Asa procedez eu , cand fac perechile !

Cum procedam cand imperechem cuplurile?

Suntem inca in toiul iernii,asteptand cu nerabdare putina caldura ,sa punem porumbeii la pereche ,asa cum am planificat din iarna . Este deja sfasitul lunii februarie ,am terminat cu tratamentele impuse, urmate de vaccin contra paramixovirozei , iar la trei saptamani dupa vaccinare ,a venit momentul imperecherilor.  Ca sa-mi usurez treaba ,in luna ianuarie incerc o preimperechere ,cu scopul acomodarii perechilor in boxa cu despartitor la mijloc , pentru a evita bataia .Dupa ce au servit masa si au baut apa toti porumbeii ,inchidem masculii in una din parti a boxei ,urmand sa aducem femelele din compartimentul lor si sa le bagam dupa planificare pe fiecare in cealalta parte a boxei in care despartitorul este lasat jos.

Este suficient 2 ore / zi sa stea perechile impreuna , se se vada prin despartitor , dupa care sunt scoase si mutate la loc in compartimentul lor ,urmand ca masculii sa fie din nou eliberati . Daca procedeul asta il fac de 4…5 ori pana ii pun definitiv la pereche , este mult mai usor , ei cunoscandu-se deja si nu mai sunt atat de agitati , nervosi si agresivi. La sfarsitul lui februarie asa cum am mai spus , a venit momentul in care ii pun definitiv la pereche.

Dupa ce i-am introdus si s-au acomodat 1..2 zile prin despartitorul boxei si de data asta , urmaresc in a treia zi sa ridic despartitorul boxei, sa vad daca s-au acceptat si se calca in momentul in care ridic despartitorul , creeand astfel spatiu mai mare ) , evitand astfel nervozitatea goanei la cuib a femelei, sau ranirea ei , batand-o. Da este adevarat ca in timpul goanei , ambii parteneri slabesc , hrana fiindu-le pe locul doi. Daca pana la vaccinare ati tinut pasarile cu o mancare mai slaba ( dietetica ) si toti si-au mentinut siluieta , imediat dupa vaccinare 3 saptamani inainte de ai pune la pereche , pasarile vor primii treptat mancare mai buna , pentru aportul de grasimi si minerale de care are mare nevoie femela pentru a depune ouale. Orezul si orzoaica vor fi obligatoriu si de data asta , dar in procent mult mai mic , decat in mancarea de dieta ( fiind considerat un barometru de hranire) . Ca sa ma asigur ca sunt hraniti corespunzator , eliberez la inceput toti masculii ( femelele ramanand inca inchise in spatiul celalalt al boxei) , cu fateta din partea cealalta deschisa in asa fel dupa ce masculii au mancat graunte , grit si au baut apa , golindu-si si intestinul , sa revina la locul lor. O data intrati , se elibereaza toate femelele , cu acelasi scop , masculii ramanand inchisi in latura lor. Cand si femelele au mancat si au baut apa , sunt obligat sa le prind pe fiecare si sa le bag la loc ( asta in primele 2..3 zile ) . Urmand dupa aceea sa eliberez cate o pereche . Dupa ce am eliberat fiecare cupluri 4…5 minute fiecare , constatam ca toti se calca in liniste , fara a fi bulversati de altii care de multe ori se soldeaza cu lupte intre masculi , ceea ce duce la intarzierea calcatului si implicit al fecunditatii . Dupa ce perechea s-a calcat afara , masculul intra la boxa , urmat cu usurinta si de femela si astfel nu risc ca femela sa intre in alta boxa ( chiar in boxa de anul trecut).

 

Daca aparent cuplurile sunt formate inainte de a forma femela embrionul si cuplurile sunt agitate , nervoase , fiind supuse si luptelor ( in cazul in care sunt toti eliberati ) riscam foarte mult ca multe oua sa fie limpezi , sau intarzierile cu diferenta de ouat intre cupluri. In momentul in care femela accepta sa fie calcata , in 48…60 de ore , embrionul primului ou asteapta sa fie fecundat , daca nu este fecundat din cauza deranjului creeat de altii , riscam ca primul ou sa fie limpede . Cand s-a format primul ou pe jumatate din compozitie ( primele 5 zile ) , embrionul celui de-al doilea ou asteapta si el sa fie fecundat . Daca luptele sau deranjul celorlati continua , riscam si al doilea ou sa fie limpede. Sunt cazuri nefericite in care la gramada , un alt mascul sa se urce pe femela cand masculul ei este inlaturat de la actiune si asa compromitem logica cuplurilor. Pentru o siguranta mai mare , ca cuplurile sa se calce in liniste si avand siguranta ca nu se intampla ca un alt mascul sa intervina , am procedat la aceasta metoda de eliberare a unui singur cuplu , urmat in ordine si la celelalte cupluri. Cand femela a depus primul ou ,cuplurile sunt lasate permanent libere , astfel am inlaturat nervozitatea , goana bulversanta , eventualele lupte … Pentru a va usura situatia , recomandat este  asa cum am spus mai sus si o preimperechere cu 2…3 saptamani inainte de data stabilita definitiv.

Aici aveti reprezentarea video :

Be the first to comment on "Asa procedez eu , cand fac perechile !"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.