wyo si tavi

Cum si de ce facem achizitiile?

Am tot urmarit si am fost chiar consultat de colegi si prieteni columbofili in legatura cu achizitiile. Am observat ca de obicei columbofilii romani cumpara in mod haotic,cel mai adesea fara nici o logica, de unde li se iveste ocazia fara sa urmareasca in prealabil crescatorul, multumindu-se cu ce apare in cursul unui sezon, neinteresati de distantele si zona geografica in care concureaza crescatorul.

Despre conformatia pasarii nici nu are rost sa mai discutam cei mai multi atunci cand sunt intrebati nici nu se gandesc la asta incercand sa foloseasca metoda compensarii. Cred ca asupra multora incepe o adevarata vraja achizitionand haotic din acea crescatorie,putini axandu-se pe o singura pasare, pentru ca asa cum cunoscatorii stiu familia deja in multe cazuri nu garanteaza cheia succesului reproducatorul fiind unul singur,fratiI,surorile cochetand cu renumele si facandu-ne sa ne amagim o buna bucata de vreme.

Ce achizitionam? Frati, nepoti, fii?

Personal am avut frati cu buni zburatori care au transmis reproducand pui mai de calitate decat campionii insisi .Altii desi au zburat cu rezultate,de la reproductie au fost eliminati. In propria crescatorie din 5 descendenti din perechea de baza, cei mai buni produsi i-a dat unul dintre masculi nu cel mai de top,restul fratilor si surorilor fiind cedati prietenilor si acolo predomina descendentii pe o singura culoare…iata deja apar alte dedesupturi care nu sunt urmarite de oamenii care achizitioneaza.

Exista nepoti dintr-o pasare care domina cursele dar cand urmarim atent doar 1,2 din fii acelei pasari reproduc descendenti de calitate, iar cumparatorii stau si se intreaba de ce nu au aceleasi rezultate avand in crescatorie tot nepoti din celebrul ” Xxx ”. Personal am asteptat 2 ani de zile ca sa primesc de la prietenul meu Gabi Pasarin descendent pe aceasi culoare cu loc 2 national mare fond, perechea reproducand multi produsi de culoare rosie iar campionul a fost solzat.

Cand facem achizitii tinem cont de distanta si metoda de zbor a crescatorului?

 

In legatura cu distanta foarte multi din colegii mei au achizitionat pentru cursele de mare distanta pasari care au avut rezultate bune la celebrul derby Donets’k, dar distante intre 900 si maxim 1000 km, ei aici doresc cu produsi din acestia sa atace aceiasi cursa derby, dar noi avand deja peste 1150 km un lucru interesant care trebuie urmarit.

Alta problema este o ambitie pe care pur si simplu nu o inteleg aceea de a aduce pasari de alt crescator, fata de principalul oponent, personal as prefera acelasi crescator ,aceiasi pasare cat mai aproape de baza cu cea care a dominat cursele in zona mea de concurs.

Achizitii sau colaborari?

Am cautat in randul colegilor sa imperechez unii dintre zburatorii sau reproducatorii mei cu pasarile celor din judetul meu….,ultima data am incercat cu pasarile din familia Thone( parintii loc 3 gen y,3super as,3 fond y,7 gen palm, 15 mare fond y….expo UCPR -.fiecare rezultat obtinut de alta pasare)- nu au fost pe placul colegilor mei ..insa au primit cu bucurie crescatori din alte judete, asa ca am trimis cu bucurie pui prietenilor mei din Arges si Valcea. Si aici va fi interesant de urmarit rezultatele…..

Tavi Panescu.