Adenoviroza- Henk de Weerd.

Adenoviroza, in viziunea doctorului Henk de Weerd.

O boala cu incidenta mare in randul porumbeilor tineri.

Pe la inceputul anului 1991, am intalnit o boala cumplita, in special in cazul porumbeilor tineri, rata mortalitatii ajungand pana la 30% intr-o crescatorie. Boala loveste foarte repede. Dimineata, nu se observa nimic deosebit, totul este normal. Dupa-amiaza, porumbeii nu vor sa manance ori sa bea apa si dau semne de boala. Dejectiile incep sa devina galbui (cateodata verzui). A doua zi dimineata porumbeii mor pe fondul unei respiratii ingreunate, totul durand 24 de ore. Restul efectivului pare in regula, dar cateva zile mai tarziu pot aparea noi victime. In a doua jumatate a anului 1991, am vazut si am auzit vorbindu-se de mii de porumbei morti in sud-vestul Olandei.

Ce organe sunt afectate de virus?

In timpul autopsiei, am descoperit ca ficatul era distrus in mare proportie, iar splina umflata. Treptat, problema a disparut, insa a revenit mai incet, incet, raspandindu-se si mai mult, neavand vreo legatura cu o perioada anume a anului. Si tot mai multe pasari tinere erau afectate de acest sindrom. Cunosteam asa-numitele enterite E-Coli ce afectau porumbeii tineri, acestia prezentand simptome ca : voma, diareea verzuie si lipicioasa, slabirea pronuntata, etc. Intervenind rapid si aplicand o terapie cu NFZ sau furaltadone, combinat in special cu polimixine, aceste enterite de E-Coli pot fi tratate cu succes.

Acum intalnim cazuri mult mai grave ale acestei boli, cu o rata mare a mortalitatii in randul pasarilor tinere. Acest lucru inseamna o combinatie intre Adenovirus si bacteria E-Coli. Cazurile respective pot fi tratate mult mai bine decat versiunea acuta a adenovirusului prezent la porumbeii maturi, desi avem de-a face cu mai multe imbolnaviri in randurile tineretului. In cadrul terapiei cu 4 in 1 mix, rehidratarea este de asemenea foarte importanta, din cauza pierderilor masive de tesut lichid.

Sindromul adeno-coli prezent la pasarile tinere isi atinge punctul culminant la scurt timp dupa primele etape. Probabil folosirea Cortizonului (un hormon de tip steroid) pentru a impiedica naparlirea (penelor primare) influenteaza aparitia acestei boli. Intre timp, am vizitat multe crescatorii unde nu se folosea cortizonul, acestea confruntandu-se totusi cu problema amintita.

In multe crescatorii, am aplicat tratamentul 4in1 mix si am descoperit ca un anumit numar de porumbei bolnavi au supravietuit si chiar au dat un randament bun in curse. In comparatie cu alte boli la originea carora se afla un virus, cum ar fi variola sau paramixoviroza, acest nou sindrom adeno (coli) reprezinta o problema imensa din moment ce nu exista vaccin impotriva lui.

Unii medici veterinari incearca vaccinul EDS impotriva asa-zisului sindrom al incetarii ouatului la gaini, cauzat de un alt tip de adeno virus. In orice caz, producatorul vaccinului neaga faptul ca acesta ar putea fi eficient in cazul porumbeilor.

Universitatea din Gent, Belgia, este cel mai bun institut de cercetare din lume in materie de porumbei. Sa speram ca va putea emite niste repere dupa care industria farmaceutica veterinara sa se ghideze in elaborarea unui vaccin specific.

Autor: Dr. Henk de Weerd

Sursa: www.belgicadeweerd.nl

Be the first to comment on "Adenoviroza- Henk de Weerd."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.