel de cazuri, ar trebui procedat în felul următor: Pentru început, tratataţi păsările cu un antibiotic corespunzător, cel puţin 2 săptămâni. Apoi vaccinaţi păsările şi repetaţi vaccinul după aproximativ 6 luni. Cel mai bun este “auto-vaccinul” (fabricat într-un laborator pe baza unor mostre prelevate de la porumbeii din propria crescătorie). Chiar şi aşa, nu veţi fi 100% siguri că din acel moment păsările au scăpat de agenţii patogeni, lucru demonstrat de următoarea poveste, care s-a petrecut cu adevărat.

 

S-A ÎNTÂMPLAT CU ADEVĂRAT

Era un crescător care se confrunta cu probleme serioase. Rezultatele competiţionale erau bune, însă reproducţia era un coşmar care se agrava din zi în zi. La nesfârşit, an după an, puii mureau în cuib iar oăule fecundate deveniseră o raritate. Paratifoza era numele nenorocirii care se abătuse asupra lui. Şi-a tratat păsările în repetate rânduri, lucru care păru să dea randament în cazul zburătorilor, nu şi al reproducătorilor. Până în ziua când nu a mai putut face faţă situaţiei şi a scăpat de toată matca, cu excepţia unui singur exemplar. Acel porumbel era stâlpul coloniei şi tot timpul s-a aflat într-o stare de sănătate bună. O nouă serie de reproducători a fost adusă la matcă, însă la numai 2 ani distanţă s-a confruntat cu aceeaşi problemă pe care o avusese şi înainte. Personajul în cauză a devenit atât de disperat încât a eliminat complet şi a doua serie de reproducători, iar acum scotea pui numai din zburători. Însă această situaţie nu a durat prea mult. Câţiva ani mai târziu, crescătoria şi-a refăcut matca, iar acum problemele dispăruseră. Columbofilul notru a discutat cu un om de ştiinţă specializat în porumbei, care a afirmat că, în mod cert, acea pasăre care a fost păstrată a fost cauza tuturor problemelor sale de-a lungul anilor. Deşi părea sănătoasă, trebuie să fi fost purtătoare a bacteriei şi se pare că omul de ştiinţă a avut dreptate!

 

SFAT:

Eu vă sfătuiesc să procedaţi în felul următor:

– Trataţi-vă porumbeii timp de 12 zile sau chiar mai mult, în fiecare an, mai ales dacă importaţi păsări frecvent;

– În cazul în care apelaţi la vaccin, acesta ar trebui făcut numai după un astfel de tratament;

– Dacă s-a dovedit că porumbeii dumneavoastră au suferit de salmoneloză, atunci vaccinul ar trebui repetat după 6 luni;

– După ce porumbeii au fost vaccinati, aşteptaţi cel puţin o lună înainte de a-i împerechea. Dacă ii împerecheaţi prea devreme, puteţi fi siguri că reproducţia va fi o catastrofă.

 

VEŞTI BUNE

Vestea bună e că paratifoza de iarnă nu înseamnă că va fi urmată de un sezon competiţional prost. Multor crescători li s-a întâmplat exact pe dos. De ce s-a întâmplat aşa… e o poveste mult prea lungă, însă un bun medic veterinar specializat în porumbei vă poate explica.

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Be the first to comment on "Asasinii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.